LIFE STYLEΓΑΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Σας γνωρίζουμε τις γάτες Σφιγξ: Οι παρεξηγημένες άτριχες

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς! Σήμερα θα γνωρίσουμε τις γνωστές σε όλους άτριχες γάτες, τις γάτες Σφιγξ. Είναι μία φυλή αρκετά παρεξηγημένη από πολλούς, λόγω της περίεργης εμφάνισης της. Όσο όμως κάποιοι δεν μπορούν να τις δουν καν, άλλο τόσο κάποιοι τις λατρεύουν!

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Λέγεται πως οι Αζτέκοι είχαν μεγάλες άτριχες γάτες για να προστατεύουν τα σιτηρά τους. Κάπου στο 1966, στον Καναδά, γεννήθηκε τυχαία ένα αρσενικό γατάκι χωρίς τρίχωμα. Αυτό ήταν η αρχή για να ξεκινήσει η διαδικασία εκτροφής τους. Έτσι οι περισσότερες γάτες Σφίγξ προέρχονται από το Τορόντο , από το 1978 κι έπειτα. Μοιάζουν με την Αιγυπτιακή θεότητα Great Sphinx of Giza.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Οι γάτες Σφίγξ αν και χαρακτηρίζονται άτριχες, δεν είναι εντελώς. Το σώμα τους καλύπτεται από ένα λείο και απαλό χνούδι. Είναι μεσαίου μεγέθους, το βάρος τους κυμαίνεται από 3 έως 6,5 κιλά. Μπορεί να έχουν μουστάκια μπορεί όμως και όχι. Το κεφάλι τους είναι στενό και μακρύ, τ’ αυτιά μεγάλα και τα μάτια τους βαθουλωτά και σε σχήμα λεμονιού. Τα πόδια λεπτά και με πτυχώσεις ενώ έχουν μακριά και βαριά ουρά. Επειδή δεν έχουν τρίχωμα, το δέρμα τους παίρνει το χρώμα του τριχώματος που θα είχαν.

Υγεία – Διατροφή

Υπάρχουν κληρονομικές ασθένειες που ακολουθούν την φυλή αυτή και είναι πιθανόν να εμφανιστούν σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Μία από αυτές και αρκετά σοβαρή είναι η ανάπτυξη υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπορέσουν να την αποφύγουν και γι αυτό πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν μυοπάθεια, μία ασθένεια κατά την οποία επηρεάζεται η λειτουργία όλου του  μυϊκού  συστήματος και μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή τους.

Τέλος, η έλλειψη γούνας μπορεί να προκαλέσει δερματολογικά προβλήματα, από εγκαύματα έως και καρκίνο του δέρματος. Το δέρμα τους χρειάζεται εντατική φροντίδα και προσοχή. Δεν πρέπει να εκτίθενται απροστάτευτα στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά ούτε και στο κρύο.  Επίσης, το εβδομαδιαίο μπάνιο επιβάλλεται καθώς τα έλαια που εκκρίνει το σώμα τους μένουν επάνω τους καθώς δεν απορροφούνται από το τρίχωμα αλλά και γιατί λερώνονται όπως τα μωρά. Ο μεταβολισμός τους είναι αρκετά υψηλός οπότε χρειάζονται γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά και ισορροπημένα σε θρεπτικά συστατικά ώστε να καλύπτονται οι καύσεις που γίνονται λόγω της έντονης δραστηριότητας τους.

Χαρακτήρας

Όπως είπαμε αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, οι γάτες αυτής της φυλής είναι εξωτερικά είναι πολύ περίεργες. Η εμφάνιση τους αποτρέπει πολλούς να τις προτιμήσουν. Ειδικά στην χώρα μας δεν είναι αρκετά διαδεδομένη φυλή. Στο εξωτερικό όμως, η δημοτικότητα τους είναι υψηλή και συγκαταλέγονται στην πρώτη δεκάδα προτιμήσεων. Οι γονείς που θα επιλέξουν αυτή την φυλή για την οικογένεια τους, είναι πολλή συνειδητοποιημένοι. Κι αυτό γιατί πρόκειται για γάτες ιδιαίτερα ευφυής και παιχνιδιάρες σε σημείο τέτοιο που μερικοί να τις συγκρίνουν με σκύλους. Είναι πολύ φιλικές, γλυκές και τρυφερές. Απόλυτα αφοσιωμένες στα μέλη της οικογένειας τους και πιστές. Συμμετέχουν ενεργά σε οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ φιλικές με τους επισκέπτες αλλά και με άλλα κατοικίδια. Αγαπούν την ζέστη και την ησυχία γι αυτό και πολλές φορές κοιμούνται με τους «μεγάλους» κάτω από τα παπλώματα. Γενικά θα λέγαμε πώς το μόνο που χρειάζονται είναι φροντίδα, θαλπωρή κι αγάπη τα οποία ανταποδίδουν στο έπακρο!

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button