ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ

Προς εξαφάνιση δύο εκατομμύρια φυτά και ζώα

Μια ανάλυση 14.669 ειδών, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της βιοποικιλότητας της Ευρώπης, διαπιστώνει ότι το 1/5 των ευρωπαϊκών ειδών κινδυνεύει.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Axel Horchkirch του Μουσείου National d’ Histoire Naturelle του Λουξεμβούργου, διαπίστωσε ότι διπλάσια είδη κινδυνεύουν τώρα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, με πρώτα τα ασπόνδυλα, αναφέρει η daily mail.

Η λίστα περιλαμβάνει πολλά ζώα όπως τη μπλε φάλαινα, τον καρχαρία «Άγγελο», το ευρωπαϊκό μινκ (βιζόν) και τη γιγάντια σαύρα Gomera, αλλά και σημαντικά φυτά, όπως το πανέμορφο Aster des Pyrenees μέχρι το πανύψηλο ισπανικό έλατο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ασπόνδυλα -μια ποικιλόμορφη ομάδα συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των δίθυρων και των κεφαλόποδων- κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν υποδείξει προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ο Δρ. Horchkirch το αποδίδει στην αλλαγή χρήσης της γεωργικής γης, συμπεριλαμβανομένων των δενδροφυτειών, η οποία αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη απειλή για τη χλωρίδα και την πανίδα της Ευρώπης.

Από τα είδη που αξιολογήθηκαν, περίπου 2.389 ταξινομήθηκαν ως απειλούμενα με εξαφάνιση από την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN Red List of Threatened Species) η οποία από το 1948 που δημιουργήθηκε θεωρείται ως η πιο ολοκληρωμένη πηγή πληροφοριών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Από τα απειλούμενα το 18% είναι σπονδυλωτά, το 24% ασπόνδυλα (προηγούμενες εκτιμήσεις έδιναν μόνο 10%) και το 27% φυτά. Η μελέτη σημειώνει ότι τα σπονδυλωτά, η ομάδα που περιλαμβάνει τα πουλιά, τα θηλαστικά, τα ψάρια και τα ερπετά, έλαβαν «ουσιαστικά μεγαλύτερη προσοχή για τη διατήρησή τους».

Related Articles

Back to top button