LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΜΙΚΡΟΣΩΜΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Βήχει το σκυλάκι μου! 10 λόγοι που μπορεί να το προκαλούν

Βήχει ο σκύλος μας; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκύλος μας εξερευνά κι ανακαλύπτει τον κόσμο με την μύτη του και σπάνια με το στόμα του. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται σε επαφή με κάθε είδους πράγματα, τα οποία δεν είναι όλα καθαρά. Σκόνες, μικρόβια και ιοί εισέρχονται στο σώμα του και προκαλούν βήχα.  Αρχικά, ΔΕΝ μας πιάνει πανικός. Οι λόγοι που μπορεί να προκαλούν τον βήχα είναι αρκετοί, άλλοι πολύ σοβαροί και άλλοι λιγότερο.  Πάμε να δούμε μαζί, 10 από αυτούς τους λόγους.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος βήχα είναι γιατί δεν έχει καταπιεί σωστά την τροφή του ή το νερό του. Τα ζωηρά σκυλιά και τα μικρόσωμα είναι συνήθως αυτά που παρουσιάζουν τέτοια φαινόμενα είτε γιατί είναι ανυπόμονα είτε γιατί είναι λαίμαργα. Αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το βοηθήσουμε χτυπώντας το ελαφρά στις ωμοπλάτες, ή σηκώνοντας τα ποδαράκια του για ν απομακρυνθεί η τροφή από το στόμα ή βάζοντας το χέρι μας ν’ απομακρύνουμε ότι το ενοχλεί.

Κρυολόγημα

Όπως αρρωσταίνουμε εμείς οι άνθρωποι, κυρίως τον χειμώνα και βήχουμε, έτσι κι ο σκύλος μας, μπορεί να βήχει επειδή κρύωσε. Είναι πολύ συνηθισμένο να ερεθιστεί ο λαιμός του και δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Θέλει ξεκούραση, φροντίδα και ζεστασιά. Αν δούμε ότι διαρκεί πολλές μέρες, τότε θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο μας και ν’ ακολουθήσουμε τις οδηγίες του για την θεραπεία.

Αδενοϊός

Ένας άλλος λόγος είναι να έχει προσβληθεί από αυτόν τον ιό-λοίμωξη. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός αλλά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα , πέραν του βήχα. Αν, παρατηρήσουμε τα μάτια του να είναι υγρά, να έχει πυρετό και γενικά μια δυσκολία στην αναπνοή, απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο που το παρακολουθεί.

Καρδιακό πρόβλημα

Αν υπάρχει πρόβλημα στις βαλβίδες τότε ο καρδιακός μυς διογκώνεται, εμποδίζει τους πνεύμονες και προκαλείται βήχας στον σκύλο μας. Επίσης, σπανιότερα, μπορεί να πάσχει από συμφορική καρδιακή ανεπάρκεια, γεγονός που θα συσσωρεύσει υγρό στους πνεύμονες και θα οδηγήσει τον σκύλο μας να αντιδράσει βήχοντας όταν κοιμάται ή είναι ξαπλωμένος. Η παρέμβαση του κτηνιάτρου είναι απαραίτητη για να μπορέσει να προχωρήσει σε θεραπεία.

Βήχας Kennel

Η νόσος Kennel, είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω του αέρα. Εμφανίζεται σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός σκύλων, πάρκα, ξενοδοχεία, χώρους καλλωπισμού. Είναι μια μορφή έντονου και ξηρού βήχα. Στην απλή της μορφή και με φροντίδα και προσοχή, αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα. Αν παρουσιάσει κι άλλα συμπτώματα και δεν υποχωρήσει ο βήχας μετά από μια εβδομάδα περίπου, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο μας.

Προβλήματα στους πνεύμονες

Δεν είναι σπάνιες οι φορές που θα εμφανίσουν βρογχίτιδα ή πνευμονία. Συνήθως ακολουθούν από ένα δυνατό κρυολόγημα ή μια άλλη ασθένεια αλλά μπορεί να προκληθεί λοίμωξη του αναπνευστικού από βρωμιές ή χόρτα που θα εισπνεύσουν ή θα καταπιούν στην βόλτα τους.

Μυκητιάσεις επίσης παρουσιάζονται από την εισπνοή μολυσμένου αέρα ή κατάποση βρόμικων αντικειμένων ή χόρτων και εκδηλώνονται με βήχα. Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή θεραπεύονται όλα!

Η Ασθένεια Heartorm εκδηλώνεται, επίσης με βήχα. Είναι αρκετά σπάνια και μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού. Προλαμβάνεται από την χρήση φαρμάκων ή ενέσεων που διαρκούν περίπου έξι μήνες αλλά και θεραπεύεται, μόνο που είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.

Οι διάφορες αλλεργίες, μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους με βήχα. Σίγουρα, αν είναι αλλεργικός ο σκύλος μας θα εμφανίσει και άλλα συμπτώματα αλλά και πάλι η παρέμβαση του κτηνίατρου που το παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό του, είναι απαραίτητη.

Τέλος, ακόμα κι η χρήση του περιλαίμιου μπορεί να προκαλέσει βήχα αν το σφίγγει και δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά.

Όπως και να έχει, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, ο βήχας του σκύλου μας, κάτι σημαίνει. Κι όπως είπαμε, μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό μπορεί όχι και τόσο. Εμείς πρέπει να το παρακολουθούμε, να παρατηρούμε εξελίξεις και αντιδράσεις και ανάλογα να προχωρούμε. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δώσουμε πλήρη περιγραφή στον κτηνίατρο που το παρακολουθεί ώστε κι εκείνος να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.  Έτσι θα είναι υγιές και χαρούμενο κι εμείς θα το χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο!!

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button