LIFE STYLEΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Ζώα συναισθηματικής στήριξης: Σύμμαχοι στην υγεία και την ψυχολογία μας – Πώς μας βοηθούν

Οι τετράποδοι φίλοι μας, βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, ενώ μας ωθούν στο να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με διαφορετική οπτική.

Σχεδόν κάθε ζώο μπορεί να παρέχει ψυχολογική βοήθεια σε έναν άνθρωπο.

Τα ζώα συναισθηματικής στήριξης προσφέρουν συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές. Η αλληλεπίδραση με ζώα συναισθηματικής στήριξης μπορεί να προταθεί από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ως μέρος ενός θεραπευτικού πλάνου αντιμετώπισης ψυχικών παθήσεων. Παρά τη σημαντική τους συνεισφορά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, τα ζώα συναισθηματικής στήριξης δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη ως ζώα υπηρεσίας.

Οι σκύλοι συναισθηματικής υποστήριξης (ESA) είναι κατοικίδια και όχι σκύλοι υπηρεσίας.

Τα οφέλη των ζώων συναισθηματικής στήριξης

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την αλληλεπίδραση με τα ζώα συναισθηματικής στήριξης για όσους αγωνίζονται για τη διασφάλιση της ψυχικής τους υγείας και ευεξίας.

Όποιος έχει κατοικίδιο γνωρίζει τις ανάγκες που έχει σε επίπεδο φροντίδας. Ανεξαρτήτως μεγέθους, κάθε κατοικίδιο έχει ανάγκη από νερό, τροφή, άσκηση, αλληλεπίδραση, καθώς και για άνευ όρων στιγμές συντροφικότητας.

Μας δίνουν σκοπό

Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται να βρουν ένα λόγο για να φροντίσουν τον εαυτό τους και να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους εργασίες. Χάνουν κάθε κίνητρο. Όμως, η φροντίδα ενός κατοικίδιου απαιτεί τη συνεχή κινητοποίησή μας, ακόμη και τις πιο δύσκολες μέρες, αλλιώς ο μικρός μας φίλος μπορεί να αρρωστήσει ή ακόμα και να πεθάνει. Το κατοικίδιό μας, μας χρειάζεται, επομένως πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε να είμαστε σε θέση να φροντίσουμε και τον μικρό μας φίλο. Το να βλέπεις το κατοικίδιό σου να μεγαλώνει και να μαθαίνει, παρέχει μια αίσθηση πληρότητας η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την προσπάθεια νέων πραγμάτων.

Μας κρατούν δραστήριους και σε εγρήγορση

Η εύρεση κινήτρου για άσκηση αποτελεί πρόκληση για όλους μας, αλλά ακόμη περισσότερο για όσους υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Μερικοί μπορεί να φοβούνται να φύγουν από το σπίτι και να συναναστραφούν με άλλα άτομα εκτός της ασφάλειας του σπιτιού τους. Η άσκηση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία – προσφέρει περισσότερη ενέργεια, απελευθερώνει ορμόνες που προάγουν το αίσθημα ευφορίας, ενώ παράλληλα βοηθά στην πρόληψη παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και η καρδιαγγειακή νόσος. Τα ζώα λειτουργούν ως κίνητρο, καθώς επωφελούνται και αυτά από τη σωματική δραστηριότητα. Τα κατοικίδια έχουν εξίσου ανάγκη από σωματική άσκηση, επομένως απαιτείται και η αντίστοιχη δραστηριοποίηση από πλευράς μας.

Βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων

Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές υποφέρουν συχνά από άγχος, αρνητικές σκέψεις, κρίσεις πανικού και υψηλή πίεση. Η παρουσία ενός ζώου συναισθηματικής στήριξης μπορεί να περιορίσει αυτές τις εκδηλώσεις. Η φροντίδα, η αγκαλιά και το παιχνίδι με ένα ζωάκι αποσπούν την προσοχή μας από οποιαδήποτε σκέψη και επάγουν την έκκριση ενδορφινών οι οποίες μειώνουν το στρες. Τόσο τα ζώα, όσο και ο άνθρωπος έχουν μια βασική ανάγκη για επαφή και συντροφικότητα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και κατοικίδιο.

Τα ζώα προσφέρουν συντροφιά

Τα ζώα προσφέρουν συνεχή συντροφιά, ατελείωτη χαρά και άνευ όρων αγάπη. Ένα ζώο δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον ιδιοκτήτη του, αφού δεθεί μαζί του. Η συνεχής παρουσία του μειώνει οποιοδήποτε αίσθημα μοναξιάς και η συνεχής εκδήλωση της αποδοχής του, διώχνει κάθε αίσθημα απομόνωσης. Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου δημιουργεί νέες ευκαιρίες, επίσης για να έρθουμε σε επαφή και να γνωρίσουμε και άλλους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, με τους οποίους έχουμε σίγουρα ως κοινό χαρακτηριστικό, την αγάπη μας για τα ζώα, η οποία λειτουργεί ως αφορμή για περαιτέρω συζήτηση και συναναστροφή με άλλα άτομα.

Τα ζώα μας βοηθούν να διατηρήσουμε μια ρουτίνα

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην αλλαγή και προτιμούν να τηρούν μια ρουτίνα, και αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό για τους περισσότερους. Πολλά άτομα που υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή μπορεί να εκδηλώσουν κρίσεις πανικού όταν αντιμετωπίσουν μια ξαφνική αλλαγή. Επίσης, και τα ζώα προτιμούν να ακολουθούν μια ρουτίνα. Το τάισμα, η άσκηση και ο ύπνος συνήθως συμβαίνουν την ίδια ώρα κάθε μέρα και έτσι τα ζώα εξοικειώνονται με κάθε διαδικασία. Αυτό βοηθά στη διατήρηση ενός προγράμματος και παρέχει μια αίσθηση σκοπού, καθώς επίσης μας κρατά σωματικά και πνευματικά δραστήριους.

Ζώα συναισθηματικής στήριξης και παιδιά

Τα ζώα συναισθηματικής στήριξης έχουν εξίσου σημαντική προσφορά κατά την αλληλεπίδρασή τους με παιδιά με αυτισμό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADD), διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), μαθησιακές διαταραχές και φοβίες. Προσφέρουν στο παιδί ένα αίσθημα ασφάλειας, όπου δεν κρίνεται και αγαπιέται άνευ όρων. Πολλά παιδιά βρίσκουν ευκολότερο το να επικοινωνήσουν και να δεθούν με τα ζώα σε σχέση με άλλα παιδιά, καθώς η επικοινωνία δεν περιορίζεται μόνο σε λεκτική, αλλά υπάρχει και η μη λεκτική. Το αίσθημα ασφάλειας και αποδοχής βοηθά στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και το κατοικίδιο. Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να έχουν ενσυναίσθηση και συμπόνια φροντίζοντας ένα κατοικίδιο.

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ζώο συναισθηματικής στήριξης;

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να προτείνει την αλληλεπίδραση με ένα ζώο συναισθηματικής στήριξης, ως μέρος ενός θεραπευτικού πλάνου αντιμετώπισης κάποιας ψυχικής πάθησης. Τα ζώα αυτά δεν απαιτούν κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση, όπως ένας σκύλος οδηγός για παράδειγμα, καθώς η παρουσία τους είναι αρκετή ώστε να βοηθήσει το άτομο που θα το υιοθετήσει. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ζώο οποιασδήποτε ηλικίας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα ίδια οφέλη. Μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ζώο συναισθηματικής στήριξης με τον ίδιο τρόπο που θα υιοθετούσαμε οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο – κέντρα διάσωσης, υιοθεσίας ή από κάποιον εκτροφέα. Όταν επιλέγουμε το ζωάκι μας, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, επίσης τις ανάγκες του και την ιδιοσυγκρασία του, ώστε να μπορούμε να συμβαδίσουμε με αυτές σύμφωνα με τον τρόπο ζωής μας.

Πηγή: vetlexicon.com

Related Articles

Back to top button