ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ

Το μοναδικό ζώο που εξαφανίστηκε από τη Γη… δύο φορές

Μετά από 18.000 χρόνια ύπαρξης

HΓη βιώνει το έκτο μεγάλο κύμα εξαφάνισής της και η αλήθεια του θέματος είναι ότι διάφορα είδη φυτών και ζώων έχουν εξαφανιστεί για όσο διάστημα υπήρχε ζωή στη Γη. Μερικές φορές για φυσικούς λόγους, άλλες φορές για λόγους που σχετίζονται με τον άνθρωπο, όπως συμβαίνει σήμερα, αναφέρει το grunge.com.

Σε μια ανατροπή αυτής της πραγματικότητας, ωστόσο, υπάρχει ένα είδος που είναι γνωστό ότι επέστρεψε από τη λήθη, για να εξαφανιστεί ξανά λίγο καιρό αργότερα, καθιστώντας το το μοναδικό ζώο στην ιστορία που εξαφανίστηκε δύο φορές.

Το μοναδικό ζώο που εξαφανίστηκε από τη Γη… δύο φορές

Το αγριοκάτσικο των Πυρηναίων, σύμφωνα με την Britannica, ζούσε στην οροσειρά των Πυρηναίων της Πορτογαλίας και στις περιοχές των Βάσκων της Βόρειας Ισπανίας. Αυτή ήταν η επικράτειά τους από το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Δεδομένου ότι κυνηγήθηκαν έντονα για τα ιδιαίτερα κέρατά τους, οι προσπάθειες προφύλαξής τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, θεωρήθηκε ότι είχε απομείνει μόνο ένα «bucardo» -όπως συνήθως αποκαλείται το αγριοκάτσικο- στη φύση. Αυτό δεν προμήνυε καλό για το μέλλον του είδους, και μέχρι το 2000 ο μοναδικός επιζών, ονόματι «Σέλια», ήταν νεκρός, θρυμματισμένος κάτω από ένα πεσμένο δέντρο. Με αυτό, το αγριοκάτσικο των Πυρηναίων εξαφανίστηκε από τη Γη μετά από περίπου 18.000 χρόνια.

Οι προσπάθειες κλωνοποίησης του αγριοκάτσικου των Πυρηναίων

Οι επιστήμονες, ωστόσο, είχαν προλάβει να λάβουν κυτταρικά δείγματα από πολλά σημεία του σώματος του ζώου (ένα χρόνο πριν πεθάνει), τα οποία και διατήρησαν σε σε βαθιά κατάψυξη. Κανείς δεν ήξερε αν η κλωνοποίηση ενός ζώου -εξαφανισμένου ή όχι- θα μπορούσε να παράγει βιώσιμους απογόνους. Έχοντας επίγνωση της πρόσφατης επιτυχίας της κλωνοποίησης προβάτων, οι επιστήμονες προσπάθησαν να κλωνοποιήσουν αυτό το bucardo, και με αυτόν τον τρόπο, να επιστρέψουν ένα ζώο από την εξαφάνιση για πρώτη φορά στην ιστορία, μια διαδικασία που ονομάζεται «αποεξαφάνιση», σύμφωνα με το Forbes. Στη διαδικασία, 500 κλωνοποιημένα έμβρυα αγριοκάτσικου εμφυτεύτηκαν σε περίπου 150 κατσίκες και οι επιστήμονες περίμεναν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button