LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Τριχοφάγος γάτας: Τι πρέπει να προσέξετε

Σήμερα θα μιλήσουμε για μία σοβαρή ασθένεια την δερματοφυτίωση ή αλλιώς, τριχοφάγο! Η ασθένεια αυτή προσβάλει κυρίως τις νεαρές γάτες αλλά και τις ενήλικες με μακρύ τρίχωμα. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι μεταδίδεται και στον άνθρωπο.

Προκαλείται από τους μύκητες Microsporum ή  Trichopyton. Προσβάλλονται – οι νεαρές γάτες που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα αντισώματα σε αυτούς τους μύκητες

Οι γάτες που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό, από τον ιό της λευχαιμίας ή από ιογενή ανοσοανεπάρκεια ή κάνουν χρήση ανοσοκαταστλτικών ( κορτιζόνη). Ακόμα και η κακή διατροφή χωρίς επαρκή θρεπτικά συστατικά, μπορεί να είναι αιτία για να προσβληθεί μια γάτα από δερματοφυτίωση. Τέλος ένα περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας συμβάλουν στην εμφάνιση και στην ανάπτυξη αυτής της νόσου.

Συμπτώματα

Αρχικά να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γατών είναι φορείς των δερματόφυτων. Από αυτές νοσούν σχεδόν οι μισές. Οι υπόλοιπες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, ωστόσο μεταδίδουν εξίσου τους μύκητες σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα εντοπίζονται κυρίως στο κεφάλι, γύρω από τα μάτια, στο στόμα στα ρουθούνια και στα αυτιά. Εκεί θα δείτε, μία ή περισσότερες περιοχές όπου θα έχει πέσει το τρίχωμα και στο δέρμα θα υπάρχουν αλλοιώσεις. Οι αλλοιώσεις αυτές, συνήθως, είναι κυκλικές ή έχουν ανώμαλο σχήμα. Στο δέρμα εμφανίζονται επίσης « λέπια» ή πιτυρίδα. Μπορεί επίσης, να υπάρχει μία κρούστα ή οποία όταν αφαιρεθεί εμφανίζεται έντονη φλεγμονή με υγρό. Δυστυχώς προκαλείται έντονος κνησμός που ερεθίζει την περιοχή περισσότερο.

Διάγνωση

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα ν’ απευθυνθείτε στον κτηνίατρο που παρακολουθεί την γάτα σας και γνωρίζει το ιστορικό της. Ένας πρώτος έλεγχος γίνεται με την βοήθεια της λυχνίας Wood. Αν πρόκειται για δερματοφυτίαση, οι μολυσμένες περιοχές φωσφορίζουν. Επειδή όμως τα συμπτώματα μπορεί να συμπίπτουν και με άλλες ασθένειες, ο πιο σίγουρος και ασφαλής τρόπος είναι η καλλιέργεια των τριχών για μύκητες.

Θεραπεία

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η αλλοίωση είναι μικρή και μπορεί να γίνει αυτοίαση.  Είναι πολύ σπάνιο μεν, πολύ επικίνδυνο, δε. Γιατί έως την αυτοίαση, το ζώο μας μεταδίδει την ασθένεια οπότε δεν πρέπει να το αφήνουμε χωρίς θεραπεία. Κατά την διάρκεια της μάλιστα, αν υπάρχουν κι άλλα ζώα στον ίδιο χώρο, θα πρέπει κι εκείνα να την ακολουθούν. Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική, αν υπάρχουν αλλοιώσεις σε ένα-δύο σημεία, μικρής έκτασης. Χορηγείται κρέμα και συστήνεται πλύσιμο με αντιμυκητιακά  σαμπουάν. Αν οι αλλοιώσεις είναι εκτεταμένες, δίνονται φάρμακα μυκητοκτόνα ( κετοναζόλη, ιτρακοναζόλη) για διάστημα περίπου 6 εβδομάδων.

Πρόληψη

Κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος για την δερματοφυτίαση. Η καλλιέργεια των τριχών είναι, όπως είπαμε, ο πιο σίγουρος και ασφαλής τρόπος. Επίσης, η χορήγηση εμβολίου σε δύο δόσεις με διάστημα ενός μήνα μεταξύ τους, λειτουργεί αποτελεσματικά.                                                                                                                                    Όμως, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην πω σχολαστικοί, με την καθαριότητα του σπιτιού μας. Αν υπάρξει περίπτωση μολυσμένης γάτας ή άλλου ζώου στο σπίτι μας, θα πρέπει να το καθαρίσουμε πολύ καλά αν δεν θέλουμε να μολυνθούμε κι εμείς. Λέγεται ότι οι μύκητες μένουν στο περιβάλλον έως και 18 μήνες. Οπότε, σκουπίζουμε τα πατώματα και τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα και μετά πετάμε την σακούλα. Πλένουμε πολύ καλά τα παιχνίδια του. Απολυμαίνουμε τις   αγαπημένες του περιοχές. Γενικά χρησιμοποιούμε χλώριο σε όλο το σπίτι. Πλενόμαστε σχολαστικά αν έχουμε έρθει σε επαφή με μολυσμένο ζωάκι.

Γενικά, μεγάλη προσοχή και καθαριότητα για να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιείς!!!   

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button