LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΠΑΡΑΞΕΝΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Ναι, έχετε παρεξηγήσει τις αράχνες: Αυτός είναι ο λόγος

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο με αράχνες. Και γεμάτο με φόβο για τις αράχνες. Με τον ίδιο τρόπο που περπατούν μέσα στις ντουλάπες μας, τρώγοντας έντομα, έτσι διεισδύουν και στο μυαλό μας. Είναι άραγε δηλητηριώδης η αράχνη που βρίσκεται στον ιστό στη γωνία; Θα έπρεπε να την σκοτώσω; Θα μπορούσε να είναι μαύρη χήρα;

Η Catherine Scott, αραχνολόγος στο McGill University του Μοντρεάλ, ξέρει ότι οι αράχνες έχουν κακή φήμη. Όταν λέει στον κόσμο με τι ασχολείται, συχνά ακούει ιστορίες για «εκείνη τη μία φορά που με τσίμπησε αράχνη». Ωστόσο, λέει η ίδια, εάν δεν δείτε κοντά σας μία πατημένη αράχνη ή πάνω στο σώμα σας, τότε είναι πιθανό πως το τσίμπημα προήλθε από κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν τουλάχιστον 50.000 είδη αραχνών και ελάχιστα βλάπτουν τους ανθρώπους.

«Ακόμη και επαγγελματίες γιατροί δεν είναι πάντοτε καλά ενημερωμένοι και συχνά δίνουν λάθος διάγνωση για τα τσιμπήματα», δήλωσε.

Αυτές οι παρεξηγήσεις αποτυπώνονται και στα ΜΜΕ. Ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της κα Scott, συνέλεξαν 5.348 δημοσιεύματα σχετικά με τσιμπήματα από αράχνες από το 2010 μέχρι το 2020 σε 81 χώρες και 40 γλώσσες. Διαβάζουν όλες τις ειδήσεις, τονίζοντας τα λάθη ή τις φράσεις που φαίνονται επιφορτισμένες συναισθηματικά. Το ποσοστό αυτών που τους φάνηκε υπερβολικό ή επηρεασμένο: 43%. Το ποσοστό των άρθρων που είχαν εσφαλμένες πληροφορίες: 47%.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology, αναδεικνύουν το μέγεθος της παραπληροφόρησης. Λάθη, τα οποία τείνουν να βρίσκονται σε ιστορίες με συναισθηματικά έντονη γλώσσα, μεταδίδονται επί μέρες από την Ινδία μέχρι την Κίνα, την Πολωνία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ. Μία τοπική ιστορία θα φουσκώσει από τα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την παραπληροφόρηση λένε ότι αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης παραπληροφόρησης: η μεγέθυνση των μικρών λαθών που στηρίζουν μία ρητορική.

«Ακόμη και ένα πολύ μικρό τοπικό περιστατικό, για παράδειγμα μία αράχνη τσίμπησε έναν αγρότη σε ένα μικρό χωριό στην Αυστραλία, μπορεί γρήγορα να φτάσει σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Stefano Mammola, οικολόγος στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας και επικεφαλής της έρευνας.

«Πιστεύω ότι αυτό πραγματικά δείχνει την μυθοπλασία και την εντύπωση που προκαλούν οι αράχνες στον άνθρωπο και συνοδεύονται από φόβο», δήλωσε η κα Scott. «Και την έλλειψη καλών πληροφοριών σχετικά με τις αράχνες».

Η κάλυψη των περιστατικών διέφερε τόσο πολύ από χώρα σε χώρα, σε σημείο που στο Μεξικό για παράδειγμα οι ειδήσεις κρίθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου ακατάλληλες, ενώ στη Φινλανδία σχεδόν όλες εγκρίθηκαν από τους αραχνολόγους. Στις ΗΠΑ, η κάλυψη ήταν μικτή.

Δεν υπήρχε σαφής εξήγηση για αυτές τις διαφορές. Για παράδειγμα, η Αυστραλία φιλοξενεί τις πιο επικίνδυνες αράχνες σε σχέση με σχεδόν κάθε άλλη χώρα, αλλά οι σχετικές ειδήσεις είναι σταθερά έγκυρες και σπάνια επιφορτισμένες με συναίσθημα. Από την άλλη πλευρά, η Βρετανία ήταν η πηγή της περισσότερης παραπληροφόρησης για τις αράχνες παρότι έχει ελάχιστα επικίνδυνα είδη.

Ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις, δήλωσε ο Δρ. Mammola, η έλλειψη αραχνών σε μία περιοχή μπορεί να κάνει το ζώο να φαίνεται πιο επικίνδυνο, ενώ όταν υπάρχει αφθονία κανονικοποιείται.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button