LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΜΙΚΡΟΣΩΜΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑΥΓΕΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Η υγεία ενός σκυλιού φαίνεται από την υγρή μύτη του

Η υγρασία της μύτης ενός σκύλου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ενώ «οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων φαίνεται να ανησυχούν αρκετά για το κατά πόσο είναι υγρή η μύτη του ζώου τους, καθώς το έχουν συνδέσει άρρηκτα με την υγεία του.

Παρόλο που, όντως, οι μύτες των σκύλων είναι, συνήθως, αρκετά πιο υγρές από ό,τι των άλλων ζώων, δεν είναι και ο πιο ευαίσθητος δείκτης σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους», αναφέρει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Εξηγεί ότι η υγρασία της μύτης των σκύλων οφείλεται, κατά βάση, σε ένα υγρό που παράγουν οι εσωτερικοί ρινικοί αδένες. Αυτό το υγρό λειτουργεί σαν ιστός αράχνης, καθώς εγκλωβίζει τα μόρια διαφόρων οσμών, έτσι ώστε να αναλύονται καλύτερα από τον εγκέφαλο.

Επίσης, βοηθά σημαντικά και η ανατομία που έχουν τα περισσότερα σκυλιά, όπως λέει ο κτηνίατρος, καθώς είναι τέτοια, ώστε να μπορούν πολύ εύκολα να γλείφουν τη μύτη τους – ενώ για εμάς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Υπάρχουν, όμως, πολλοί παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, οι οποίοι μπορεί φυσιολογικά να επηρεάσουν την υγρασία της μύτης, και είναι:

● οι καιρικές συνθήκες: Συνήθως, όταν έχουμε πολλή ζέστη, η μύτη των σκύλων είναι αρκετά πιο υγρή, ώστε να δροσίζονται. Αντίθετα, τον χειμώνα δεν έχουν ανάγκη για κάτι τέτοιο.

● ο ύπνος: Συνήθως, έπειτα από έναν πολύωρο ύπνο, ο σκύλος δεν έχει γλείψει τη μύτη του για πολλή ώρα, και έτσι φαίνεται αρκετά πιο ξηρή.

● η ράτσα του σκύλου: Πολύ συχνά οι βραχυκεφαλικές φυλές, λόγω της ιδιαίτερης ανατομίας τους, δυσκολεύονται να γλείψουν τη μύτη τους, και για αυτό φαίνεται πιο ξηρή.

● η ηλικία: Πολλά σκυλιά, μεγαλώνοντας, παράγουν λιγότερο υγρό από τους ρινικούς αδένες, οπότε οι μυτούλες τους φαίνονται πιο ξηρές.

Σε παθολογικές καταστάσεις, λέει ο κτηνίατρος, η ξηρότητα της μύτης αποτελεί, συχνά, σημάδι αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να προκληθεί από αρκετούς παράγοντες.

«Συμπερασματικά, η υγρασία της μύτης, και μόνο, δεν εξασφαλίζει την καλή κατάσταση της υγείας ενός σκύλου, ενώ, αντιστρόφως, εάν το μόνο σύμπτωμα που έχουμε είναι η ξηρότητά της, δεν πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα», επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος και προσθέτει: «Αν, όμως, η ξηρότητα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ανορεξία, αδιαθεσία, εμετοί και διάρροιες, πολυουρία/πολυδιψία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, προκειμένου να εξετάσει τον σκύλο σας».

● Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική. Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων. Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button