ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Τι κοινό έχουμε με τα καλαμάρια; Τους εγκεφάλους μας!

Οι επιστήμονες που παρακολούθησαν τα νευρικά κύτταρα να συνδέονται μέσα στα μάτια των αναπτυσσόμενων καλαμαριών, αποκάλυψαν ένα αξιοσημείωτο μυστικό: οι εγκέφαλοι των κεφαλόποδων εξελίχθηκαν ανεξάρτητα για να αναπτυχθούν με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και ο δικός μας.

Η ανακάλυψη, που έγινε χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ανάλυσης εστιασμένες στον αμφιβληστροειδή των εμβρύων καλαμαριού (Doryteuthis pealeii), αποκαλύπτει ότι, παρά τα 500 εκατομμύρια χρόνια αποκλίνουσας εξέλιξης, το βασικό σχέδιο για το πώς εξελίσσονται πολύπλοκοι εγκέφαλοι και νευρικά συστήματα μπορεί να είναι το ίδιο. σε ένα ευρύ φάσμα ειδών.

Η νοημοσύνη των κεφαλόποδων, μιας κατηγορία θαλάσσιων ζώων που περιλαμβάνει χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές, είναι εδώ και καιρό αντικείμενο γοητείας μεταξύ των βιολόγων.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ασπόνδυλα, αυτά τα ζώα έχουν αξιοσημείωτες αναμνήσειςχρησιμοποιούν εργαλεία για την επίλυση προβλημάτων, υπερέχουν στο καμουφλάζ, αντιδρούν με περιέργειαπλήξη ή ακόμα και παιχνιδιάρικη κακία στο περιβάλλον τους και μπορούν να ονειρευτούν, αν οι κυματισμοί των χρωμάτων που αναβοσβήνουν στο δέρμα τους καθώς κοιμούνται είναι κάποια ένδειξη.

Ίδια τα βασικά μέρη της φόρμουλας για την προηγμένη νοημοσύνη, τουλάχιστον στη Γη

Τώρα, αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, υποδηλώνει ότι τα βασικά μέρη της φόρμουλας για την προηγμένη νοημοσύνη, τουλάχιστον στη Γη, παραμένουν τα ίδια.

«Τα συμπεράσματά μας ήταν εκπληκτικά, επειδή πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στα σπονδυλωτά θεωρούνταν εδώ και καιρό ότι είναι ειδικά σε αυτή τη γενεαλογία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kristen Koenig, μοριακή βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Παρατηρώντας το γεγονός ότι η διαδικασία είναι πολύ παρόμοια, αυτό που μας πρότεινε είναι ότι αυτές οι δύο (γενιές) εξέλιξαν ανεξάρτητα πολύ μεγάλα νευρικά συστήματα χρησιμοποιώντας τους ίδιους μηχανισμούς για την κατασκευή τους. Αυτό που υποδηλώνει είναι ότι αυτοί οι μηχανισμοί – αυτά τα εργαλεία – Η χρήση των ζώων κατά την ανάπτυξη μπορεί να είναι σημαντική για την οικοδόμηση μεγάλων νευρικών συστημάτων», ανέφερε.

Για την μελέτη  χρησιμοποιήθηκαν φθορίζουσες βαφές

Για να μελετήσουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εμβρύων καλαμαριού, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φθορίζουσες βαφές για να επισημάνουν έναν ειδικό τύπο βλαστοκυττάρων που ονομάζονται νευρικά προγονικά κύτταρα, προτού μελετήσουν πώς αναπτύχθηκαν με τακτικά, 10λεπτα στιγμιότυπα από κάμερες μικροσκοπίου. Οι κάμερες εξέτασαν τους αμφιβληστροειδή, όπου βρίσκονται περίπου τα δύο τρίτα του νευρικού ιστού ενός καλαμαριού.

Όπως και στα σπονδυλωτά, οι ερευνητές είδαν τα προγονικά κύτταρα των καλαμαριών να διατάσσονται σε μια δομή που ονομάζεται ψευδοστρωματικό επιθήλιο, μια μακρά, πυκνά συσκευασμένη δομή που αποτελεί κρίσιμο βήμα στην ανάπτυξη μεγάλου, πολύπλοκου ιστού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μέγεθος, η οργάνωση και η κίνηση του πυρήνα της δομής ήταν εντυπωσιακά παρόμοια με τα ίδια νευρικά επιθήλια στα σπονδυλωτά. κάτι που κάποτε θεωρούνταν μοναδικό χαρακτηριστικό που επέτρεπε σε ζώα με ραχοκοκαλιά να αναπτύξουν εξελιγμένους εγκεφάλους και μάτια.

Δεν είναι η μόνη φορά που οι επιστήμονες εντόπισαν κεφαλόποδα να μοιράζονται κοινά νευρολογικά σχέδια μαζί μας. Όπως και οι άνθρωποι, τα χταπόδια και τα καλαμάρια έχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία από microRNA (μικρά μόρια που ελέγχουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων) που βρίσκονται μέσα στον νευρικό τους ιστό.

Λύση για τα δικά μας βιοϊατρικά ερωτήματα;

Στη συνέχεια, η ομάδα θέλει να εξετάσει πώς και πότε αναδύονται διαφορετικοί τύποι κυττάρων στο καλαμάρι καθώς μεγαλώνει ο ιστός και να συγκρίνει αυτή τη διαδικασία με αυτή που παρατηρείται σε έμβρυα σπονδυλωτών. Εάν το σχέδιο για την ανάπτυξη είναι το ίδιο, τότε ίσως το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να είναι επίσης.

«Ένα από τα μεγάλα σημεία από αυτό το είδος εργασίας είναι πόσο πολύτιμο είναι να μελετάς την ποικιλομορφία της ζωής», είπε ο Koenig. «Με τη μελέτη αυτής της ποικιλομορφίας, μπορείτε πραγματικά να επιστρέψετε σε θεμελιώδεις ιδέες ακόμη και για τη δική μας ανάπτυξη και τα δικά μας βιοϊατρικά σχετικά ερωτήματα. Μπορείτε πραγματικά να μιλήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις».

ΠΗΓΗ: ecozen.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button