ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Δεκάδες νεκρά ζώα – Ελάφια αναζητούν νερό και φαγητό στις αυλές των σπιτιών

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες με τα ελάφια να ψάχνουν για τροφή και νερό στις αυλές των σπιτιών στη Ρόδο, όπου μαίνεται η φωτιά

Δεκάδες είναι τα νεκρά ζώα που ξεψύχησαν λόγω της φωτιάς στη Ρόδο. Μάλιστα, το Newsbomb.gr πρώτο δημοσίευσε το θέμα των νεκρών ελαφιών, θυμάτων της πυρκαγιάς.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος προστασίας περιβάλλοντος Ρόδου, Δ. Γρηγοριάδης, μιλώντας στο OPEN TV, κάνει έκκληση για να βοηθηθούν τα ζώα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο χωριό Αφάντου της Ρόδου υπάρχουν αρκετά ελάφια που αναζητούν νερό και φαγητό στις αυλές των σπιτιών. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, τα ζώα αυτά έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή. «Βοηθήστε τα», κάνει έκκληση και ως πρόεδρος της προστασίας περιβάλλοντος αλλά και ως Ροδίτης.

Φωτιά στη Ρόδο: Δραματική έκκληση για τα ελαφάκια – «Σώστε όσα έχουν απομείνει…»
Θλίψη προκαλεί η εικόνα με τα ελαφάκια στη Ρόδο, τα οποία αποτελούν σύμβολο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του νησιού. Τα ζωάκια τρομαγμένα από τη φωτιά που κατακαίει το νησί αναζητούν νερό και τροφή.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της Μάρως Χατζημανέττα που κυκλοφόρησε στο Facebook, Σε σχετικό ποστ μια χρήστης γράφει:

«Παιδιά SOS όσοι μένετε Ρόδο Αφάντου και γύρω περιοχές έχουν εμφανιστεί τα ελάφια ψάχνοντας για τροφή και νερό βάλτε όλοι έξω από τα σπίτια σας καρότα, μήλα και άφθονο νερό να βρίσκουν, Είναι πεινασμένα και φοβισμένα, Η φωτογραφία είναι από Αφάντου σήμερα τα ξημερώματα ας τα βοηθήσουμε όσα απέμειναν».

Φωτιά στη Ρόδο: Θλιβερές εικόνες – Νεκρά ελάφια κείτονται στους δρόμους
Η έκκληση για να σωθούν τα ελάφια της Ρόδου έρχεται μία ημέρα μετά το αποκλειστικό βίντεο του Newsbomb.gr που έδειχνε κάποια εξ αυτών να κείτονται νεκρά.

Στο δρόμο από το χωριό Κιοτάρι προς το Ασκληπιείο το σκηνικό ήταν αποκαρδιωτικό, με το δάσος να έχει μετατραπεί σε στάχτη ενώ υπήρχαν νεκρά ελάφια στους δρόμους τα οποία δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Σύμβολο της Ρόδου τα ελάφια
Το πλατόνι της Ρόδου, (Dama dama) θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του.

Δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης, στο Μανδράκι.

Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα φυσικού πλούτου της Ρόδου και είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που ζει ελεύθερο στο νησί και ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώζονται μέχρι σήμερα.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου στην ιστοσελίδα του ecorodos.gr, το πλατόνι λέγεται ότι το έφεραν στο νησί οι Ιωαννίτες ιππότες ή ότι το εισήγαγαν οι Ιταλοί σαν θηρεύσιμο είδος.

Όμως η παρουσία του στο νησί μάλλον είναι ακόμα παλαιότερη, όπως μαρτυρούν οστεολογικά ευρήματα σε νεολιθικό οικισμό αλλά και αναπαραστάσεις σε αγγεία του 7ου π.χ αιώνα.

Η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα και σαν «Ελαφούσα» που μαρτυρεί πως την εποχή εκείνη είχε πολλά ελάφια. Αρχαιολογικά ευρήματα ενδεικτικά της ύπαρξης ελαφιών στο Ανατολικό Αιγαίο μας φέρνουν πίσω ίσως και από την 6η π.Χ. χιλιετία.

Το πλατόνι είναι όμορφο με μεγάλα μάτια και με τις χαρακτηριστικές άσπρες βούλες στη ράχη. Τα αρσενικά τα στολίζουν πολύ όμορφα και συμμετρικά κέρατα. Ζουν ελεύθερα σε αμιγή δάση του νησιού όπως και σε τόπους με χαμηλή βλάστηση από σχίνα, κουμαριές, πουρνάρια πάντα όμως κοντά σε νερό.

Εκτός από τα ελεύθερα, υπάρχουν και ελάφια που ζουν σε περιφραγμένους χώρους στο νησί, όπως και μερικά έχουν μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα.

Οι κάτοικοι της Ρόδου αγαπούν και φροντίζουν για την επιβίωση των ελαφιών. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές – όπως οι σημερινές αλλά και παλαιότερες – που απειλούν το είδος καθώς έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των δασών του νησιού αλλά και η λαθροθηρία και η μόλυνση των πηγών του νερού από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην γεωργική παραγωγή, αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες για την μείωση του πληθυσμού τους.

newsbomb.gr

Related Articles

Back to top button