ΚΟΙΝΩΝΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Πόσες λέξεις καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Η Sophie Jacques, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Dalhousie, σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι ορισμένα σκυλιά καταλαβαίνουν περισσότερες ανθρώπινες λέξεις από άλλα. Η αναγνώριση λέξεων θα μπορούσε να προβλέψει άλλες ικανότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιλογή και την εκπαίδευση σκύλων υπηρεσίας.

Το 2015, η Jacques ξεκίνησε τη μελέτη της. Ανέπτυξε έναν κατάλογο 172 λέξεων, οργανωμένων σε διάφορες κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές είναι χαρακτηριστικές για τη ζωή των σκύλων, όπως το φαγητό, οι εντολές, τα παιχνίδια και οι διάφοροι χώροι ή τοποθεσίες όπου κατοικούν ή παίζουν. Η λίστα διαβιβάστηκε σε 165 κηδεμόνες σκύλων. Κάποιοι ήταν απλοί ιδιοκτήτες και κάποιοι άλλοι ήταν άτομα που αλληλεπιδρούν με σκύλους, με επαγγελματική ιδιότητα.

Και από τους δύο ζητήθηκε να ασχοληθούν με τους σκύλους τους χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις και να καταγράψουν σε ποιες από αυτές ανταποκρίνονταν με συνέπεια.

“Διαπιστώσαμε ότι, κατά μέσο όρο, οι σκύλοι υπηρεσίας ανταποκρίνονται σε 120 λέξεις, ενώ τα οικογενειακά κατοικίδια ανταποκρίνονται σε περίπου 80 λέξεις”, ανέφερε η Jacques στη μελέτη της, η οποία δημοσιεύθηκε από το Mind Matters News. Διαπιστώσαμε επίσης ότι ορισμένες ομάδες φυλών, όπως τα σκυλιά εκτροφής, όπως τα Border Collies και τα σκυλιά παιχνιδιών, όπως τα Chihuahuas, ανταποκρίνονται σε περισσότερες λέξεις και φράσεις από ό,τι άλλοι τύποι φυλών¨

Μέρος της αποστολής του Jacques με αυτή τη μελέτη είναι να προσφέρει πρακτική αξία. «είναι πολύ δαπανηρή η εκπαίδευση κουταβιών για υπηρεσιακή εργασία και πολλά από αυτά δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο τέλος της εκπαίδευσης», λέει, κάτι που είναι ακριβές.

«Αν οι πρώιμες ικανότητες ανταπόκρισης, με βάση τις λέξεις, προβλέπουν τις μετέπειτα εξέλιξη, τότε τα έξοδα της εκπαίδευσης θα μπορούσαν να μειωθούν πολύ περισσότερο, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα μια πιο προσιτή διαδικασία εκπαίδευσης για όσους έχουν ανάγκη ένα τέτοιο σκυλί».

ΠΗΓΗ:mypet

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button