ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΚΑΖ στέλνει SOS ότι ο δρόμος δεν είναι προσβάσιμος και καταγγέλλει αδιαφορία του δήμου Μαρκόπουλου

Σε ένα από τα λίγα νόμιμα καταφύγια ζώων η τροφή δεν μπορεί να φτάσει πλέον στα ζώα, ενώ υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης

Το ΚΑΖ καταγγέλλει την αδιαφορία του Δήμου Μαρκόπουλου, ενώ ο δρόμος που οδηγεί στο Καταφύγιο είναι κατεστραμμένος

Ήταν πέρσι τον Δεκέμβριο όταν επισκεφθήκαμε το ΚΑΖ, ένα υποδειγματικό καταφύγιο ζώων κάπου στο Κορωπί, συγκεκριμένα στη θέση Καδή Κοκκινάδα, στον Δήμο Μαρκοπούλου. Το ΚΑΖ λειτουργεί εκεί από το 2006 και είναι από τα πρώτα νόμιμα, ιδιωτικά Καταφύγια αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Να προσθέσουμε πως από τα εκατοντάδες καταφύγια ζώων που υπάρχουν, λίγα λειτουργούν σωστά, πολλά δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο υποτίθεται πως θα ήταν όλα υποχρεωμένα να βγάλουν άδεια, αλλιώς θα έκλειναν.

Σήμερα το πρωί επικοινώνησαν μαζί μας από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΖ, καταγγέλλοντας πλήρη αδιαφορία του Δήμου Μαρκόπουλου για στοιχειώδη αιτήματά τους, όπως ότι δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός στο δρόμο που οδηγεί στο Καταφύγιο, αλλά και για το ότι όλα αυτά τα χρόνια ο ίδιος ο δρόμος είναι σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα με την παραμικρή βροχόπτωση να είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Θυμάμαι πολύ καλά πόσο κακοτράχηλος ήταν ο δρόμος για να φτάσουμε ανεβαίνοντας το βουνό, μόνο που τώρα, οι άνθρωποι του ΚΑΖ κάνουν δραματική έκκληση. Εξαιτίας των βροχοπτώσεων και στον βαθμό που τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν καν υποτυπώδης συντήρηση, ο δρόμος έχει εντελώς καταστραφεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν οι εθελοντές, ενώ ακόμα και το φορτηγό που τους μεταφέρει τις ζωοτροφές δεν μπορεί να περάσει από τα νεροφαγώματα.

Όπως τονίζουν στην τελευταία επιστολή τους προς τον Δήμο, την οποία και μας κοινοποίησαν, η επιβίωση των 50 ζώων τα οποία διαβιώνουν στις εγκαταστάσεις τους εξαρτάται απόλυτα από την προσβασιμότητα. Επιπλέον, ως νόμιμο καταφύγιο, το ΚΑΖ υποχρεούται να έχει σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πλημμύρας ή πυρκαγιάς, κάτι που επίσης δεν είναι εφικτό στο βαθμό που ο δρόμος δεν είναι προσβάσιμος. Το αίτημά τους είναι επείγον και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση καθώς είναι σε κίνδυνο τόσο τα ζώα όσο και οι εθελοντές που στηρίζουν το καταφύγιο, εν αναμονή μάλιστα επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων και με τον χειμώνα προ των πυλών.

Όλα αυτά τα απίστευτα και όμως αληθινά σε δήμο της Αττικής, το έτος 2023. Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσφέρουν χρόνο, χρήματα και ενέργεια για να βοηθήσουν στο τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, παλεύοντας καθημερινά με όσα μέσα διαθέτουν για να προστατεύουν τα ζώα που διασώζουν και φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους. Και το κράτος, αντί να τους σταθεί αρωγός, δεν απαντάει καν στα μέιλ τους που πλέον θέτουν ζητήματα επιβίωσης.

Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Μαρκόπουλου θα αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του, πριν είναι πολύ αργά.

athensvoice.gr

Related Articles

Back to top button