ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Η Πρώτη Πανσέληνος του έτους. Πανσέληνος του Λύκου

Η πρώτη πανσέληνος του 2023, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Λύκου», ανατέλλει την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου.

Η πρώτη πανσέληνος του 2023, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Λύκου», ανατέλλει την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου και αναμένεται να μας δώσει μια εκθαμβωτική εικόνα του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της Γης.

Όπως συμβαίνει κάθε φορά με την πανσέληνο, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση, το «Φεγγάρι του Λύκου» θα φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο κατά την πρώτη μισή ώρα μετά την ανατολή του.

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου θα έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς πρόκειται για μια μικρο-σελήνη (micromoon), μια πανσέληνο δηλαδή η οποία είναι μικρότερη σε μέγεθος και λιγότερο λαμπερή. Αυτό συμβαίνει διότι η Σελήνη βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο απόγειο της τροχιάς της, απέχοντας τουλάχιστον 405.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η έννοια της μικρο-σελήνης αντιτίθεται με εκείνη της υπερπανσελήνου (supermoon), η οποία χρησιμοποιείται όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο περίγειο, στο σημείο δηλαδή της τροχιάς του που είναι πολύ κοντά στον πλανήτη μας και άρα μοιάζει περίπου 14% μεγαλύτερο και έως και 30% πιο φωτεινό από τις υπόλοιπες πανσελήνους.

Από πού πήρε την ονομασία της Η ονομασία «Πανσέληνος του Λύκου» προέρχεται από τους Αυτόχθονες Αμερικανούς, καθώς οι λύκοι ούρλιαζαν προς το φεγγάρι αυτή την εποχή του χρόνου.

Σημειώνεται, ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για τη σχέση των φάσεων της σελήνης με τους λύκους και τα ουρλιαχτά τους, αλλά, ως νυχτερινά ζώα, ουρλιάζουν πάντα με κατεύθυνση προς το φεγγάρι, ώστε το ουρλιαχτό τους να ακούγεται καλύτερα και πιο μακριά.

ΠΗΓΗ: medlabgr.blogspot.com

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button