ΕΙΔΗΣΕΙΣΣΥΜΒΟΥΛΕΣΥΓΕΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Ποια κατοικίδια βελτιώνουν την υγεία των ηλικιωμένων

Τα ψυχικά και σωματικά οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα δεν αποτελούν κάποιο μυστικό. Τώρα όμως προκύπτουν περαιτέρω στοιχεία που δείχνουν ότι η ιδιότητα του κατοικιδιογονέα και η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να είναι ευεργετική, ιδίως στην υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Πρόσφατη μελέτη πόθεν δημοσίευσε το International Journal of Environmental Research and Public Health ( Διεθνές περιοδικό περιβαλλοντικής έρευνας και δημόσιας υγείας) δείχνει ότι οι κηδεμόνες σκύλων έχουν καλύτερη υγεία τόσο από τους ιδιοκτήτες γατών όσο και από τους ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου κατοικίδιο.

Η μελέτη, η οποία ειδικεύεται στα πιθανά οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων από ηλικιωμένους ενήλικες, βασίζεται σε ένα ισορροπημένο δείγμα ως προς το φύλο (άνδρες έναντι γυναικών), τη φυλή (λευκοί έναντι μαύρων) και τη γεωγραφική θέση (αστική έναντι αγροτικής κατοικίας), γεγονός που επιτρέπει τη διερεύνηση του κατά πόσον τα πιθανά οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων στη μετέπειτα ζωή διαφέρουν ανάλογα με αυτά τα ατομικά χαρακτηριστικά.

Η μελέτη βασίστηκε σε ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 65 ετών και με βάση τα αποτελέσματα, οι γονείς σκύλων ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν καλύτερη υγεία από τους μη γονείς κατοικίδιων ζώων. Αυτό συνέβη ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή ή τη γεωγραφική περιοχή. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπήρχαν διαφορές στην υγεία μεταξύ των γονέων γάτας και εκείνων που δεν είχαν καθόλου κατοικίδια ζώα.

Φυσικά μπορεί να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την υγεία, ιδίως των ηλικιωμένων, εκτός από τη γονική ιδιότητα των κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, ένα πράγμα φαίνεται προφανές. Το να είσαι γονιός σκύλου, ειδικά αν είσαι ηλικιωμένος, φαίνεται ότι είναι καθαρά θετικό!

ΠΗΓΗ:mypet

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button