ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ

Όλο και επιλεκτικοί στις φιλίες με το πέρασμα του χρόνου οι χιμπατζήδες όπως και οι άνθρωποι

Πιο επιλεκτικοί στις φιλίες τους γίνονται οι χιμπατζήδες, όπως άλλωστε και οι άνθρωποι, με το πέρασμα του χρόνου, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Κατά τους ερευνητές των αμερικανικών πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Τάφτς, Μίσιγκαν και Νέου Μεξικού, με επικεφαλής την δρα Αλεξάντρα Ροζάτι, όσο περνούν τα χρόνια και τα ζώα κάνουν συγκεκριμένες επιλογές με ποιο θα κάνουν παρέα και ποιο όχι.


Βάσει της μελέτης, οι ηλικιωμένοι χιμπατζήδες προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο με άλλους χιμπατζήδες με τους οποίους έχουν αναπτύξει αμοιβαία φιλία σε βάθος χρόνου, ενώ σταδιακά αποφεύγουν τους καβγάδες και επιλέγουν τη συνεργασία.

Οι χιμπατζήδες ζουν σε μεγάλες ομάδες, αναπτύσσοντας σχέσεις τόσο συνεργασίας, όσο και ανταγωνισμού, έχοντας αρκετές κοινωνικές ομοιότητες με τους ανθρώπους.


Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εστίασαν τη μελέτη τους σε αρσενικούς χιμπατζήδες, επειδή αναπτύσσουν μεταξύ τους ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς και έχουν πιο συχνές κοινωνικές επαφές από ό,τι οι θηλυκοί.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button