ΚΟΙΝΩΝΙΑΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Η επιθετικότητα των σκύλων

1) Τι σημαίνει η επιθετικότητα των σκύλων;

Η επιθετικότητα των σκύλων είναι μια φυσιολογική αντίδραση για τα σκυλιά ενώ αντίθετα παρεξηγημένη από εμάς τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν ένα σκυλί στο να επιτίθεται όπως ο φόβος, ο πόνος, το ένστικτο του κυνηγού κ.α.. Είτε από αμέλεια μας είτε από λάθος χειρισμούς οι ιδιοκτήτες-γονείς, πολλές φορές αδιαφορούμε και αγνοούμε τα πρώτα σημάδια με αποτέλεσμα να παγιωθεί μια συμπεριφορά φυσιολογική για το σκύλο και να χειροτερέψει αλλά και να επεκταθεί και προς άλλες κατευθύνσεις π.χ(μπορεί να κυνηγάει τις γάτες της γειτονιάς και επειδή εμείς το θεωρούμαι φυσιολογικό τον επιβραβεύουμε η αδιαφορούμε,οπότε αργότερα μπορεί να κυνηγάει και τις δικές μας γάτες). Πάντως γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι φυσιολογικό ένα σκυλί που πονάει ή φοβάται μπορεί και να μας δαγκώσει. Ακόμα και αυτό θεωρείτε ¨επιθετικότητα¨ η οποία κάθε φορά φορά μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές καταστάσεις.

Ένα σκυλί μπορεί να γρυλίζει όταν πλησιάζουμε στο φαγητό του γιατί θα πρέπει να το προστατέψει όπως θα έκανε και στην φύση,οπότε θα πρέπει εμείς να το εκπαιδεύσουμε πως μπορούμε να παίρνουμε το φαγητό του και δεν απειλείται από εμάς για αυτό.

2) Προς Ποιους;

Η κατεύθυνση στην οποία ένα σκυλί θα εξάγει την επιθετικότητα του ποικίλει σε κάθε περίπτωση όπως και η ένταση με την οποία θα εκφραστεί αυτή. π.χ. μπορεί να κυνηγάει τα δίκυκλα και να δαγκώνει τους αναβάτες τους αλλά όταν τους συναντήσει εκτός μηχανής να  είναι φιλικός μαζί τους. Ενδεχομένως όλη η εικόνα του αναβάτη(κράνος,μπουφάν,θόρυβος μηχανής,κίνηση κ.α.) να είναι αυτά που τον φοβίζουν. Έτσι ένα σκυλί μπορεί να δείχνει επιθετικό σε διαφορετικές καταστάσεις κ ερεθίσματα κάθε φορά.

 3) Αιτίες

Κάποιες απ” τις αιτίες που δημιουργούν επιθετικότητα και είναι πολύ χαρακτηριστικές είναι ο φόβος,ο πόνος,η αυτοάμυνα,η προστασία χώρου κ.α.

Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι στις οποίες φωλιάζει η επιθετικότητα και δεν διακρίνονται από έναν αρχάριο ή διαβάζοντας άρθρα ή κάποια βιβλία αλλά μόνον από έναν έμπειρο εκπαιδευτή. Άλλωστε αν δεν βρεθεί η αιτία που προκάλεσε την επιθετικότητα και δεν αλλάξει ή σταματήσει τότε το σκυλί σας αλλά και εσείς κινδυνεύετε ενδεχομένως σοβαρά.

4) Σημάδια

Μερικά χαρακτηριστικά προειδοποιητικά σημάδια  »επίθεσης» από ένα σκύλο είναι το γύμνωμα δοντιών δηλαδή η επίδειξη όπλων ως μία πρώτη απειλή σε κάποιες περιπτώσεις. Άλλα επιθετικά στοιχεία που θα διακρίνουμε είναι η επιτάχυνση της δραστηριότητας π.χ.(όταν ένα  σκυλί τρώει και το πλησιάσουμε).

5) Κάποιες γενικές λύσεις για την επιθετικότητα των σκύλων

Έτσι λοιπόν όταν έχουμε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη οι επιλογές μας είναι λίγες και μόνον ο εκπαιδευτής μπορεί να βοηθήσει και να συμβουλέψει ως ένα βαθμό. Δεν υπάρχουν μάγοι ούτε γίνονται θαύματα, τα πάντα εξαργυρώνονται με πολύ δουλεία και αγάπη προς το ζώο, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σίγουρα αποτελέσματα. Η πρόληψη είναι το μόνο σίγουρο μέσο στο οποίο θα ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ένα σκυλί να εμφανίσει επιθετικότητα.

Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος κακοποιημένων ή εγκαταλελειμμένων ζώων γίνεται επιθετικό. Η ευθύνη του σκυλογονιού αλλά και η ανευθυνότητα ορισμένων λόγω κακής ενημέρωσης ως επί το πλείστων έχει δημιουργήσει αρκετά ατυχήματα με πρωταγωνιστές ανθρώπους και ζώα. Πολλά από αυτά τα σκυλιά εγκαταλείπονται αφού κάθε »δυνατή» προσπάθεια εκπαίδευσης έχει αποτύχει.

Σαν σωστός σκυλογονιός πρέπει προτού αποκτήσετε το νέο μέλος της οικογενείας να έχετε ενημερωθεί για όλα όσα μπορούν να προκύψουν από έναν κτηνίατρο,από έναν εκπαιδευτή και από ένα εξειδικευμένο κατάστημα Pet Shop για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ανάγκες του σκύλου σας. Φροντίστε από πριν ώστε το κουτάβι να αποκτήσει κοινωνικοποίηση και κάνετε ότι είναι απαραίτητο για να έχετε μια ευχάριστη συμβίωση μαζί του. Να ξέρετε τα επόμενα 15 περίπου χρόνια θα έχετε μια συντροφιά οπότε φροντίστε να είναι όσο πιο αρμονική γίνετε.

ΠΗΓΗ:petvet24.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button