ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑΣΥΜΒΟΥΛΕΣΥΓΕΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά & Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής τους;

Ένα πράγμα είναι αυτό που στεναχωρεί όλους τους ανθρώπους και ειδικά όλους, όσοι έχουν κατοικίδιο σκύλο στην οικογένεια τους: το προσδόκιμο ζωής των σκύλων είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό του ανθρώπου και κάποια στιγμή θα αποχωριστούν για πάντα το φιλαράκι τους. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να γνωρίζουμε πόσο καιρό ζουν τα σκυλιά και με ποιο τρόπο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, για να κάνουμε τη ζωή τους ακόμα πιο όμορφη!

Ο μέσος όρος ζωής ενός σκύλου κυμαίνεται γύρω στα 9-11 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι ζει μια φυσιολογική και υγιεινή ζωή. Εντούτοις, υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν την υγεία των σκύλων και κατ’ επέκταση, το προσδόκιμο της ζωής τους.

Μέγεθος/Σωματότυπος.
Αναμφισβήτητα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πόσο ζουν τα σκυλιά και όποιος ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο είναι εκατό τοις εκατό βέβαιο, δεν λαμβάνει υπόψη την επιστημονική πλευρά του ζητήματος. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σαφής αριθμός για το προσδόκιμο ζωής των σκύλων, μπορούμε να προσεγγίσουμε τον αριθμό μόνο κατά προσέγγιση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό «The American Naturalist», οι βιολόγοι στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο του Göttingen διεξήγαγαν έρευνα σε 50,000 σκύλους 74 ρατσών προκειμένου να διαπιστώσουν τη σχέση ανάμεσα στο μέγεθος μιας ράτσας και στο προσδόκιμο ζωής. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων, όπως ο Γερμανικός Ποιμενικός και ο σκύλος Αγίου Βερνάρδου έχουν ταχύτερο ρυθμό γήρανσης από τις μικρόσωμες ράτσες, όπως τα Γιορκσάιρ Τερριέρ και τα Μαλτέζ. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι κάθε αύξηση σε δύο κιλά σώματος μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά ένα μήνα.

Δεύτερη έρευνα του 2010 ανάμεσα σε δεκατέσσερις μακροβιότερες ράτσες έδειξε ότι το 64% των σκύλων ήταν μικρόσωμα, το 21% ήταν μεγέθους toy και το 14% ήταν μεσαίου μεγέθους. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θνησιμότητα των σκύλων είναι στενά συνδεδεμένη με το σωματικό βάρος. Πέραν αυτού, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μεγαλόσωμες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακά προβλήματα, γι’ αυτό έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας.

Με βάση τα παραπάνω εξάγονται τα εξής συμπεράσματα: Ο μέσος όρος των μεγαλόσωμων και γιγαντιαίων ρατσών αγγίζει τα 8-12 έτη, των μεσαίων τα 10-13 έτη και των μικρόσωμων τα 13-15 χρόνια. Στις γιγαντιαίες ράτσες περιλαμβάνονται τα: Ιρλανδικά Γουλφχάουντ, Νιουφάουνλαντ και τα Σνάουτσερ, ενώ στις μεγαλόσωμες ράτσες τα: Γκόλντεν Ριτρίβερ, Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και τα Ροτβάιλερ.

Ορισμένες γιγαντιαίες ράτσες σχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες, οι οποίες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Παραδείγματος χάρη, ο Μεγάλος Δανός ή το Μπερνίζ (ο Ελβετικός ποιμενικός σκύλος) είναι επιρρεπή στην εμφάνιση αρθριτικών και καρδιακών προβλημάτων. Ειδικά τα Μπερνίζ έχουν μέσο όρο ζωής τα 7-10 χρόνια, διότι συχνά πάσχουν από δυσπλασία των γοφών και των αγκώνων.

Ράτσα
Η ράτσα των σκύλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γενετικό τους προφίλ και αυτό αντικατοπτρίζεται στη διάρκεια της ζωής τους. Οι καθαρόαιμες ράτσες έχουν μικρότερη συγκέντρωση γονιδίων και λιγότερη γονιδιακή ποικιλία . Η εκτροφή καθαρόαιμων φυλών γίνεται σε συνθήκες απόλυτου ελέγχου γι’ αυτό όλα τα ευαίσθητα γονίδια μένουν στη ράτσα. Επίσης, το 10% των ασθενειών που εμφανίζονται σε σκυλιά καθαρόαιμης ράτσας οφείλονται στα γονίδια που έχουν λάβει από τους γονείς και τους προγόνους τους, οπότε είναι πιο επιρρεπή στο να αρρωσταίνουν συχνότερα.

Από την άλλη μεριά, οι σκύλοι που προέρχονται από διασταύρωση διάφορων φυλών έχουν τη τάση να ζουν περισσότερο, αλλά όχι κάτι το υπερβολικό, για να είμαστε ειλικρινείς. Οι διασταυρωμένοι σκύλοι έχουν μεγαλύτερη γονιδιακή ποικιλία, καθώς φέρουν στο DNA τους γονίδια από όλους τους προηγούμενους προγόνους τους. Αυτό συμβάλλει στο να έχουν δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα και γι΄αυτόν τον λόγο έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με μια Ιαπωνική έρευνα του 2018 σε 5,100 σκύλους διάφορων φυλών, ο μέσος διασταυρωμένος σκύλος ζει 1,2 χρόνια περισσότερο από τον καθαρόαιμο.

Δίαιτα/διατροφή.
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε υψηλής ποιότητας σκυλοτροφή είναι ό,τι καλύτερο για τον σκύλο και μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του. Άλλωστε, «είμαστε αυτό που τρώμε», οπότε η διατροφή του σκύλου μας πρέπει να είναι ειδικά εφαρμοσμένη στις ανάγκες του οργανισμού του σε κάθε ηλικιακό στάδιο.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή του κατοικίδιου μας είναι η ποσότητα τροφής που καταναλώνει, προκειμένου να μην γίνει παχύσαρκο. Η παχυσαρκία είναι από τους πιο βασικούς εχθρούς της υγιεινούς και μακροχρόνιας ζωής, οπότε κρίνεται αναγκαίο να υπολογίζουμε τα γεύματα και τη ποσότητα φαγητού που τρώει μέσα στη μέρα.

Στείρωση.
Ένας στειρωμένος αρσενικός σκύλος ζει 10% περισσότερο από έναν μη στειρωμένο αρσενικό σκύλο, ενώ ένα θηλυκό στειρωμένο σκυλί ζει 17% περισσότερο από ένα μη στειρωμένο. Η στείρωση συχνά επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην γενικότερη υγεία και μακροζωία των σκύλων, καθώς μειώνει την επιθετική και ανάρμοστη συμπεριφορά, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος των όρχεων που εμφανίζεται στα αρσενικά. Η στείρωση στα θηλυκά σκυλιά αποκλείει τη πιθανότητα εμφάνισης πυομήτρας, μιας εξαιρετικά απειλητικής μόλυνσης της μήτρας. Η στείρωση μπορεί να προλάβει διάφορες ασθένειες στους σκύλους και να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία τους.

Καθημερινή φροντίδα.
Η καθημερινή φροντίδα ενός σκύλου περιλαμβάνει διατροφή, έλεγχο της υγείας του, γυμναστική, εκπαίδευση, ύπνο, παιχνίδια με την οικογένεια και κίνητρα αλληλεπίδρασης και πνευματικής διέγερσης, ώστε να ζει μια υγιεινή και χαρούμενη ζωή στο πλευρό μας. Τα καθορισμένα ραντεβού στον κτηνίατρο για ενδελεχή έλεγχο και εξέταση του ζώου μπορεί να αποβούν σωτήρια για το φιλαράκι μας και καλό είναι να τα τηρούμε με συνέπεια.

Ο ύπνος του σκύλου δεν είναι αμελητέο γεγονός στη καθημερινότητα του σκύλου, αντιθέτως, μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την σωματική και ψυχολογική του κατάσταση. Καλό είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο κρεβάτι σκύλου ή από μία ποικιλία απο σκυλόσπιτα ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του σκύλου μας, ώστε να απολαμβάνει με ηρεμία τον ύπνο του. Παραδείγματος χάρη, αν το σκυλάκι μας είναι κουτάβι ή ηλικιωμένο και πάσχει από αρθριτικά προβλήματα, καλό είναι να επενδύσουμε σε ένα ορθοπεδικό κρεβατάκι σκύλου για καλύτερη στήριξη των αρθρώσεων. Αν πάλι το σκυλί μας μένει έξω στην αυλή ή τον κήπο, πρέπει να επενδύσουμε σε ένα καλό σπιτάκι σκύλου που να το προστατεύει από τις περιβαλλοντικές συνθήκες του χειμώνα και του καλοκαιριού.

Η πνευματική άσκηση ή διέγερση του ζώου είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη στη ζωή των σκύλων, όσο η σωματική άσκηση. Οφείλουμε να βρίσκουμε κίνητρα και ευκαιρίες για καλλιέργεια του νου και των φυσικών ενστίκτων του σκύλου, προκειμένου να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται, όπως ορίζει η φύση του. Στα καταστήματα petshop μπορούμε να βρούμε τεράστια ποικιλία τέτοιων παιχνιδιών και σε συνδυασμό με την δημιουργική μας σκέψη να προσφέρουμε όμορφες στιγμές στο σκυλί μας.

Παραδείγματος χάρη, μια βόλτα στο βουνό μπορεί να συνδυαστεί με δραστηριότητες στη φύση και κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλα ζώα και ανθρώπους. Καλό είναι να μην ξεχάσουμε να βάλουμε όλες τις απαραίτητες προμήθειες σε μια τσάντα μεταφοράς σκύλου και να αδράξουμε τη μέρα με το κατοικίδιο μας. Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε δεσμούς αγάπης και εμπιστοσύνης με το παρεάκι μας και να περνάμε ποιοτικό χρόνο.

Ας μη λησμονούμε ότι ένας υγιές κατοικίδιο που λαμβάνει αγάπη από την οικογένεια του είναι χαρούμενο και έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Κάθε μέρα στη ζωή ενός σκύλου είναι μια αναντικατάστατη μέρα και ευκαιρία για δημιουργική ζωή, οπότε έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να συμβάλλουμε με κάθε μέσο στην εκπλήρωση της.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ένας σκύλος ζει πολύ λιγότερο από έναν άνθρωπο, αλλά έχει τη δυνατότητα να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής του, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι σε γενικές γραμμές ένα μεγαλόσωμο σκυλί έχει χαμηλότερο ποσοστό μακροζωίας από ένα μικρόσωμο, όμως, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να του δώσουν λίγα χρόνια ζωής παραπάνω. Το μέγεθος, η ράτσα, η διατροφή, η στείρωση και η καθημερινή φροντίδα είναι παράγοντες που επηρεάζουν δραστικά την διάρκεια και τη ποιότητα της ζωής των σκύλων.

petvet24.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button