ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Τεστ αυτογνωσίας περνούν οι πιγκουίνοι στην Ανταρκτική

Οι άγριοι πιγκουίνοι ενδέχεται να ενταχθούν στη μικρή λίστα των ζώων που πέρασαν το τεστ του καθρέφτη, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το σημείο αναφοράς για την ύπαρξη αυτογνωσίας.

Οι άγριοι πιγκουίνοι ενδέχεται να ενταχθούν στη μικρή λίστα των ζώων που πέρασαν το τεστ του καθρέφτη, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το σημείο αναφοράς για την ύπαρξη αυτογνωσίας.

Μέχρι στιγμής, τα μόνα ζώα που έχουν περάσει το τεστ είναι μερικά θηλαστικά και ψάρια. αλλά τώρα, η προκαταρκτική εργασία δείχνει ότι οι άγριοι πιγκουίνοι Adelie μπορεί να έχουν περάσει το τεστ του καθρέφτη, αποδεικνύοντας ότι έχουν αυτογνωσία.

Το τεστ καθρέφτη είναι ένα διασκεδαστικό πείραμα στο οποίο ένα ζώο τοποθετείται μπροστά από έναν καθρέφτη αφού έχει κολλήσει στο σώμα του ένα χρωματιστό σημάδι, συνήθως ένα αυτοκόλλητο. Εάν το ζώο επιχειρήσει στη συνέχεια να εξετάσει ή/και να αφαιρέσει τη σήμανση και δεν επιχειρήσει να αφαιρέσει αόρατα σημάδια ή να τακτοποιήσει τα φτερά του ελλείψει καθρέφτη, το πλάσμα θεωρείται ότι κατανοεί τη φύση των αντανακλάσεων και μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του.

Το τεστ καθρέφτη θεωρείται τεστ αυτογνωσίας, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να ερμηνευτεί εάν η συμπεριφορά και η βιολογία του ζώου επηρεάζουν την εγκυρότητα μιας τέτοιας δοκιμής.

Η προκαταρκτική εργασία, διαθέσιμη στο bioRxiv αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό ή δεν έχει πιστοποιηθεί από ομοτίμους, διεξήχθη στις αρχές του 2020 με μια ομάδα άγριων πιγκουίνων Adelie στο Dog’s Neck Ice και στο νησί Svenner, Antarctica by East.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ομαδικά τεστ συμπεριφοράς και μια τροποποιημένη έκδοση του τεστ με καθρέφτη για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν εάν οι πιγκουίνοι είχαν επίγνωση του εαυτού τους. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο επίπεδο συνείδησης, αλλά τα συμπεράσματα δεν μπορούν ακόμη να θεωρηθούν συγκεκριμένα, σημειώνει η IFL Science.

Κανένας από τους πιγκουίνους δεν συμπεριφέρθηκε επιθετικά προς την αντανάκλασή του στον καθρέφτη, μια συνηθισμένη συμπεριφορά σε ζώα που αποτυγχάνουν στο τεστ καθρέφτη. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούσαμε ένα αυτοκόλλητο κολλημένο στον καθρέφτη και μια σαλιάρα τοποθετημένη στον πιγκουίνο, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα.

Το αυτοκόλλητο τους έφερε εκνευρισμό , με πολλούς από τους πιγκουίνους να ραμφίζουν και να προσπαθούν να το αφαιρέσουν. Οι σαλιάρες, από την άλλη, δεν έχουν τραβήξει ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει οτιδήποτε, από το γεγονός ότι οι πιγκουίνοι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέχρι τη σκέψη ότι θεωρούν τον εαυτό τους κομψό φορώντας σαλιάρες.

Υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει, αλλά αυτή είναι μια συναρπαστική αρχή που χρησιμοποιεί μια αυτοσχέδια προσέγγιση για να εξερευνήσει την αυτογνωσία στα άγρια ​​ζώα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το σύνολο πειραμάτων αποτελεί πιθανώς τις πρώτες έρευνες για την πιθανή παρουσία αυτογνωσίας σε ένα είδος πιγκουίνου και πρωτοπορεί σε ένα σύνολο γνωστικών πειραμάτων σε ελεύθερα ζωντανά άτομα ενός μη ανθρώπινου είδους στο φυσικό του περιβάλλον, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη εξοικείωση, προετοιμασία ή εγκλιματισμός στα πειραματικά παραδείγματα που χρησιμοποιούνται», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται «σε βάθος μελέτες που ενσωματώνουν την κοινωνιο-οικολογία και τη γνωστική ηθολογία των πιγκουίνων» για να καθοριστεί εάν οι πιγκουίνοι που περνούν το τροποποιημένο τεστ του καθρέφτη έχουν αυτογνωσία.

Οι πιγκουίνοι είναι ένα πολλά υποσχόμενο είδος για κοινωνική συνειδητοποίηση, επειδή η συνωστισμένη κοινωνική συμπεριφορά τους απαιτεί συνεργασία, επομένως η αναγνώριση φίλων είναι ένας καλός τρόπος για να τα βγάλουνε πέρα.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button