ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΣΥΜΒΟΥΛΕΣΤΡΟΦΕΣ ΖΩΩΝ

Χριστούγεννα στο σπίτι και ζώα: Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και σίγουρα έχετε αρχίσει εδώ και καιρό τις ετοιμασίες για το στόλισμα του σπιτιού και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μήπως όμως μέσα στη βιασύνη σας αγνοήσατε ορισμένους κινδύνους για τα κατοικίδιά σας; Αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί, διαβάστε το παρακάτω άρθρο ώστε να μην πέσετε κι εσείς στις… εορταστικές παγίδες!

Εν αρχή ην το δέντρο. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Χριστούγεννα εξάλλου χωρίς δέντρο δεν γίνεται. Μπάλες, φωτάκια, δωράκια, μινιατούρες στη φάτνη, τεχνητό χιόνι, γιρλάντες κι ό,τι άλλο βάλει ο νους είναι στη διάθεσή μας για να στολίσουμε το σπίτι μας και το δέντρο μας. Παρ΄όλα αυτά, σκεφτείτε λίγο. Όλα αυτά τα μικροαντικείμενα είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια μας, έτσι δεν είναι; Η κατάποσή τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ενώ οι ουσίες σε διάφορα υγρά και σπρέι (βλέπε τεχνητό χιόνι) μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση του ζώου μας. Επομένως, θα ήταν φρόνιμο να αποθαρρύνουμε το ζώο μας κάθε φορά που πλησιάζει τα στολίδια, ώστε να μάθει ότι δεν επιτρέπεται να πηγαίνει εκεί.

Συνεχίζοντας, γνωρίζουμε ότι οι μέρες των Χριστουγέννων είναι γεμάτες ένταση και τρεχάματα είτε για επισκέψεις είτε για αγορές. Μέσα σε όλη αυτή τη βουή ορισμένοι ξεχνούν τις ανάγκες των κατοικιδίων τους. Αρχικά, η ένταση και ο θόρυβος των γιορτινών ημερών στις επισκέψεις κτλ, μπορεί να δημιουργήσει στρες στο σκύλο μας. Για να το αποφύγουμε, καλό θα ήταν να έχουμε στο σκύλο μας μια ήσυχη γωνιά για να αποσυρθεί, όταν το επιθυμεί. Παράλληλα, μην ξεχνάτε πως βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Αν κρυώνετε εσείς, το πιθανότερο είναι να κρυώνουν και τα χαριτωμένα ζωάκια σας. Γι΄αυτό σε περίπτωση που το ζωάκι σας βρίσκεται σε αυλή ή κήπο τότε σιγουρευτείτε ότι του έχετε εξασφαλίσει ένα ζεστό και προστατευμένο από κρύο και βροχή μέρος για να μπορεί να κουρνιάζει ανενόχλητο, χωρίς να υποφέρει από τις καιρικές συνθήκες. Αν το ζωάκι σας μένει μες στο σπίτι, μπορείτε απλώς να το εφοδιάσετε με ένα ζεστό ρουχαλάκι που θα το φορά και θα το κρατά ζεστό.

Τέλος, αφήσαμε το τραπέζι των Χριστουγέννων. Μέσα στην πληθώρα των φαγητών και των καλεσμένων πάντα δίνουμε στο σκύλο μας να φάει το κατιτίς του. Προσοχή! Μην κάνετε υπερβολές. Οι τροφές για τον άνθρωπο όχι μόνο δεν ενδείκνυνται πάντοτε για τα ζώα, αλλά πολλές φορές είναι βλαβερές για την υγεία τους.

Για παράδειγμα λέμε ΟΧΙ:

Στη σάλτσα ή στις πατάτες. Είναι τροφές που δεν προσφέρουν τίποτα στο σκύλο μας από θρεπτική αξία και που μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα δυσπεψίας και διάρροιας.

ΟΧΙ στα λίπη από τα κρέατα που θα μαγειρέψουμε. Τα λίπη προκαλούν διάρροιες και ερεθισμό στο πάγκρεας.

ΟΧΙ στα κόκαλα από κοτόπουλο, αρνί κτλ. Τα κόκαλα είναι απαγορευμένα για το σκύλο, καθώς οι αιχμηρές γωνίες τους μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα.

ΟΧΙ σε φαγητά με έχει κρεμμύδια. Περιέχουν τοξικές ουσίες που καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

ΟΧΙ στα γλυκά ειδικά στη σοκολάτα και σε γλυκά με σταφίδες. Η σοκολάτα είναι εξαιρετικά τοξική για τα σκυλιά. Λίγα γραμμάρια μόνο είναι αρκετά για να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Οι γιορτές είναι περίοδος χαλάρωσης και διασκέδασης. Οι τετράποδοι φίλοι μας βρίσκονται κι αυτοί εκεί για να μας κρατούν συντροφιά όπως πάντα, γι΄αυτό μην τους αγνοείτε. Προσπαθήστε να αποφύγετε τους κινδύνους που απειλούν να διαταράξουν το όμορφο κλίμα των ημερών και δείτε την περίοδο των διακοπών μια ευκαιρία για να αφιερώσετε στους χνουδωτούς σας φίλους λίγο περισσότερο χρόνο για να έρθετε πιο κοντά.

ΠΗΓΗ:lovemypets.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button