ΚΟΙΝΩΝΙΑΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Σκυλιά: Οι διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών

Έχουμε την τάση να θεωρούμε τα θηλυκά σκυλιά ως γλυκά και φιλικά και τα αρσενικά σκυλιά ως φύλακες και έτοιμα να μας προστατέψουν. Ωστόσο, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι διαφορές ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά σκυλιά δεν σχετίζονται απαραίτητα με το φύλο.

Γενικά σωματικές διαφορές σε ένα αρσενικό και θηλυκό σκυλί δεν υπάρχουν. Και το μέγεθος δεν είναι πάντα μια προφανής ένδειξη. Τα αρσενικά σκυλιά τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, ωστόσο, η ακριβής διαφορά μεγέθους εξαρτάται από τη ράτσα. Για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ ενός αρσενικού και ενός θηλυκού Yorkie ποικίλλει λιγότερο από 450 γραμμάρια, αλλά το μέσο βάρος ενός αρσενικού Great Dane είναι 59 κιλά έως 90 κιλά, ενώ το θηλυκό ομόλογό του είναι κατά μέσο όρο 45 έως 59 κιλά.

Τα θηλυκά σκυλιά φτάνουν στην εφηβεία των ενήλικων γρηγορότερα από τα αρσενικά σκυλιά, γεγονός που μπορεί να παίζει ρόλο στην ικανότητά τους να λαμβάνουν εντολές εκπαίδευσης. Βέβαια η ατομική ιδιοσυγκρασία ενός σκύλου είναι το νούμερο ένα στοιχείο που καθορίζει την ευκολία της εκπαίδευσης, αλλά, γενικά, τα θηλυκά σκυλιά τείνουν να εκπαιδεύονται πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα θηλυκά είναι πιο έξυπνα από τα αρσενικά σκυλιά. Είναι απλά θέμα ωριμότητας.

Ενώ οι επιδράσεις των ορμονών δεν έχουν μελετηθεί ευρέως σε σκύλους μετά από στείρωση, οι συμπεριφορές που παρατηρούνται σε θηλυκά και αρσενικά που βρίσκονται σε οίστρο είναι ευρέως γνωστές. Μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους, ένα θηλυκό που δεν έχει στειρωθεί θα έχει οίστρο και θα εμφανίσει κυκλοθυμικές συμπεριφορές και σωματικά συμπτώματα όπως κολπικές εκκρίσεις. Μπορεί να είναι προσκολλημένη σε σας και ανήσυχη ή και τα δύο κατά τη διάρκεια του κύκλου 21 έως 28 ημερών, κάτι που συμβαίνει δύο φορές το χρόνο.

Καθώς η σκυλίτσα σας βρίσκεται σε οίστρο, μπορεί να ερωτευτεί αρσενικά σκυλιά και εκείνα που μυρίζουν για ενδείξεις μαζεύουν τις φερομόνες της από μίλια μακριά, οπότε αν επιλέξατε να μην την στειρώσετε, μην την αφήσετε να φύγει από τα μάτια σας. Κρατήστε το θηλυκό σας μακριά από άλλα αρσενικά σκυλιά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, καθώς μπορεί να αναγκαστούν τα αρσενικά να τσακωθούν για αυτό και κάποια άλλα θηλυκά μπορεί να είναι επιθετικά απέναντί ​​τους επίσης.

Οι οσμές άλλων σκύλων για τα αρσενικά είναι καθοριστικές

Η επίδραση των ορμονών στη συμπεριφορά του σκύλου δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου πολλοί σκύλοι στειρώνονται για τον έλεγχο του πληθυσμού των κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τα κατοικίδια ζώα παρατηρούν ορισμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με τα σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί. Τα αρσενικά σκυλιά έχουν μια βιολογική επιταγή να αναπαραχθούν και αυτή η ορμή τείνει να αντικαταστήσει τις περισσότερες άλλες ορμές. Μπορεί να παρατηρήσετε την έντονη επιθυμία του σκύλου σας να μυρίσει ό,τι βλέπει κατά τη διάρκεια της βόλτας. Χρησιμοποιώντας τη μύτη τους, οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τα ούρα ενός άλλου σκύλου και να μάθουν πολλά για αυτόν τον σκύλο, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και της γονιμότητας. Για έναν σκύλο που θέλει να κάνει περισσότερα κουτάβια, αυτά είναι κρίσιμα δεδομένα.

Στείρωση στα σκυλιά

Τα αρσενικά που δεν έχουν στειρωθεί, μαρκάρουν ακριβώς πάνω από τα ούρα που μόλις έκανε κάποιο άλλο αρσενικό. Έτσι δηλώνουν ότι είναι αρκετά ώριμα, ώστε να μπορούν να ζευγαρώσουν, και αρκετά σίγουρα για τον εαυτό τους, ώστε να μην τρομοκρατούνται από το μαρκάρισμα άλλων αρσενικών. Τα μη στειρωμένα αρσενικά γνωρίζουν επίσης έντονα τα μη στειρωμένα θηλυκά που βρίσκονται κοντά και μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε κάποιες συμπεριφορές. Αυτές οι συμπεριφορές συνήθως μειώνονται όταν ένα αρσενικό στειρώνεται σε μικρότερη ηλικία. Συνήθως, τα αρσενικά στειρώνονται περίπου στους έξι έως εννέα μήνες.

Η στείρωση περιορίζει το ένστικτο αναπαραγωγής και στα θηλυκά και στα αρσενικά. Στα αρσενικά, η στείρωση μπορεί να βοηθήσει το Casanova σας να αισθάνεται περισσότερο καλά στο σπίτι του και να μην είναι έτοιμος συνέχεια να απποδράσει από την πίσω αυλή. Η στείρωση προστατεύσει επίσης τους σκύλους από ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί να προστατεύσει από λοιμώξεις της μήτρας και καρκίνους όπως του μαστού, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας. Για τα αρσενικά, η στείρωση βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο των όρχεων και τη διόγκωση του προστάτη.

Η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι σημαντική ανεξάρτητα από το φύλο. Το να παίρνετε το κουτάβι σας για να συναντήσετε και να συναναστραφείτε με άλλους ανθρώπους και σκύλους σε διάφορους χώρους, θα αποτρέψει την επιθετικότητα, τον φόβο και τη δειλία αργότερα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Η κοινωνικοποίηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στο αν δύο σκυλιά μπορούν να ζουν στο ίδιο σπίτι, ανεξάρτητα από το φύλο του σκύλου. Συνήθως τα σκυλιά του αντίθετου φύλου τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα, ειδικά αν ζουν μαζί.

Όπως με κάθε σκύλο, τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς προέρχονται από την ανατροφή των κατοικίδιων ζώων, την ατομική ιδιοσυγκρασία, την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση. Μερικές φορές βέβαια παρατηρούνται λεπτές διαφορές μεταξύ των φύλων σε ορισμένες ράτσες. Τα θηλυκά στις ράτσες φύλαξης όπως το Ροτβάιλερ τείνουν να είναι πιο ευγενικά ενώ τα θηλυκά στις ράτσες βοσκής όπως ο αυστραλιανός σκύλος βοοειδών είναι λιγότερο νευρικά.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι τα επίπεδα ορμονών της ωκυτοκίνης (η ορμόνη της «αγκαλιάς») και της βαζοπρεσίνης (μια αντιδιουρητική ορμόνη που συνδέεται με την αυξημένη επιθετικότητα στους ανθρώπους) επηρεάζουν επίσης την κοινωνική συμπεριφορά και την επιθετικότητα των σκύλων. Είναι ενδιαφέρον ότι οι σκύλοι υπηρεσίας, που εκτρέφονται για την χαρούμενη ιδιοσυγκρασία τους, είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα τους σε σύγκριση με τους μέσους σκύλους. Αντίθετα, οι σκύλοι που ήταν πιο επιθετικοί προς άλλους σκύλους είχαν περισσότερη βαζοπρεσίνη. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι εάν τα επίπεδα βαζοπρεσσίνης προκαλούν επιθετικότητα ή είναι αποτέλεσμα επιθετικότητας, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια υποκείμενη βάση για τη συμπεριφορά. Ίσως λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς να μην είναι θέμα φύλου αλλά άλλων παραγόντων όπως οι ορμόνες και όπως λένε οι ειδικοί στη συμπεριφορά των σκύλων, η ατομική ιδιοσυγκρασία, η γενετική, η αναπαραγωγή, η κοινωνικοποίηση, το περιβάλλον και η ηγεσία των γονέων κατοικίδιων ζώων.

ΠΗΓΗ:mypet

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button