ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥΓΕΙΑ

Κτηνοτρόφοι: Συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για τα κτηνιατρικά φάρμακα

Τι δείχνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της ΕΕ για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με τη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων, με το ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων να είναι χαμηλότερο το 2021 από ό,τι τα προηγούμενα έτη.

Το παραπάνω γεγονός αποδεικνύει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την παρουσία υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμάκων και ορισμένων ουσιών σε ζώντα ζώα και ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν στο πλαίσιο του ελέγχου καταλοίπων, συνολικά 621.205 δείγματα. Το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ καθορίζει τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια στα τρόφιμα και τα προγράμματα παρακολούθησης για τον έλεγχο της παρουσίας κτηνιατρικών φαρμάκων σε ζωικά προϊόντα, καθώς και τα μέγιστα επίπεδα καταλοίπων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα και ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης και την παρουσία ορισμένων επιμολυντών σε ζωικά προϊόντα. Συνολικά, υπήρχαν μόνο 0,24% μη συμμορφούμενα δείγματα – σχεδόν κανένα – από τα 351.637 στοχευμένα δείγματα το 2021- μια τάση που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία. Αυτό έδειξε ότι η εμφάνιση καταλοίπων είναι σχεδόν ανύπαρκτη και πάντα ανιχνεύεται από την αρμόδια αρχή που αποσύρει τα προϊόντα αυτά από την αγορά, εγγυώμενη την ασφάλεια των τροφίμων της ΕΕ.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί σαφή και ολοκληρωμένη απόδειξη της δέσμευσης των ευρωπαίων κτηνοτρόφων να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας και την προστασία της δημόσιας υγείας, σχολιάζουν οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca.

«Πρόκειται για μια θετική τάση που δείχνει ότι οι κτηνοτρόφοι στην ΕΕ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ευθύνη τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας. Αυτό μου αποδεικνύει ακόμη περισσότερο την κρίσιμη σημασία της διατήρησης ενός ευρωπαϊκού κτηνοτροφικού τομέα και της αποφυγής ευρωπαϊκών πολιτικών που οδηγούν στη μείωση του αριθμού των παραγωγών στην Ευρώπη», δήλωσε ο Miguel-Angel Higuera, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την υγεία και την ευημερία των ζώων των Copa-Cogeca.

ΠΗΓΗ: in.gr

Related Articles

Back to top button