ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Γιατί τα πουλιά μαδάνε τα φτερά τους

Το μάδημα των φτερών από τα πουλιά κρύβει μια σειρά από αιτίες. Στην άγρια ​​φύση πχ χρησιμοποιούν τα βγαλμένα φτερά  για να φτιάξουν τις φωλιές τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Πολλά φτερά επίσης “βγαίνουν” κατά την διάρκεια που ένα πτηνό εκτελεί την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του. Επίσης, αυτό συμβαίνει και κατά την περίοδο της πτερόροιας και θεωρείται φυσιολογικό.

Όταν ένα πτηνό όμως βρίσκεται υπό περιορισμό σε κλουβί και όχι στη φύση και μαδάει τα φτερά του μπορεί να είναι σημάδι κτηνιατρικών ή προβλημάτων περιβάλλοντος  διαβίωσης.

Ίσως μάλιστα να έχετε παρατηρήσει ότι ο παπαγάλος σας, εκτός από το να μαδάει τα φτερά του, βλάπτει και το δέρμα του. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πουλιά κάνουν κάτι αντίστοιχο και με τα φτερά άλλων πτηνών.

Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με το κατοικίδιο πουλί σας, τότε θα πρέπει να το πάτε σε κάποιον κτηνίατρο. Εάν ο κτηνίατρος κρίνει ότι το πουλί σας είναι απαλλαγμένο από κάποια ασθένεια, τότε το μάδημα φτερών πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα.

Μπορεί να υπάρχουν ιατρικά αίτια λόγω διατροφής, τοξικών εκθέσεων και λοιμώξεων. Ο κτηνίατρος σας θα κρίνει τι ακριβώς ισχύει στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Τα πουλιά που είναι στρεσαρισμένα θα μαδήσουν τα φτερά τους ως μέσο για να ηρεμήσουν ενώ μερικές φορές το κάνουν απλά από πλήξη ή έλλειψη αλληλεπίδρασης.

Μια διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να στρεσάρει τόσο πολύ ένα πουλί ώστε να μαδάει σε υπερβολικό βαθμό. Εάν πχ δίνετε στο πουλί σας μόνο δίαιτα με σπόρους, μπορεί να μην περιέχει θρεπτικά συστατικά.

Τα κατοικίδια πουλιά είναι ζώα υγιεινής και καθαριότητας από τη φύση τους και ένα βρόμικο, απεριποίητο κλουβί είναι επιζήμιο για την ψυχική και σωματική υγεία τους.

Οι παπαγάλοι πχ είναι πολύ έξυπνα και κοινωνικά πλάσματα. Λαχταρούν την αλληλεπίδραση με τα μέλη του κοπαδιού τους και μερικές φορές θα μαδήσουν εάν αισθάνονται παραμελημένοι και μοναξιά.

Τα πουλιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ανθρώπους και προτιμούν ένα σταθερό πρόγραμμα. Υπήρξαν πρόσφατες αλλαγές στο σπίτι σας; Αν κάτι έχει αλλάξει στην ρουτίνα του ύπνου τους, μπορεί να του προκάλεσε άγχος.

Ο κτηνίατρος θα σας βοηθήσει και θα σας δώσει φάρμακα που θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση του πτερώματος τους αφού θα σταματήσουν να μαδάνε τα φτερά τους. Αλλά αυτά λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με καθαριότητα του χώρου τους, καθαρό νερό για να κάνει μπάνιο αν αυτό είναι εφικτό και ιδανικές συνθήκες ύπνου. Με φώτα κλειστά χωρίς να το ενοχλείται και ησυχία.

ΠΗΓΗ:mypet.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button