ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Σκύλος: Βόλτα πριν ή μετά το φαγητό;

Τα σκυλιά απολαμβάνουν την ρουτίνα. Οι γονείς ζώων συντροφιάς που έχουν επίσης και παιδιά γνωρίζουν τη σημασία ενός προγράμματος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και εξασφαλίζει ότι όλα τα σημαντικά γεγονότα γίνονται την κατάλληλη στιγμή. Οι σκύλοι δεν διαφέρουν και πολύ σε αυτό το κομμάτι. Σε αντίθεση μάλιστα με τα παιδιά, θα τηρήσουν τη ρουτίνα και θα σας υπενθυμίσουν πότε είναι η ώρα να βγουν βόλτα αλλά εσείς θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την ώρα που δώσατε στον σκύλος σας φαγητό.

Επειδή τα γεύματα τείνουν να οριοθετούν το καθημερινό μας πρόγραμμα με το σκύλο μας, πολλοί σκεφτόμαστε πότε πρέπει να βγάλουμε βόλτα τον σκύλο μας, πριν ή μετά το γεύμα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πόση ώρα πρέπει να περιμένετε μετά το φαγητό για να ασκηθείτε και πόση ώρα μετά την βόλτα άσκηση να ταΐσετε τον σκύλο σας.

Βόλτα σημαίνει άσκηση και άσκηση σημαίνει φούσκωμα

Η άσκηση σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε ράτσα. Ένα νεαρό, υγιές Λαμπραντόρ ή Γερμανικός Ποιμενικός χρειάζεται πραγματικά να περπατάει ζωηρά ή να κάνει τζόκινγκ για τουλάχιστον 45 λεπτά έως μία ώρα κάθε μέρα. (Μπορεί να σπάσει σε δύο ή τρεις μικρότερους περιπάτους.) Ένα μεσήλικο Pug θα είναι πολύ ευχαριστημένο με 20 λεπτά χαλαρού περιπάτου. Αλλά το περπάτημα δεν είναι η μόνη άσκηση. Όταν λέμε άσκηση εδώ, περιλαμβάνει επίσης το τρέξιμο, το πιάσιμο, το παιχνίδι και την ‘πάλη’ με ένα άλλο σκυλάκι.

Όταν καθορίζετε πότε να ταΐζετε και να γυμνάζετε το σκύλο σας, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τη ράτσα/το μέγεθος του σκύλου σας και το είδος της δραστηριότητας. Οι σκύλοι αντιμετωπίζουν έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την υγεία που εμείς δεν αντιμετωπίζουμε – το φούσκωμα. Μπορεί να τους σκοτώσει, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να το κατανοήσουν όλοι οι γονείς κατοικίδιων ζώων.

Ο σοβαρός κίνδυνος του φουσκώματος

Το φούσκωμα είναι όταν παγιδεύεται πολύς αέρας στο στομάχι ενός σκύλου. Για τους ανθρώπους, το φούσκωμα είναι δυσάρεστο, αλλά για τους σκύλους μπορεί να είναι θανατηφόρο. Όταν είναι φουσκωμένο το στομάχι μπορεί να πιέσει τις φλέβες και να σταματήσει τη ροή του αίματος. Το στομάχι μπορεί επίσης να στρίψει, γεγονός που επίσης διακόπτει τη ροή του αίματος. Το φούσκωμα ονομάζεται επίσης γαστρική διαστολή.

Η ακριβής αιτία του φουσκώματος είναι άγνωστη, αλλά συμβαίνει όταν τα σκυλιά τρώνε αμέσως μετά την άσκηση ή ασκούνται αμέσως μετά το φαγητό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σκύλων να γνωρίζουν πόση ώρα πρέπει να περιμένουν να ταΐσουν τον σκύλο μετά την άσκηση. Μια θεωρία είναι ότι τα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν φούσκωμα όταν τρώνε πολύ γρήγορα και καταπίνουν αέρα με το φαγητό τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα πιάτα για σκύλους έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τους σκύλους να τρώνε πολύ γρήγορα.

Για ποιες ράτσες το φούσκωμα είναι επικίνδυνο

Κάθε σκύλος οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί να πέσει θύμα φουσκώματας αλλά ορισμένοι κινδυνεύουν περισσότερο. Γενικά, τα μεγαλόσωμα σκυλιά με μργαλυτερο στήθος είναι πιο ευάλωτα σε αυτό. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, ο Μεγάλος Δανός, τα Μπόξερ και παρόμοιες ράτσες κινδυνεύουν περισσότερο.

Συμπτώματα φουσκώματος

Τα συμπτώματα του φουσκώματος περιλαμβάνουν:

  • Ορατό φούσκωμα
  • Σάλια
  • Γκρίνια και ανησυχία
  • Η κοιλιά του σκύλου θα είναι σκληρή
  • Πόνος

Όσο πιο γρήγορα φτάσετε σε κτηνίατρο, τόσο πιο πιθανό είναι να επιβιώσει ο σκύλος σας, αλλά συνολικά τα σκυλιά με φούσκωμα έχουν 50/50 πιθανότητες να επιβιώσουν μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Βόλτα πριν ή μετά το φαγητό τελικά;

Δεν αντιδρούν όλοι οι σκύλοι το ίδιο και όλες οι ράτσες. Αυτό που έχει σημασία είναι πόση ώρα μεσολαβεί μεταξύ της σίτισης και της άσκησης. Το πόσο πρέπει να περιμένετε να ταΐσετε το σκύλο μετά την άσκηση εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου, το μέγεθος του γεύματος και το πόσο έντονη ήταν η άσκηση, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον κανόνα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο του φουσκώματος.

ΠΗΓΗ:mypet.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button