ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ

Καμηλοπάρδαλη 3 μηνών περπατά ξανά με τεχνητά μέλη

Μια καμηλοπάρδαλη μόλις τριών μηνών κατάφερε να περπατήσει ξανά αφού οι γιατροί της τοποθέτησαν τεχνητά μέλη.

Το προσωπικό του Εθνικού Ζωολογικού Κήπου του Σαν Ντιέγκο φοβόταν ότι η νεογέννητη Msituni ύψους σχεδόν 1,77 μ. θα πέθαινε εάν οι γιατροί δεν κατάφερναν να λύσουν το πρόβλημα: η μικρή δε μπορούσε να περπατήσει άρα δεν θα μπορούσε και να θηλάσει.

Το μωρό καμηλοπάρδαλη υπέφερε από υπερεκτεταμένα οστά στα μπροστινά άκρα της, τα οποία λειτουργούν όπως τα χέρια στον άνθρωπο.

Η δυσμορφία αυτή με την οποία γεννήθηκε έκανε τα πόδια της Msituni να λυγίζουν με λάθος τρόπο.

Ο ζωολογικός κήπος απευθύνθηκε σε ειδικούς στην Κλινική Hanger, όπου ο Ara Mirzaian, ο οποίος πέρασε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τοποθετώντας νάρθηκες για Παραολυμπιονίκες βρήκε τη λύση και έβαλε για πρώτη φορά νάρθηκα σε ζώο.

Χρησιμοποιώντας καλούπια των ποδιών της καμηλοπάρδαλης, δημιούργησε τους ιδανικούς νάρθηκες που θα την έκαναν ξανά να περπατήσει. Χρειάστηκαν οκτώ ημέρες για να κατασκευαστούν τα σίδερα από ανθρακονημάτινο γραφίτη.

Ο κ. Mirzaian είπε ότι του ακούστηκε «αρκετά σουρεαλιστικό» όταν άκουσε για πρώτη φορά την ιστορία της Msituni.

«Ήταν ό,τι πιο ωραίο να βλέπεις ένα ζώο σαν αυτό να περπατάει με τους νάρθηκες ξανά», είπε. «Είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι σώσαμε τη ζωή μιας καμηλοπάρδαλης». Όταν την έβαλαν κάτω για να της τοποθετήσουν τα ειδικά στηρίγματα ο κ. Mirzaian συγκινήθηκε τόσο πολύ από την ομορφιά του ζώου, που την αγκάλιασε. «Ήταν απλά καταπληκτικό να βλέπω ένα τόσο μεγάλο, όμορφο πλάσμα να βρίσκεται ακριβώς εκεί μπροστά μου», είπε.

Μετά από 10 ημέρες στο προσωρινό στήριγμα, το πρόβλημα διορθώθηκε.

Τελικά, η Msituni χρειάστηκε μόνο ένα στήριγμα καθώς το άλλο πόδι διορθώθηκε με τον ιατρικό νάρθηκα. Η Msituni αρχικά φόρεσε ιατρικούς νάρθηκες για ανθρώπους που είχαν τροποποιηθεί στα μακριά πόδια της.

Για να λειτουργήσουν τα νέα προσαρμοσμένα σε εκείνη, στηρίγματα, θα έπρεπε να έχουν εύρος κίνησης και να είναι ανθεκτικά, έτσι οι υπεύθυνοι συνεργάστηκαν με μια εταιρεία που κατασκευάζει πέταλα αλόγων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button