ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Πώς να αφήνω τον σκύλο μου μόνο στο σπίτι με ασφάλεια.

Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες και τύψεις, όταν αφήνουν τον σκυλάκο τους μόνο στο σπίτι, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, καθώς δεν είναι πάντα εφικτό να βγαίνουν εκτός σπιτιού με το κατοικίδιο τους. Άλλοτε, η εργασία ορισμένων ανθρώπων τους αναγκάζει να λείπουν σε επαγγελματικά ταξίδια, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται πόσες μέρες αντέχει ο σκύλος μόνος του στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, οι σκυλογονείς οφείλουν να γνωρίζουν πόσες ώρες μπορεί να μείνει μόνος του ο σκύλος και τι μέτρα πρέπει να πάρουν, ώστε να κάνουν αυτό το χρονικό διάστημα όσο πιο ασφαλές και χαρούμενο γίνεται.

Το χρονικό διάστημα που ένας σκύλος μπορεί να μείνει μόνος του στο σπίτι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, ο χαρακτήρας, οι σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες του. Προτού αφήσουμε μόνο του το κατοικίδιο μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:

  • Έλεγχος της κύστης του σκύλου.

Η συχνότητα που ένας σκύλος πηγαίνει τουαλέτα εξαρτάται από τον έλεγχο της κύστης του. Η ηλικία, η ενυδάτωση του οργανισμού και η σωματική κατασκευή τόσο του ανθρώπου, όσο και του σκύλου επηρεάζουν την συχνότητα της τουαλέτας. Ως γνωστόν τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλάκια χρειάζονται πιο τακτικά διαλείμματα για τουαλέτα.

Οι σωματικές ανάγκες και οι συνήθειες του σκύλου επηρεάζουν το χρονικό διάστημα που θα μείνει μόνο του το κατοικίδιο μας, οπότε είναι σημαντικό να καθιερώσουμε μια ρουτίνα που θα βολεύει και τον σκύλο και το αφεντικό του. Η πιο χρήσιμη συμβουλή είναι να βγάζουμε τον σκύλο για τουαλέτα λίγο πριν φύγουμε και αμέσως μόλις γυρίσουμε στο σπίτι.

  • Οι συναισθηματικές ανάγκες του σκύλου.

Ο χρόνος που θα μείνει μόνος του στο σπίτι ένας σκύλος εξαρτάται από το αν ένας σκύλος είναι δραστήριος ή τύπος του καναπέ, αν παίζει φρίσμπι για ώρες ή προτιμάει να κουλουριάζεται στα πόδια σας, αν, γενικά, είναι κοινωνικός ή προτιμάει την απομόνωση του. Επίσης, σημαντικοί παράγοντες είναι η γυμναστική και η αλληλεπίδραση που έχει καθημερινά με την οικογένεια του. Επομένως, υπάρχουν σκύλοι που προτιμούν να παίρνουν τον υπνάκο τους στο κρεβατάκι σκύλου, όση ώρα λείπει το αφεντικό τους και άλλοι που χρειάζονται απασχόληση με τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

  • Αλλαγές στη συμπεριφορά του κατοικίδιου μας.

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου από τη στιγμή που το αφήνουμε μόνο του στο σπίτι, πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα. Αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου που οφείλεται στο ότι μένει μόνο του είναι:

  1. Λήθαργος
  2. Κατάθλιψη
  3. Αδιαφορία συμμετοχής σε δραστηριότητες
  4. Καταστροφικές συνήθειες

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε, όταν παρατηρούμε τέτοιες συμπεριφορές και αντιδράσεις είναι να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να οφείλονται σε πρόβλημα υγείας. Στη συνέχεια, αναλαμβάνουμε την εκπαίδευση σκύλου μόνος στο σπίτι, προκειμένου να μπορούμε να λείπουμε άφοβα από το σπίτι μας για κάποιες ώρες.

Πώς να μάθω τον σκύλο μου να μείνει μόνος του σε διαμέρισμα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκπαίδευσης του σκύλου να μένει μόνος του στο σπίτι με ασφάλεια, χωρίς προβλήματα. Μία λύση είναι να προσλάβουμε μια νταντά σκύλων που θα του μάθει να φροντίζει μόνος τον εαυτό του και να περιμένει το αφεντικό του, μέχρι να επιστρέψει. Μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους είναι η εκπαίδευση με crate (κλουβί σκύλου), όπου το σκυλάκι μαθαίνει να κάθεται φρόνιμο με τα αγαπημένα του παιχνίδια, ενώ συγχρόνως, μένει προστατευμένο από πιθανούς κινδύνους.

Ανάλογα με την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σκύλου μας, επενδύουμε στα κατάλληλα παιχνίδια που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του και οξύνουν σώμα και νου. Σε πολλά petshop βρίσκουμε τεράστια ποικιλία διεγερτικών παιχνιδιών για τον σκύλο μας, όπως πάζλ λιχουδιών και φαγητού, που προσφέρουν πνευματικά ερεθίσματα και κρατάνε απασχολημένο τον σκύλο μας, όση ώρα λείπουμε από κοντά του.

Προτού προσθέσουμε ένα νέο μέλος στην οικογένεια μας, αξίζει να αναρωτηθούμε πόσο χρόνο έχουμε διαθέσιμο μέσα στη μέρα για το κατοικίδιο μας, καθώς δεσμευόμαστε σε μια μακροχρόνια σχέση μαζί τους. Επίσης, η ράτσα του σκύλου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε, διότι άλλοι σκύλοι κάνουν καθιστική και ήρεμη ζωή, ενώ άλλοι είναι δραστήριοι και απαιτούν καθημερινή γυμναστική, πνευματική και σωματική κινητοποίηση με την οικογένεια τους.

Στις μέρες μας είναι εφικτό να έχουμε ένα πλήρες επαγγελματικό ωράριο και ένα κατοικίδιο-σύντροφο ζωής, αρκεί να σεβόμαστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Μάλιστα, υπάρχουν φορές που καλούμαστε να λείψουμε αρκετές ώρες ή μέρες από το σπίτι, οπότε πρέπει να αφήσουμε μόνο τον σκύλο μας. Το χρονικό διάστημα που ένας σκύλος μπορεί να μείνει μόνος του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Προτού αφήσουμε μόνο του το σκυλί μας, το εκπαιδεύουμε κατάλληλα και επενδύουμε σε μερικά παιχνίδια που οξύνουν τον νου και το κρατάνε απασχολημένο για όση ώρα χρειαστεί να λείψουμε. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την ψυχική και σωματική του υγεία!

ΠΗΓΗ:petvet24.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button