ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

Κινέζος επιστήμονας: Δεν υπάρχουν αποδείξεις αναφορικά με την προέλευση της Covid-19 από τα ζώα

Αυτό δήλωσε ο Τζορτζ Γκαο πρώην υπεύθυνος του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC). Ο Γκάο μίλησε σε μία διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σχετικά με την πρόληψη των πανδημιών, ενώ ήταν υπεύθυνος του αναφερόμενου κέντρου όταν ξέσπασε η COVID στην πόλη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019.

«Ακόμη και τώρα, κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι μερικά ζώα είχαν τον ιό ή αποτέλεσαν την πηγή του», δήλωσε ο Γκάο. «Μιλώντας με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν αποδείξεις για την προέλευση του ιού από τα ζώα», τόνισε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στοιχεία ενίσχυσαν το σενάριο μόλυνσης από αγορά ζώων
Πριν από περίπου ένα μήνα, δεδομένα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας έδωσαν στοιχεία σχετικά με την προέλευση. Οι επιστήμονες δημοσιοποίησαν μια έκθεση πριν από την αξιολόγησή της από ομότιμους στη βάση της δικής τους ερμηνείας των δεδομένων, έπειτα από διαρροές στα ΜΜΕ.

Τα δεδομένα από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δεν είναι πλέον διαθέσιμα στη βάση δεδομένων GISAID όπου εντοπίστηκαν από τους επιστήμονες. Περιελάμβαναν νέες αλληλουχίσεις του ιού SARS-CoV-2 και επιπρόσθετα γονιδιωματικά δεδομένα στη βάση δειγμάτων που ελήφθησαν από την αγορά ζωντανών ζώων στην Ουχάν το 2020, σύμφωνα με τους επιστήμονες που είχαν πρόσβαση σε αυτά.

Οι αλληλουχίσεις έδειξαν πως τα σκυλιά ρακούν και άλλα ζώα ευάλωτα στον κορωνοϊό είχαν παρουσία στην αγορά και ενδέχεται να είχαν μολυνθεί, παρέχοντας ένα νέο στοιχείο στη αλυσίδα μετάδοσης που έφθασε τελικά στους ανθρώπους, ανέφεραν.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Related Articles

Back to top button