ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Πώς βρίσκουν τα σκυλιά το δρόμο για το σπίτι τους;

Όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει, ιστορίες για σκύλους που βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους και τελικά βρήκαν το δρόμο τους πίσω. Οι σκύλοι είναι γνωστοί για την αίσθηση της όσφρησης και αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να εντοπίσουν το δρόμο για το σπίτι τους όταν βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Τι γίνεται όμως με έναν σκύλο που διασχίζει μεγαλύτερη απόσταση για να επιστρέψει στο σπίτι του; Ποια είναι η έκτη τους αίσθηση που τους βοηθάει στην πλοήγηση;

Η πρώτη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι πως ο σκύλος καταλαβαίνει πως βρίσκεται κοντά στο σπίτι εξαιτίας της μυρωδιάς. Ο σκύλος αναγνωρίζει όχι μόνο τη μυρωδιά του σπιτιού του, αλλά και τη μυρωδιά της γειτονιάς του. Εάν δηλαδή πιστεύατε πως η γειτονιά σας δεν έχει ξεχωριστές μυρωδιές, κάνετε μεγάλο λάθος και ο σκύλος σας το αποδεικνύει αυτό περίτρανα! Στην πραγματικότητα, κάθε γωνία του δρόμου μυρίζει διαφορετικά, αν όχι για σας σίγουρα για στον σκύλο σας. Εάν κατευθύνεστε από την πόλη σας σε μια άλλη, πιθανώς λίγες ώρες μακριά, όλα όσα μυρίζει ο σκύλος σας στο νέο μέρος θα μυρίζουν διαφορετικά.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ο σκύλος θα μπορούσε να εντοπίσει μια μόνο σταγόνα υγρού σε 20 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Ακόμη κι αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι κλειστά, η όσφρηση του σκύλου σας θα μπορεί να ανιχνεύσει τις διαφορετικές μυρωδιές σε όλες τις περιοχές που έχετε περάσει με το αυτοκίνητο. Επομένως, είναι πιθανό η πόλη σας να έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά που επιτρέπει στον σκύλο να καταλάβει ότι επιστρέφει σε κάτι οικείο. Μια πολύ μικρή μυρωδιά που περνάει απαρατήρητη σε όλους τους ανθρώπους, ο σκύλος μπορεί να την εντοπίσει.

Για αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν πως με την βοήθεια της όσφρησης οι σκύλοι καταφέρνουν κι επιστρέφουν στο σπίτι τους, σε περίπτωση που χαθούν. Οι New York Times είχαν δημοσιεύσει σε πρόσφατο άρθρο ότι οι σκύλοι βασίζονται σε ενδείξεις μυρωδιάς, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται κοντά στο σπίτι. Η εφημερίδα είχε γράψει πως ακόμη και η παραμικρή ένδειξη της μυρωδιάς του ιδιοκτήτη τους μπορεί να εντοπιστεί, μαζί με άλλες μυρωδιές που μπορεί να μην παρατηρήσετε ποτέ αλλά ότι ο σκύλος μπορεί να μυρίσει καθαρά.

Εκτός της δυνατής τους όσφρησης, έχει διαπιστωθεί πως οι σκύλοι έχουν πολύ καλό προσανατολισμό. Το 2020, Τσέχοι ερευνητές από το Τμήμα Διαχείρισης Παιγνίων και Βιολογίας Άγριας Ζωής, μεταξύ άλλων, δημοσίευσαν έρευνα σε 27 κυνηγετικά σκυλιά εξοπλισμένα με περιλαίμια GPS. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η διαδρομή των σκύλων ευθυγραμμίστηκε στενά με τον γεωμαγνητικό άξονα βορρά-νότου, σαν να είχαν δηλαδή κάποια φυσική πυξίδα ακόμα κι αν δεν ακολουθούσαν την κατεύθυνση βορρά-νότου για να φτάσουν στο σπίτι.

ΠΗΓΗ:mypet.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button