LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Το θηλυκό Neotrogla ακυρώνει όλους τους νόμους της φύσης για την αναπαραγωγή

Το Neotrogla, έντομο που ζει σε σπηλιές της Βραζιλίας αντιστρέφει τους ρόλους θηλυκού-αρσενικού κατά την αναπαραγωγή που διαρκεί από 40 έως 70 ώρες, για συγκεκριμένο λόγο.

Θηλυκά έντομα σπηλαίων της Βραζιλίας έχουν υποχρεώσει τους επιστήμονες να αφιερώσουν ατελείωτες ώρες, ώστε να κατανοήσουν πώς γίνεται να ακυρώνουν όλους τους νόμους της φύσης που αφορούν την αναπαραγωγή, με την εσωτερική τους ανατομία.

Για την ακρίβεια, αντιστρέφουν πλήρως τους ρόλους θηλυκού-αρσενικού.

Οι ιδιαιτερότητες του είδους Neotrogla

Όπως αναφέρουν οι Νew York Times, το πέος έχει μια ποικιλία από περίεργα σχήματα και μεγέθη: στις πάπιες είναι ελικοειδές, στους κοριούς σαν βελόνα και στην οχιά έχει τέσσερα κεφάλια.

Ανεξάρτητα από τη μορφολογία τους, οι φαλλοί βοηθούν τα αρσενικά να παράγουν σπέρμα για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια των θηλυκών τους.

Γενικά, υπάρχουν θηλυκά πλάσματα που διαθέτουν αναπαραγωγικά συστήματα που παραπέμπουν σε πέος (πχ τυφλοπόντικες, θαλάσσια άλογα κα).

Καμία δομή ωστόσο, δεν είναι όσο περίπλοκη ή/και λειτουργική είναι αυτή του θηλυκού εντόμου του είδους Neotrogla που ζει σε σπηλιές της Βραζιλίας.

Τα έντομα μεγέθους ψύλλων που μοιάζουν με λευκασμένες μύγες, τρέφονται με περιττώματα νυχτερίδων και έχουν την ικανότητα να αντιστρέφουν τους αναπαραγωγικούς ρόλους.

Έχουν στυτική δομή που μοιάζει με πέος, η οποία είναι καλυμμένη από αγκάθια και ονομάζεται γυνόσωμα: χρησιμοποιείται για την απορρόφηση του σπέρματος και των θρεπτικών σπερματικών υγρών από την κολπική κοιλότητα του αρσενικού εκπροσώπου του είδους -όπου είναι τα σπερματοφόρα.

Δηλαδή, αντί το αρσενικό Neotrogla να απελευθερώσει σπέρμα, το θηλυκό διεισδύει και το ‘ρουφάει’ σαν ηλεκτρική σκούπα, κατά την πράξη, που διαρκεί από 40 έως 70 ώρες, όπως είχε αποκαλύψει μελέτη που έγινε το 2014.

Το πρώτο δείγμα αντιστροφής και του οργάνου που διεισδύει

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε αντιστροφή του ρόλου του φύλου σε είδος. Εν τούτοις, το Neotrogla έγινε το μόνο παράδειγμα “στο οποίο αντιστρέφεται και το όργανο που διεισδύει ”, επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, Kazunori Yoshizawa από το Hokkaido University της Ιαπωνίας.

Μόλις μπει το γυνόσωμα σε ένα αρσενικό, το μεμβρανώδες τμήμα φουσκώνει. Έχει πολλά αγκάθια που ‘κρατούν’ ενωμένα τα δυο έντομα.

Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να χωρίσουν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, η κοιλιά του αρσενικού σχίστηκε από τον θώρακα, χωρίς να σπάσει η γεννητική σύζευξη.

Οι ερευνητές έκαναν την υπόθεση πως η ασυνήθιστη αντιστροφή ρόλων μπορεί να οφείλεται στο φτωχό, σε πόρους, περιβάλλον των σπηλαίων στα οποία ζουν τα ζωύφια (πρόκειται για μόνιμα ξηρά συστήματα, ελλιπή συχνά σε θρεπτικά συστατικά και υγρασία), δεδομένου ότι η σύζευξη παρέχει και τροφή στο θηλυκό.

Άρα, είναι επωφελές να ζευγαρώνει όσο πιο πολύ μπορεί.

Τα θηλυκά Neotrogla είναι και η εξαίρεση στον κανόνα των ειδών που θέλει το αρσενικό να κάνει τα πάντα για να ζευγαρώσει και τα θηλυκά να αφιερώνουν την ενέργεια τους στην ‘παραγωγή’ αυγών: εν προκειμένω, τα θηλυκά κυνηγούν επιθετικά τα αρσενικά που έχουν επιλέξει.

Επειδή είναι δύσκολο να βρουν έναν αξιόλογο στόχο, τον κρατούν σφιχτά με την αγκαθωτή δομή τους, για έως 70 ώρες. Δηλαδή, έως ότου γεμίσει η ‘αποθήκη’.

Η τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science επικεντρώθηκε στη δομή του θηλυκού οργάνου που μοιάζει με πέος.

Αποκάλυψε πως υπάρχουν δυο ομάδες μυών που βοηθούν τα έντομα να ελέγχουν αυτό που μοιάζει με πέος: όταν αυτοί οι εσωτερικοί μύες συστέλλονται, επιτρέπουν στο πέος να εξωθείται σαν βαλλίστρα και όταν χαλαρώνουν, οι μύες αναστολής επαναφέρουν το σύστημα στην αρχική του κατάσταση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι μυϊκές ομάδες βοήθησαν τα θηλυκά να ξεδιπλώσουν τα γυναικεία τους σώματα, πριν τις παρατεταμένες συνεδρίες ζευγαρώματος και να επιστρέψουν στις βασικές λειτουργίες, μετά την πράξη.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button