ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς να κάνετε ασφαλές το χριστουγεννιάτικο δέντρο για τη γάτα σας

Το να μοιραζόμαστε κάποιες εμπειρίες με τα κατοικίδια μας είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο τις περισσότερες φορές. Ίσως βέβαια να μην μπορούν να προσαρμοστούν τόσο εύκολα με κάποιες από τις συνήθειες μας και ειδικά οι γάτες στις οποίες αρέσει να εξερευνούν. Ας πούμε, αυτή την περίοδο που στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι η εμπειρία μπορεί να γίνει λίγο δυσάρεστη καθώς ένα ψηλό διακοσμημένο δέντρο με γυαλιστερά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον τους και μπορεί ακόμη και να πηδήξουν πάνω του, να το ρίξουν κάτω ή να πετάξουν κάτω τις μπάλες και τα διακοσμητικά. Ευτυχώς όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά απλά κόλπα για να κρατήσετε τόσο τη γάτα σας όσο και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ασφαλή.

Τα αληθινά δέντρα μπορεί να είναι υπέροχα, αλλά οι βελόνες τους μπορεί να είναι επικίνδυνες για τις γάτες που αγαπούν να μασούν ξένα αντικείμενα. Εάν τις καταπιούν, μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Μπορείτε καλύτερα να επιλέξετε ένα ψεύτικο δέντρο που να φαίνεται σαν αληθινό και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μάλιστα κάθε χρόνο, οπότε θα έχετε και οικονομία.

Επίσης ένα όχι τόσο ψηλό δέντρο είναι πιο ασφαλές για τις γάτες, ειδικά αν προσπαθούν να κάνουν κρυφές επιθέσεις σε αυτό. Εάν το δέντρο πέσει, είναι λιγότερο πιθανό να τις βλάψει – και θα είναι πιο εύκολο για εσάς να το διακοσμήσετε και πάλι από την αρχή.

Μπορεί να θέλετε μόλις φέρετε το δέντρο στο σπίτι να το στολίσετε αμέσως, αλλά θα βοηθούσε το να δώσετε στη γάτα σας την ευκαιρία να περιεργαστεί πρώτα το δέντρο. Τοποθετήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο λίγες μέρες πριν το διακοσμήσετε, έτσι ώστε οι τετράποδοι σύντροφοί σας να μπορούν να το ερευνήσουν και ελπίζουμε ότι σύντομα θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για αυτό.

Όπως είπαμε παραπάνω, οι γάτες λατρεύουν να πηδούν πάνω στα δέντρα, οπότε φροντίστε να στήσετε το δέντρο σε μια στέρεη βάση έτσι ώστε να μην μπορεί να ανατραπεί εύκολα. Το να το πιάσετε σε έναν τοίχο με λίγο σύρμα κοντά στην κορυφή μπορεί να σας βοηθήσει να το κρατήσετε όρθιο.

Επίσης, κρατήστε το δέντρο μακριά από σημεία όπως έπιπλα που χρησιμοποιεί η γάτα σας, για να μειώσετε τον πειρασμό να επιτεθεί στο δέντρο σας.

Μια καλή λύση για να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το δέντρο είναι να τυλίξτε τον κορμό του δέντρου σας με αλουμινόχαρτο και να τοποθετήστε μερικές φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού γύρω από τη βάση καθώς οι περισσότερες γάτες μισούν τα αλουμινόχαρτα και τα αρώματα εσπεριδοειδών.

Στολισμός του δέντρου

  • Τοποθετήστε στολίδια εκεί που είναι πιο δύσκολο για τη γάτα σας να τα φτάσει — στην κορυφή και προς το κέντρο του δέντρου (αντί στις άκρες των κλαδιών).
  • Τοποθετήστε τα φώτα προς το κέντρο του δέντρου, έτσι ώστε η γάτα σας να μην μπει στον πειρασμό να μασήσει τα καλώδια και καλύψτε το άκρο του σύρματος που συνδέεται στον τοίχο με ένα προστατευτικό κορδονιού. Πάντα να αποσυνδέετε τα φώτα από την πρίζα όταν δεν μπορείτε να επιβλέπετε τη γάτα σας. Εάν η γάτα σας προσπαθεί να μασήσει τα καλώδια, είναι καλύτερα να βγάλετε τα φώτα από το δέντρο, παρά να διακινδυνεύσετε να πάθει ηλεκτροπληξία.
  • Η γάτα σας μπορεί να τραυματιστεί από τους μικρούς μεταλλικούς γάντζους που χρησιμοποιούνται συνήθως για να κρεμάσετε στολίδια, οπότε δοκιμάστε να δέσετε τα στολίδια στο δέντρο. Βεβαιωθείτε ότι τα στολίδια είναι αρκετά ασφαλισμένα ώστε η γάτα σας να μην μπορεί να τα πετάξει.
  • Παραλείψτε τις γιρλάντες, γιατί αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις γάτες, οι οποίες συχνά δεν μπορούν να αντισταθούν στο να τις φάνε και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να πνιγούν ή να κολλήσουν στο έντερό τους εάν τις καταπιούν. Για αυτό προτιμήστε άλλους τύπους όμορφης διακόσμησης, όπως διακοσμητικά από χαρτί, ξύλο ή vegan τσόχα, τα οποία είναι λιγότερο δελεαστικά από τα εξαιρετικά γυαλιστερά στολίδια.
  • Αποφύγετε άλλα επικίνδυνα στολίδια. Μην ρισκάρετε να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικά όπως αληθινά κεριά, μικρά στολίδια που θα μπορούσε να πνιγεί η γάτα σας ή ψεύτικο χιόνι (το οποίο μπορεί να περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες). Και φροντίστε να μην έχετε φυτά που θα μπορούσαν να είναι δηλητηριώδη όπως μεταξύ άλλων, γκι, κρίνους και κυκλάμινα.

Όπως ξέρετε ότι η γάτα σας αναπόφευκτα θα ξύσει τον καναπέ σας κάποια στιγμή, είναι καλό να αποδεχτείτε ότι μερικές γάτες μπορεί να σκαρφαλώσουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ό,τι κι αν κάνετε. Κάντε λοιπόν ό,τι καλύτερο μπορείτε για να στήσετε ένα όμορφο και ασφαλές χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά μην στεναχωρηθείτε πολύ αν η γάτα σας αποφασίσει να «ξαναστολίσετε». Η ζωή με τις γάτες κάποιες φορές είναι απρόβλεπτη!!!

ΠΗΓΗ:mypet.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button