LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΠΑΡΑΞΕΝΑΥΓΕΙΑ

Μελέτη δείχνει πως χερσαία ζώα που αγνοούνται για δεκαετίες δεν έχουν εξαφανιστεί

Σε μια διεθνή μελέτη Καναδοί ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 32.000 χερσαία είδη σπονδυλωτών και εντόπισαν 562 που μέχρι τώρα θεωρούνται «χαμένα».

Υπάρχουν πάνω από 500 «χαμένα» είδη ζώων (αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) που δεν τα έχει δει κανένας για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά δεν θεωρούνται ακόμη εξαφανισμένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Conservation.

Ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 32.802 είδη από την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης / IUCN (IUCN Red List of Threatened Species) και εντόπισαν 562 αγνοούμενα είδη, όπως είναι για παράδειγμα, ο ληστής βάτραχος του Μάιλς (Craugastor milesi), που είναι ενδημικός της Ονδούρας, ο οποίος θεωρούνταν εξαφανισμένος μέχρι το 2008 όταν και παρατηρήθηκε ξανά. Αντίστοιχα, το Black-browed babblerη, ένα είδος ωδικών πτηνών ενδημικό του Βόρνεο δεν είχε καταγραφεί για 172 χρόνια  μέχρι το 2020 που ανακαλύφθηκε ξανά. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση όλων των χερσαίων σπονδυλωτών ειδών που αγνοούνται αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί.

Η Κόκκινη Λίστα της IUCN ορίζει ένα είδος ως εξαφανισμένο «όταν δεν υπάρχει εύλογη αμφιβολία ότι το τελευταίο άτομο του έχει πεθάνει», κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να επαληθευτεί, όπως συμβαίνει με 75 από αυτά τα 562 χαμένα είδη που κατηγοριοποιούνται στη Κόκκινη Λίστα ως «πιθανώς εξαφανισμένα». Οι ερευνητές σημειώνουν ότι καθώς η παγκόσμια κρίση εξαφάνισης θα επιδεινώνεται- εν μέρει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής– θα εξαφανίζονται περισσότερα είδη με αβέβαιο καθεστώς διατήρησης..

Από το 1500, 311 είδη χερσαίων σπονδυλωτών έχουν κηρυχθεί υπό εξαφάνιση, πράγμα που σημαίνει ότι τα αγνοούμενα είδη είναι κατά 80% περισσότερα από αυτά που πραγματικά έχουν εξαφανιστεί. Τα ερπετά προηγούνται στη λίστα με 257 είδη να θεωρούνται χαμένα, ακολουθούμενα από 137 είδη αμφιβίων, 130 είδη θηλαστικών και 38 είδη πτηνών. Τα περισσότερα από αυτά τα χαμένα ζώα εμφανίστηκαν τελευταία φορά σε χώρες με μεγάλη ποικιλία, όπως η Ινδονησία (69 είδη), το Μεξικό (33 είδη) και η Βραζιλία (29 είδη).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα χαμένα είδη βρίσκονται σε μεγάλες τροπικές χώρες είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι σε τέτοιες χώρες αναμένεται να αυξηθούν οι εξαφανίσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν οι μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες να επικεντρωθούν στα εντοπισμένα «hotspots» όπου η ύπαρξη πολλών συγκεκριμένων ειδών παραμένει υπό αμφισβήτηση. Ζητούν επίσης περισσότερη χρηματοδότηση για την υποστήριξη τέτοιων εργασιών στοχευμένων σε hotspot είτε για την εκ νέου ανακάλυψη χαμένων ειδών είτε για την άρση της εύλογης αμφιβολίας ότι ένα συγκεκριμένο χαμένο είδος, στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να υπάρχει.

ΠΗΓΗ: Independent

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button