ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Γιορτάστηκε η Παγκόσμια ημέρα προστασίας φαλαινών και δελφινιών 

Στον αριθμό των 10.000 έφτασε , η γαλάζια φάλαινα μετά την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού, όπως ανακοινώθηκε.

Την περασμένη Κυριακή οι οργανώσεις προστασίας της φύσης και επιστήμονες που μελετούν τη ζωή στους ωκεανούς, γιόρτασαν την Παγκόσμια ημέρα προστασίας φαλαινών και δελφινιών (World Whale and Dolphin Day).  

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1986 η International Whaling Commission (IWC) καθιέρωσε το World Whale Day. Λίγα χρόνια πριν (1982) η IWC ψήφισε τη συνθήκη απαγόρευσης φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς. Επιτράπηκε η φαλαινοθηρία “μόνο για επιστημονικούς λόγους”. Η Ιαπωνία, αν και υπόγραψε αυτή τη συνθήκη, συνέχισε το κυνήγι των φαλαινών “για επιστημονικούς λόγους” (όχι περισσότερο από 950 φάλαινες το χρόνο). 

Στον ΧΧ αιώνα ο πληθυσμός των φαλαινών είχε δραματικά μειωθεί. Για παράδειγμα, το 1963 ο πληθυσμός του μεγαλύτερου θηλαστικού του πλανήτη – της Γαλάζιας φάλαινας ήταν κοντά στην εξαφάνιση. Η πλήρης απαγόρευση κυνηγιού της Γαλάζιας φάλαινας έφερε την αύξηση και πλέον η οικογένεια ετράει πάνω από 10.000 μέλη.  

Το θαύμα της φύσης – η Γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο, όπως λένε οι επιστήμονες, ζώο που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη μας. Το βάρος της φτάνει τους 190 τόνους (όσο ζυγίζουν 38 αφρικανικοί ελέφαντες) και το μήκος τα 33,6 μέτρα. Το είδος ζει 80 με 90 χρόνια (υπάρχουν αναφορές για 110 χρόνια) και είναι μονογαμικό. Κάθε γενιά μετράει 31 χρόνια (στους ανθρώπους 25 χρόνια). Η Γαλάζια φάλαινα τρεφεται με πλαγκτόν και επικοινωνεί χρησιμοποιώντας μελωδικούς, χαμηλών συχνοτήτων ήχους που αποκαλούνται “το τραγούδι των φαλαινων” και ακούγονται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.  

Πηγή: Διεθνής τύπος 

Γ. Γιαννακόπουλος 

Την περασμένη Κυριακή οι οργανώσεις προστασίας της φύσης και επιστήμονες που μελετούν τη ζωή στους ωκεανούς, γιόρτασαν την Παγκόσμια ημέρα προστασίας φαλαινών και δελφινιών (World Whale and Dolphin Day).  

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1986 η International Whaling Commission (IWC) καθιέρωσε το World Whale Day. Λίγα χρόνια πριν (1982) η IWC ψήφισε τη συνθήκη απαγόρευσης φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς. Επιτράπηκε η φαλαινοθηρία “μόνο για επιστημονικούς λόγους”. Η Ιαπωνία, αν και υπόγραψε αυτή τη συνθήκη, συνέχισε το κυνήγι των φαλαινών “για επιστημονικούς λόγους” με όριο 950 φάλαινες το χρόνο

Κατά τον εικοστό αιώνα ο πληθυσμός των φαλαινών είχε δραματικά μειωθεί. Για παράδειγμα, το 1963 ο πληθυσμός του μεγαλύτερου θηλαστικού του πλανήτη – της Γαλάζιας φάλαινας ήταν κοντά στην εξαφάνιση. Η πλήρης απαγόρευση κυνηγιού της Γαλάζιας φάλαινας έφερε την αύξηση του αριθμού που πλέον ανέρχεται σε 10.000.  

Το «θαύμα της φύσης» – η Γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο ζώο που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη μας, όπως λένε οι επιστήμονες. Το βάρος της φτάνει τους 190 τόνους (όσο ζυγίζουν 38 αφρικανικοί ελέφαντες) και το μήκος τα 33,6 μέτρα.

Το είδος ζει 80 με 90 χρόνια αλλά υπάρχουν αναφορές για 110 χρόνια και είναι μονογαμικό. Κάθε γενιά μετράει 31 χρόνια (στους ανθρώπους 25 χρόνια). Η Γαλάζια φάλαινα τρέφεται με πλαγκτόν και επικοινωνεί χρησιμοποιώντας μελωδικούς, χαμηλών συχνοτήτων ήχους που αποκαλούνται «το τραγούδι των φαλαινών» και ακούγονται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.  

ΠΗΓΗ: Διεθνής Τύπος / Γ. Γιαννακόπουλος 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button