ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΠΑΡΑΞΕΝΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Οι ρίγες προστατεύουν τις ζέβρες από τις μύγες

Νέα μελέτη προσπαθεί να λύσει ένα εξελικτικό μυστήριο που πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες.

Οι ζέβρες, που θεωρούνται ως «τα άλογα της σαβάνας» είναι από τα πλέον διακριτά ζώα στον πλανήτη χάρις στις εντυπωσιακές της ραβδώσεις. Διακριτά τουλάχιστον για το ανθρώπινο μάτι γιατί οι επιστήμονες που προσπαθούν επί δεκαετίες να ανακαλύψουν την αιτία αυτού του εξελικτικού χαρακτηριστικού στην εμφάνιση του συμπαθητικού τετράποδου εικάζουν ότι η παρουσία των ραβδώσεων κάνει τη ζέβρα δυσδιάκριτη σε άλλα είδη με τα οποία δεν θέλει να έρχεται σε επαφή.

Παρά τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας δεν έχει ακόμη διατυπωθεί μια κοινά αποδεκτή άποψη για το λόγο για τον οποίο εμφανίστηκαν οι ρίγες στις ζέβρες και στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες θεωρίες. Μια θεωρία είναι ότι οι ραβδώσεις μπερδεύουν την όραση των λιονταριών και άλλων θηρευτών της σαβάνας εμποδίζοντας τους να βλέπουν καθαρά το περίγραμμα του σώματος της ζέβρας αυξάνοντας τις πιθανότητες της να επιβιώσει όταν αποτελεί στόχο επιθέσεων.

Άλλη θεωρία είναι ότι οι ραβδώσεις μεταβάλλουν τα μοτίβα του πολωμένου φωτός και αποθαρρύνουν ενοχλητικά ή ακόμη και επικίνδυνα έντομα να την πλησιάζουν. Υπάρχει και μια θεωρία που αναφέρει ότι οι ραβδώσεις λειτουργούν ως ένα είδος κλιματιστικού δημιουργώντας διαφορετικά ρεύματα αέρα που δροσίζουν το ζώο στις υψηλές αφρικανικές θερμοκρασίες.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πραγματοποίησε μια ακόμη μελέτη για αυτό το ζήτημα και το συμπέρασμα που προέκυψε από αυτή είναι ότι οι ραβδώσεις βοηθούν τις ζέβρες να αποφεύγουν τις αλογόμυγες ή πιο σωστά να αποφεύγουν τη μεγάλη συγκέντρωση αυτών των παρασιτικών εντόμων πάνω τους.

Οι ερευνητές κάλυψαν το σώμα αλόγων με υφάσματα που ήταν τυπωμένα πάνω τους διαφόρων σχημάτων και χρωμάτων ραβδώσεις και παρακολούθησαν το επίπεδο προσέλκυσης εντόμων. Διαπίστωσαν ότι οι ασπρόμαυρες ραβδώσεις με το συγκεκριμένο μέγεθος και μοτίβο που διαθέτουν οι ζέβρες ήταν εκείνο που προσέλκυε λιγότερο τις αλογόμυγες.

Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τώρα νέα μελέτη για να διαπιστώσει την αιτία του γιατί αυτό το πετυχημένο όπως φαίνεται εξελικτικό αμυντικό τρικ είναι αποκλειστικό προνόμιο της ζέβρας και δεν αναπτύχθηκε από κάποιο άλλο ζώο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button