ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Κατοικίδια: Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα Χριστούγεννα

Οι γιορτές πλησιάζουν και εσείς ετοιμάζεστε να δώσετε στο σπίτι αυτή τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που όλοι περιμένουν κάθε χρόνο. Πήρατε λοιπόν χριστουγεννιάτικο δέντρο, επιλέξατε όμορφα ξεχωριστά στολίδια και είστε έτοιμοι να στολίσετε, βάζοντας σε πειρασμό τα κατοικίδια σας να προκαλέσουν προβλήματα αν δεν είστε αρκετά προσεκτικοί. Ας ανακαλύψουμε πόσο επικίνδυνα είναι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα για τα κατοικίδια και ποιες άλλες γιορτινές διακοσμήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τοξικότητας στους τετράποδους φίλους σας.

Πολλές γάτες αλλά και σκύλοι αισθάνονται δέος από το χριστουγεννιάτικα δέντρα, έτσι όπως είναι με λαμπερά φώτα, γυαλιστερά μπιχλιμπίδια και στο τέλειο ύψος για σκαρφάλωμα ή μάσημα, οπότε αρκετά έχουν μοιραίο τέλος στα πόδια ενός κατοικίδιου. Αυτό όμως που πολλές φορές πρέπει να σας ανησυχεί περισσότερο είναι κατά πόσο είναι τοξικά για τα κατοικίδια σας ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο στολισμός του.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Ζωντανά δέντρα:

Τα έλατα είναι εξαιρετικά χριστουγεννιάτικα δέντρα και γενικά είναι μη τοξικά για τα κατοικίδια ζώα. Οι βελόνες, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν στοματικό ερεθισμό και σε υπερβολική ποσότητα γαστρεντερικές διαταραχές.

Τεχνητά δέντρα:

Τα ψεύτικα δέντρα μπορούν να δημιουργήσουν γαστρεντερικά προβλήματα, ανάλογα με το υλικό που έχει κατασκευαστεί το δέντρο.

Ζωντανά δέντρα – Χώμα με λίπασμα:

Εάν επιλέξατε ένα πραγματικό δέντρο για το στολισμό σας, θα θελήσετε να διασφαλίσετε ότι θα ζήσει προσθέτοντας λίπασμα. Αυτές οι χημικές ουσίες, μπορούν να κάνουν το κατοικίδιο ζώο σας να αρρωστήσει εάν φάει από το λίπασμα.

Στολίδια:

Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να πιστεύει ότι τα γυάλινα μπιχλιμπίδια, τα πήλινα αναμνηστικά και τα κεραμικά στολίδια σας είναι εξαιρετικά παιχνίδια, αλλά αν πέσουν στο πάτωμα και σπάσουν, μπορούν να τραυματίσουν τα πόδια τους.

Φωτάκια:

Οι γιρλάντες με τα φωτάκια μπορούν να ιντριγκάρουν τη γάτα σας και να ευχαριστήσουν τον σκύλο σας, αλλά είναι επικίνδυνοι για πνιγμό και μπορεί να οδηγήσουν σε ηλεκτρικά εγκαύματα.

Επικίνδυνα γιορτινά φυτά

Στο χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού πολλοί προσθέτουν και κάποια φυτά που είναι όμως τοξικά για τα κατοικίδια. Αποφύγετε αυτά τα τέσσερα πιο επικίνδυνα φυτά:

Γκι:

Το χαρακτηριστικό αγαπημένο φυτό των Χριστουγέννων μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και σε σπάνιες περιπτώσεις καρδιαγγειακά προβλήματα σε γάτες και σκύλους.

Πουρνάρι – Ελαιόπρινος:

Το πουρνάρι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς μέσω των μυτερών φύλλων του. Το πουρνάρι περιέχει επίσης ενώσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εάν καταναλωθούν. Οι καρποί και τα φύλλα είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα και μπορεί να οδηγήσουν σε σιελόρροια, έμετο και διάρροια.

Lilium – Κρίνοι:

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό το λουλούδι. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ευαίσθητες που η απομάκρυνση της γύρης του κρίνου από τη γούνα τους μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Άλλα σημάδια τοξικότητας από κρίνους μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές, καρδιακές αρρυθμίες και σπασμούς. Οι σκύλοι δεν εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια από την κατανάλωση κρίνων όπως οι γάτες, αλλά μπορεί να έχουν κάποιες μικρές στομαχικές διαταραχές.

Αμαρυλλίς:

Ο βολβός αυτού του λουλουδιού, μπορεί να προκαλέσει σιελόρροια ή ερεθισμό του στόματος και υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Το αλεξανδρινό δεν είναι τοξικό φυτό

Ένα κατοικίδιο ζώο θα πρέπει να καταπιεί μια τεράστια ποσότητα αυτού του φυτού για να πάθει δηλητηρίαση και τα περισσότερα κατοικίδια δεν θα φάνε αρκετά μεγάλη ποσότητα λόγω της ερεθιστικής γεύσης και αίσθησης από το χυμό. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να παρουσιάσει εμετό και σιελόρροια, αλλά πιθανότατα θα σταματήσει να τρώει το φυτό μόλις ανακαλύψει πόσο ερεθιστικός είναι ο χυμός για το στόμα και το λαιμό του. Για να είστε σίγουροι και τα κατοικίδια σας ασφαλή, βεβαιωθείτε ότι όλα τα φυτά φυλάσσονται σε σημεία που δεν μπορούν να τα φτάσουν.

Πώς να αποτρέψετε τα προβλήματα για τα κατοικίδια από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα άλλα χριστουγεννιάτικα φυτά

  • Ελέγξτε ξανά τη θέση του φυτού σας, καθώς οι γάτες μπορούν να πηδήξουν αρκετά ψηλά ώστε να φτάσουν σε φυτά που δεν είναι προσβάσιμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κρατήσετε τα φυτά των διακοπών σας σε χώρο που δεν έχουν πρόσβαση το σκυλάκι ή η γατούλα σας.
  • Εάν στο κατοικίδιό σας αρέσει να μασάει, επιλέξτε καλύτερα τεχνητά φυτά από τα αληθινά. Βέβαια και πάλι αν το κατοικίδιο σας μασάει συνέχεια τα πλαστικά ή υφασμάτινα φυτά σας εάν καταπιεί κάτι μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη.
  • Βάλτε γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας κάποια κάγκελα για να κρατήσετε το κατοικίδιό σας μακριά.

ΠΗΓΗ:mypet.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button