LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Οι 10… λιγότερο έξυπνες ράτσες σκύλων -Ζορίζονται να υπακούσουν σε εντολές

Με ποια κριτήρια επιλέγετε ένα σκύλο για κατοικίδιο; Την ομορφιά του, την αφοσίωσή του ή την υπακοή του;

Από τις εκατοντάδες αναγνωρισμένες ράτσες σκύλων, το βελγικό μαλινουά, ανακηρύχθηκε ως η πιο έξυπνη ράτσα στον κόσμο σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία. Τίθεται όμως έτσι το ερώτημα: Ποια ράτσα σκύλων είναι η πιο χαζή;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Στάνλεϊ Κόρεν, ειδικό σε θέματα σκύλων στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, το αφγανικό κυνηγόσκυλο είναι η λιγότερο έξυπνη ράτσα σκύλου όσον αφορά την κατανόηση και την υπακοή στις εντολές. Ο καθηγητής Κόρεν είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η νοημοσύνη των σκύλων», το οποίο εκδόθηκε το 1994 και στο έργο-ορόσημό του, κατέταξε 130 ράτσες από την πιο έξυπνη στην πιο χαζή, κατατάσσοντάς τες σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες.

Ποια είναι όμως οι 10 πιο χαζές ράτσες σκύλων;
Αφγανικός Ιχνηλάτης
Ο αφγανικός ιχνηλάτης είναι διάσημος για την ομορφιά του, με πυκνό, μεταξένιο τρίχωμα και χτένισμα που θα ζήλευε ακόμη και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς της American Kennel Club (AKC), πρόκειται για «ειδική ράτσα και ειδικούς ανθρώπους».

Ο αφγανικός ιχνηλάτης έχει ιδιαίτερα χαμηλή «νοημοσύνη υπακοής», ένας όρος που αναφέρεται στην ικανότητα να μαθαίνει από τον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο ζώο δεν φημίζεται για την υπακοή του και θα το έβρισκε κανείς μάλλον να προκαλεί χάος μασώντας έπιπλα, εάν μείνει μόνο του σε ένα σπίτι. Το Μπασέντζι, που μοιάζει με γάτα, έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας, δεν του αρέσει να μένει μόνο του και συχνά μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό.

Ωστόσο, η συγκεκριμένα ράτσα σκύλος περιγράφεται συχνά ως έξυπνη από άλλες απόψεις, όπως στην ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις που ακολουθούν τα δικά της συμφέρονται, όπως το να κερδίζει την τροφή του.

Σύμφωνα με το AKC, είναι απαιτητικό και περιποιείται τον εαυτό του, όπως κάνει και μια γάτα. Η συγκεκριμένα ράτσα είναι επίσης πιο γνωστή για το γεγονός ότι δεν μπορεί να γαβγίσει – αντ’ αυτού βγάζει έναν περίεργο ήχο.

Μπουλντόγκ
Η ευφυΐα του μπουλντόγκ βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την ελκυστικότητά του – και τα δύο είναι αρκετά χαμηλά.

Ο καθηγητής Κόρεν κατέταξε την συγκεκριμένη ράτσα σκύλου τρίτη από το τέλος όσον αφορά στην ικανότητά της να υπακούει στην πρώτη εντολή ή να κατανοεί νέες εντολές.

Γενικά, τα μπουλντόγκ μπορεί να είναι πολύ πεισματάρικα και θα μάθουν μόνο λίγες εντολές, οπότε οι ιδιοκτήτες του καλό είναι να επιλέγουν προσεκτικά όταν επιχειρούν να τα εκπαιδεύσουν.
Παράλληλα, οι κτηνίατροι έχουν προειδοποιήσει πως τα μπουλντόγκ είναι επιρρεπή σε πολλές ασθένειες, γι’ αυτό και δεν είναι καλή επιλογή για κατοικίδιο.

Chow chow
Τα διακριτικά γνωρίσματα του chow chow περιλαμβάνουν μια γούνα γύρω από το κεφάλι και τον λαιμό, που θυμίζει αυτή τη χαίτη του λιονταριού. Τα συγκεκριμένα σκυλιά προέρχονται από την Κίνα, όπου ιστορικά εκτρέφονταν για το κρέας και τη γούνα του, σύμφωνα με τον καθηγητή Κόρεν.

Μπορζόι
Ακολουθεί το Μπορζόι, το οποίο η American Kennel Club περιγράφει ως «ανεξάρτητο και μερικές φορές πεισματάρικο», πράγμα που σημαίνει ότι η εκπαίδευση θα αποτελέσει και πάλι πρόκληση.

Ωστόσο, είναι γνωστά για την ευγενική τους φύση, κερδίζοντας το παρατσούκλι «ο αριστοκράτης των σκύλων».

Μπλαντχάουντ
Το μπλαντχάουντ, η έκτη λιγότερο ευφυής ράτσα σκύλου έχει μακρύ, ρυτιδιασμένο πρόσωπο με χαλαρό δέρμα.

Η συγκεκριμένη αυτή ράτσα είναι αμείλικτη και πεισματάρα όταν πρόκειται να ακολουθήσει μια μυρωδιά πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το χαρακτηριστικό ίσως το κάνει ιδιαίτερα επιρρεπές στο να αποσπάται η προσοχή του από τα καθήκοντα υπακοής.

Τέλος, άλλα σκυλιά που απαρτίζουν τη λίστα του καθηγητή Κόρεν είναι το Shih Tzu, το Basset Hound, το Mastiff, το Beagle και το Pekingese.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button