LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μακροβιότερο ζώο στη Γη μπορεί να ζήσει περισσότερα από 2.000 χρόνια – Η λίστα των “αθάνατων”

Υπάρχουν ζώα στον πλανήτη μας που μπορούν να ζήσουν όχι μόνο αιώνες αλλά και χιλιετίες. Ποια είναι οι “Χαϊλάντερ” της πανίδας της Γης.

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας και η αχιβάδα κουαχόγκ είναι γνωστά για την μακροζωία τους, με τον πρώτο να είναι το μακροβιότερο σπονδυλωτό ζώο του πλανήτη και την δεύτερη να έχει φτάσει μέχρι τα 507 έτη. Και αν αυτός ο αριθμός προκαλεί εντύπωση, θα πρέπει να σας πούμε ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος που μπορεί να φτάσει ζώο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο σφουγγάρι σε ρεκόρ 2.133 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το 2015 κοντά στο Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Papahānaumokuākea στα ανοιχτά της Χαβάης. Οι αποικιακοί οργανισμοί όπως αυτό το μεγαθήριο αναπτύσσονται αργά, που σημαίνει ότι πρέπει να είναι πολύ μεγάλοι ηλικιακά για να φτάσουν σε τεράστια μεγέθη. Αυτό το σφουγγάρι που έσπασε το ρεκόρ ήταν 3,7 επί 2,1 μέτρα και ενώ η ακριβής ηλικία του δεν έχει επιβεβαιωθεί, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα σφουγγάρια μπορούν να ζήσουν για περισσότερα από 2.300 χρόνια.

Η “αθάνατη” μέδουσα
Ένας άλλος μικρός οργανισμός με μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η αθάνατη μέδουσα, Turritopsis dohrnii, η οποία είναι λίγο μικρότερη από ένα νύχι.

Όταν οι αθάνατες μέδουσες τραυματίζονται ή λιμοκτονούν, πέφτουν στον βυθό και αρχίζουν να αποσυντίθενται. Ωστόσο, αντί να πεθάνουν με την παραδοσιακή έννοια, τα κύτταρά τους επανασυσσωματώνονται για να δημιουργήσουν πολύποδες (το πιο πρώιμο στάδιο ζωής των μεδουσών). Αυτό τις καθιστά “βιολογικά αθάνατες”, αλλά η T. dohrnii δεν ζει για πάντα καθώς δεν υπάρχει επιστροφή όταν την έχουν φάει.

Μια δυστυχισμένη αχιβάδα
Μινγκ η αχιβάδα
Μινγκ η αχιβάδα BANGOR UNIVERSITY
Ο Μινγκ, η ωκεάνια αχιβάδα έζησε την Αναγέννηση, τη Βιομηχανική Επανάσταση και την Εποχή του Διαδικτύου. Κι όμως, μέσα από 507 χρόνια δράματος, αυτό που το σκότωσε ήταν ένας καταψύκτης.

Ο Μινγκ του είδους Arctica islandica, πέθανε αφότου καταψύχθηκε για συλλογή από ερευνητές. Δεν είναι μια ασυνήθιστη αιτία θανάτου για αυτές τις αχιβάδες που αιχμαλωτίζονται και θανατώνονται συνήθως για εμπορική κατανάλωση, αλλά εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσα ακόμη χρόνια παθητικής παρατήρησης θα μετρούσε ο Μινγκ.

“Ατομικοί” καρχαρίες
Δεν μπορείς να μιλήσεις για τα μακροβιότερα ζώα στη Γη χωρίς να αναφερθείς στον καρχαρία της Γροιλανδίας, τον Somniosus microcephalus, ένα ζώο που μπορεί να ζήσει 400 χρόνια. Περιέργως, πρέπει να ευχαριστήσουμε εν μέρει την ατομική βόμβα που γνωρίζουμε πόσο χρονών μπορεί να φτάσει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο “παλμός βόμβας” (σ.σ. η ξαφνική αύξηση του άνθρακα 14 στην ατμόσφαιρα) βοήθησε τους επιστήμονες να καθορίσουν την ηλικίας τους μέσω της ραδιοχρονολόγησης στα μάτια τους.

Μεγάλη διάρκεια ζωής και μικροσκοπικοί όρχεις
Το να ζεις για πάντα μπορεί να είναι επίφοβο για εμφάνιση καρκίνου, καθώς όσο περισσότερο είναι ένας οργανισμός σε αυτή τη Γη τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει μια γενετική μετάλλαξη που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Μερικά αδηφάγα ζώα, όπως η τοξωτή φάλαινα, έχουν προσαρμοστεί για να το ξεπεράσουν, και έγιναν ένα από τα μακροβιότερα είδη στη Γη, αλλά φαίνεται ότι η εξελικτική ιδιορρυθμία που τους επέτρεψε να το κάνουν αυτό μπορεί να είχε κάποιες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων ασυνήθιστα μικρών όρχεων.

Οι τοξωτές φάλαινες (Balaena mysticetus) μπορούν να ζήσουν μέχρι 211 ετών και χάρη σε έναν μοναδικό τύπο διπλασιασμού γονιδίων που επιβραδύνει τη διαίρεση των κυττάρων, που σημαίνει ότι μπορούν να γεράσουν χωρίς τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό ωστόσο εμποδίζει επίσης την ανδρική γονιμότητα επειδή το εν λόγω γονίδιο CDKN2C προκαλεί μικρό μέγεθος γονάδων και μειωμένη παραγωγή σπέρματος.

Τζόναθαν, η γιγάντια χελώνα των Σεϋχελλών
Το αρχαιότερο γνωστό χερσαίο ζώο στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τα μακροβιότερα ζώα της Γης, είναι ο Τζόναθαν, μια γιγάντια χελώνα των Σεϋχελλών (Aldabrachelys gigantea hololissa ).

Κληρονόμησε το διάσημο στέμμα της γηραιότερης χελώνας του κόσμου το 2022 από την Tu’i Malila, μια χελώνα που πέθανε σε ηλικία 188 ετών το 1965.

Ο Τζόναθαν είναι 190 ετών, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι ίσως να είναι μεγαλύτερος.

news247.gr

Related Articles

Back to top button