LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Πώς αυτές οι εντυπωσιακές γέφυρες σώζουν ζωές ανθρώπων και ζώων

Όταν η φύση συναντά την άσφαλτο, σπάνια είναι κάτι καλό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συντηρητές και αρχιτέκτονες συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν γέφυρες ζώων πάνω από πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους για τους άγριους μας φίλους. Αυτές οι διαβάσεις άγριας ζωής μειώνουν τους θανάτους τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.

Χάρη στους συνεχώς επεκτεινόμενους δρόμους μας, τα ενδιαιτήματα της άγριας ζωής κατακερματίζονται όλο και περισσότερο. Οι αυτοκινητόδρομοι συχνά αποκόπτουν τα ζώα από τους πόρους στους οποίους βασίζονται για την επιβίωσή τους. Αυτό αφήνει στην άγρια ζωή ελάχιστες επιλογές από το να προσπαθήσει να διασχίσει επικίνδυνους δρόμους. Είναι μια κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να κερδίσει κανείς.

Ποιος χτίζει γέφυρες ζώων;
Η ιδέα των γεφυρών άγριας ζωής δεν είναι πραγματικά καινούργια- στην πραγματικότητα, εμφανίζονται σε όλη την Ευρώπη από τη δεκαετία του 1950.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό κατασκευής τους τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί πληρώνουν σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για συγκρούσεις οχημάτων με ζώα. Σίγουρα, όμως, η υγεία και η διατήρηση της άγριας ζωής παίζει μεγάλο ρόλο.

Μόνο η Ολλανδία διαθέτει 66 ανισόπεδες διαβάσεις για την προστασία των πληθυσμών της άγριας ζωής- δηλαδή ασβούς, αγριογούρουνα και ελάφια.

Πώς λειτουργούν αυτές οι φουτουριστικές διαβάσεις άγριας ζωής
Η ιδέα πίσω από τις γέφυρες ζώων είναι να δοθεί στα ενδημικά ζώα ένας τρόπος να διασχίζουν τους δρόμους χωρίς να κινδυνεύουν. Το βέλτιστο είναι οι μηχανικοί να σχεδιάζουν τις γέφυρες ώστε να είναι φθηνές (για να μπορούν να είναι πολλές) και να έχουν φυσική εμφάνιση ώστε να μην τρομάζουν τα ζώα.

Τοποθετείται περίφραξη που οδηγεί στις διαβάσεις, με σκοπό να κατευθύνεται η άγρια ζωή στην περιοχή. Κάθε λεπτομέρεια που ενθαρρύνει τα ζώα να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις αυξάνει επίσης την πιθανότητα τα ενήλικα να μάθουν στους απογόνους τους να τις χρησιμοποιούν επίσης.

Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή του Κολοράντο – κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου I-70 – αποτελεί προνομιακή τοποθεσία για αυξημένες διαβάσεις άγριων ζώων. Οι τοπικοί υπεύθυνοι του προγράμματος εγκατέστησαν κάμερες καταγραφής κίνησης για να βοηθήσουν στην καταγραφή της άγριας ζωής και των προτύπων μετακίνησής τους.

«Μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πού υπάρχουν φυσιολογικά αυτά τα ζώα», δήλωσε η Κάρα Πολάνσκι του ζωολογικού κήπου του Ντένβερ και του Colorado Corridors Project. «Πού προσπαθούν να περάσουν … πώς μπορεί να επηρεαστεί η συμπεριφορά τους από τον αυτοκινητόδρομο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείς αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσεις πού μπορεί να είναι το καλύτερο σημείο για τις κατασκευές διέλευσης».

«Σε ορισμένα μέρη, έχουμε δει έως και 90% μείωση των συγκρούσεων μεταξύ οχημάτων και ζώων όπου έχουν κατασκευαστεί αυτές οι διαβάσεις, οπότε τείνουν να είναι πραγματικά επιτυχείς», συνέχισε η Πολάνσκι.

Γέφυρες και πάνω και κάτω
Εκτός από τις αερογέφυρες ή τις γέφυρες ζώων, πολλά μέρη έχουν διαβάσεις άγριας ζωής που περνούν κάτω από τους δρόμους. Τείνουν να είναι πιο συμπαγείς και χρησιμοποιούνται περισσότερο από μικρότερα ζώα.

Μια υπόγεια διάβαση κάτω από τον αυτοκινητόδρομο 160 μεταξύ Durango και Bayfield στο Κολοράντο ολοκληρώθηκε το 2016. Απομακρυσμένες φωτογραφίες δείχνουν ότι το πέρασμα χρησιμοποιείται καθημερινά από ελάφια, κογιότ, ρακούν και άλλα μικρά ζώα.

«Οι δρόμοι σε όλη την πολιτεία περνούν ακριβώς μέσα από αυτά τα μονοπάτια μετανάστευσης, όταν πηγαινοέρχονται πολλά ζώα χτυπιούνται στον αυτοκινητόδρομο κάθε χρόνο», ανέφερε ο Joe Lewandowski, εκπρόσωπος των Πάρκων και της Άγριας Ζωής του Κολοράντο. «Υπάρχουν πολλές πολλές ανάγκες στις μεταφορές σε ολόκληρη την πολιτεία και αυτή είναι μόνο μία από αυτές».

Οι υπόγειες διαβάσεις στην Αφρική, επίσης, βοηθούν τα μεγάλα ζώα, όπως οι ελέφαντες, στην επανένωση των μελών των κατακερματισμένων κοπαδιών. Η κατασκευή περισσότερων τέτοιων διαδρόμων θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων σε ολόκληρη την Ινδία.

Υπάρχουν ακόμη και υδάτινοι διάδρομοι που συνδέουν υδάτινους δρόμους που τώρα χωρίζονται από δρόμους. Το έργο Interstate-90 Snoqualmie Pass East Project έχει να κάνει με την κατασκευή ενός διαδρόμουν για την αποκατάσταση της φυσικής ροής και λειτουργίας των υδάτινων οδών στην Ουάσινγκτον και θα επανασυνδέσει ψάρια όπως η πέστροφα με τον βιότοπο από τον οποίο έχουν αποκοπεί για δεκαετίες.

Οι γέφυρες για τα ζώα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δημιουργία αρμονίας μεταξύ του εκσυγχρονισμού και της ζωής των ζώων. Οι βιότοποι θα συνεχίσουν αναμφίβολα να γίνονται πιο κατακερματισμένοι στο μέλλον, αλλά με αυτές τις γέφυρες στη θέση τους, τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα -τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων- θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button