LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Νέο χάπι θεραπεύει διαβητικές γάτες χωρίς ενέσεις ινσουλίνης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οταν η 12χρονη γάτα του Μαρκ Ουίντερχάιμερ (Mark Winternheimer) διαγνώστηκε με διαβήτη πέρυσι, η θεραπεία ήταν τρομακτικά δύσκολη: ενέσεις ινσουλίνης δύο φορές την ημέρα, ένα εμφυτευμένο μόνιτορ και συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Παρά τους ενδοιασμούς τους, ο Ουίντερχάιμερ και η σύζυγός του, Κόρτνεϊ, από το Νιου Ολμπανι της Ιντιάνα, έμαθαν να κάνουν στον Ολιβερ τις ενέσεις του.

«Για εμάς, είναι μέλος της οικογένειας», δήλωσε ο Ουίντερχάιμερ για τον Ολιβερ και τις άλλες δύο γάτες τους, την Ελα και τον Τεό. «Δεν θα αρνιόμασταν τη φροντίδα ενός άλλου μέλους της οικογένειας, αν ήταν διαθέσιμη».

Τώρα, ένα νέο, άπαξ ημερησίως χορηγούμενο χάπι υπόσχεται να διευκολύνει τη θεραπεία του διαβήτη των αιλουροειδών στα νεοδιαγνωσθέντα ζώα, χωρίς ενέσεις.

«Το χάπι είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά», δήλωσε η Δρ Οντρεϊ Κουκ (Audrey Cook), κτηνίατρος για γάτες στο Texas A&M University.

Μια προειδοποίηση: Το χάπι που ονομάζεται Bexacat δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γάτες όπως ο Ολιβερ, ο οποίος είχε λάβει προηγουμένως ινσουλίνη.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μπορεί να είναι η ευκολία χρήσης, δήλωσαν οι ειδικοί. Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες γατών θεραπεύουν με επιτυχία τις γάτες τους χορηγώντας ινσουλίνη δύο φορές την ημέρα, συχνά για χρόνια, άλλοι δυσκολεύονται.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες θανατώνουν 1 στις 10 γάτες με νεότευκτη διάγνωση διαβήτη. Ενα άλλο 10% υποβάλλεται σε ευθανασία μέσα σε ένα χρόνο, εν μέρει λόγω των δυσκολιών της θεραπείας.

«Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αφιερώσουν στη φροντίδα των γατών τους», δήλωσε η δρ Καταρίν Σκοτ (Catharine Scott-Moncrieff), κτηνίατρος του Purdue University, η οποία συμβουλεύτηκε τους κατασκευαστές του Bexacat για τις δοκιμές του προϊόντος.

Το Bexacat, που παρασκευάζεται από την «Elanco Animal Health Inc.», εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον Δεκέμβριο και αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Είναι το πρώτο φάρμακο του τύπου του που εγκρίνεται για ζώα – παρόμοια φάρμακα έχουν εγκριθεί για ανθρώπους εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Ο διαβήτης, είτε σε ανθρώπους είτε σε κατοικίδια ζώα, προκαλείται όταν συσσωρεύεται υπερβολική ποσότητα γλυκόζης ή σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, επειδή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, μια ορμόνη, ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Το Bexacat μειώνει το σάκχαρο στο αίμα προκαλώντας την αποβολή του στα ούρα. Τα συμπτώματα του διαβήτη των αιλουροειδών περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και ούρηση, αυξημένη όρεξη και απώλεια βάρους.

Περίπου το ένα τέταρτο των αμερικανικών νοικοκυριών έχει μία ή περισσότερες γάτες, συνολικά περισσότερα από 58 εκατομμύρια αιλουροειδή. Μεταξύ 1 στις 100 γάτες στον Κόσμο και 1 στις 500 στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με διαβήτη, ο οποίος αυξάνεται καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας στο είδος πλησιάζουν το 50%, δήλωσε ο Δρ Μπρους Κορνράιχ (Dr. Bruce Kornreich), διευθυντής του Cornell Feline Health Center στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Σε μελέτες που αφορούσαν περισσότερες από 300 διαβητικές γάτες, το Bexacat βελτίωσε τον έλεγχο της γλυκόζης και μείωσε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα του διαβήτη σε περισσότερο από το 80% των νεοδιαγνωσθέντων, υγιών ζώων, σύμφωνα με τα έγγραφα της εταιρείας. Αλλά αρκετές γάτες στις μελέτες πέθαναν επίσης ή χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία μετά τη λήψη του φαρμάκου, γεγονός που προκάλεσε τη λεγόμενη προειδοποίηση μαύρου κουτιού για πιθανές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής κετοξέωσης, μιας απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής.

ΠΗΓΗ: «Associated Press»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button