ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι φάλαινες καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά απόβλητα την ημέρα, διαπιστώνει νέα μελέτη

Οι φάλαινες καταπίνουν εκατομμύρια σωματίδια μικροπλαστικών την ημέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη, γεγονός που τις καθιστά τους μεγαλύτερους ακούσιους καταναλωτές πλαστικών αποβλήτων στον πλανήτη.

Οι γαλάζιες φάλαινες καταπίνουν 10 εκατ. κομμάτια μικροπλαστικών την ημέρα, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να καταπιούν 1 δισ. κομμάτια σε μια περίοδο τριών έως τεσσάρων μηνών. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το βάρος των μικροπλαστικών που κατανάλωσαν τη συγκεκριμένη περίοδο οι φάλαινες, κυμαινόταν από 230 κιλά έως 4 τόνους.

Σε ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές, ή αν η πλαστική ρύπανση συνεχίσει να εντείνεται στο μέλλον, οι φάλαινες θα μπορούσαν να τρώνε 150 εκατ. κομμάτια μικροπλαστικών την ημέρα, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στα παράκτια ύδατα της Καλιφόρνιας, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι άλλα μέρη του κόσμου είναι πιο μολυσμένα.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που υπολογίζει την κατανάλωση μικροπλαστικών για τις γαλάζιες φάλαινες, τις πτεροφάλαινες και τις μεγάπτερες. Οι συγγραφείς της έρευνας διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλα τα μικροπλαστικά που καταναλώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά βρίσκονται στο κριλ και τα ψάρια που τρώνε, παρά στο νερό. Τα πλαστικά σωματίδια είναι παρόμοια σε μέγεθος με την τροφή που τρώνε οι μικρότεροι οργανισμοί.

Οι φάλαινες θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη από τα μικροπλαστικά και τις τοξικές χημικές ουσίες που μεταφέρουν, ενώ σε προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπιστεί μολυσματικοί παράγοντες στο λίπος τους, οι οποίοι προέρχονται από πλαστικά. Τα θαλάσσια θηλαστικά εξακολουθούν να ανακάμπτουν από το εμπόριο φαλαινών, ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και άλλα ανθρωπογενή προβλήματα, όπως ο θόρυβος και τα χτυπήματα από πλοία.

«Αυτό που βρήκαμε μας εξέπληξε – πραγματικά υψηλά νούμερα καθημερινής κατάποσης πλαστικού», δήλωσε η δρ Σίρελ Καχέιν-Ραπόρ, από το California State University, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. «Φανταζόμαστε ότι θα έχει κάποιου είδους αντίκτυπο, αλλά δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να το καταλάβουμε».


(Nature Communications)
Υπάρχουν πολύ περισσότερες μολυσμένες ωκεάνιες λεκάνες στον κόσμο από τις ακτές της Καλιφόρνιας, δήλωσε ο ερευνήτρια, συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Θάλασσας, της Μεσογείου και των υδάτων στη νοτιοανατολική Ασία.

«Οι φάλαινες που τρέφονται σε αυτές τις περιοχές σίγουρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι στα ανοικτά των ακτών εδώ στις δυτικές ΗΠΑ», δήλωσε ο δρ Μάθιου Σαβόκα, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη.

«Είναι μια θλιβερή ιστορία για τις φάλαινες, αλλά είναι και για εμάς», δήλωσε ο Σαβόκα, καθώς επηρεάζεται και η δική μας διατροφή. «Είτε πρόκειται για μπακαλιάρο, είτε για σολομό, είτε για άλλα ψάρια, τρώμε τα ίδια ψάρια που τρώνε και οι μεγάπτερες φάλαινες».

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών. Τουλάχιστον 1.500 άγρια είδη έχουν αναφερθεί ότι καταπίνουν μικροπλαστικά. Οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού καθώς και αναπνέοντάς τα. Τον Μάρτιο αποκαλύφθηκε ότι ανιχνεύτηκαν μικροπλαστικά και στο ανθρώπινο αίμα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», συνδυάζει μια σειρά μετρήσεων για να εκτιμηθεί η κατανάλωση μικροπλαστικών από τις φάλαινες. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα για 191 γαλάζιες φάλαινες, πτεροφάλαινες και μεγάπτερες, καταγράφοντας περισσότερες από 36.000 βυθίσεις που έκαναν τα θαλάσσια θηλαστικά για να τραφούν, ενώ χρησιμοποιήθηκαν drone για να μετρήσουν πόση ποσότητα νερού κατάπιναν σε κάθε βύθιση.

Η πυκνότητα του θηράματος στο νερό αξιολογήθηκε με τη χρήση ακουστικών συσκευών και το μικροπλαστικό στο θήραμα εκτιμήθηκε με βάση προηγούμενες έρευνες και μετρήσεις της πλαστικής ρύπανσης στο νερό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι φάλαινες με μπαλένες τρέφονταν κυρίως σε βάθη 50-250 μέτρων, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα μικροπλαστικά.

Οι μεγάπτερες φάλαινες, οι οποίες είναι μικρότερες από τις γαλάζιες, εκτιμήθηκε ότι καταπίνουν έως και 4 εκατ. μικροπλαστικά την ημέρα όταν τρέφονται με κριλ και 200.000 σωματίδια όταν τρέφονται με ψάρια, όπως ο γαύρος.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι συντηρητικές, καθώς η πλαστική ρύπανση έχει πιθανώς αυξηθεί από τότε που συλλέχθηκαν τα δεδομένα.

ΠΗΓΗ: Guardian

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button