ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ

Ποταμός Όντερ: Οι τοξικολογικές αναμένεται να λύσουν το μυστήριο του θανάτου των ψαριών

Οι τοξικολογικές αναλύσεις αναμένεται να δώσουν την απάντηση για τον θάνατο δεκάδων τόνων ψαριών στον ποταμό Όντερ στην κεντρική Ευρώπη. Εκατοντάδες εθελοντές με τη βοήθεια ψαράδων δουλεύουν νυχθημερόν για να απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια από τις γερμανικές όχθες του ποταμού. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας επικήρυξε τους ενόχους για την οικολογική καταστροφή.

«Ψαρεύω σε αυτό το σημείο εδώ και 40 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Ανατριχιάζω όταν βλέπω πόσα νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον Όντερ» λέει ένας ψαράς.

Τα πρώτα εργαστηριακά τεστ στα νερά του ποταμού έδειξαν υψηλά επίπεδα αλατότητας αλλά καμία ένδειξη μόλυνσης του νερού με υδράργυρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Πολωνίας. Σύμφωνα με την υπουργό, τα δείγματα από το ποτάμι, τόσο στην Πολωνία όσο και στην Γερμανία ανέδειξαν μόνο τα υψηλά επίπεδα αλατότητας. Η κτηνιατρική υπηρεσία της Πολωνίας ανέλυσε παράλληλα και δείγματα νεκρών ψαριών. Απέκλεισε όμως τη μόλυνση με υδράργυρο. Τα ίδια αποτελέσματα βγήκαν και από την εξέταση του νερού στη γερμανική πλευρά, όπου και εκεί δεν ανιχνεύτηκε υδράργυρος.

Μέχρι στιγμής, το σενάριο που προκρίνεται είναι η απόρριψη χημικών αποβλητών στο ποτάμι, στην πλευρά της Πολωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι το Βερολίνο δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός πως δεν ενημερώθηκε όταν άρχισαν να εντοπίζονται μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών τον Ιούλιο στις πολωνικές όχθες του Όντερ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button