ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΥΓΕΙΑ

Γιατί ο σκύλος μου βγάζει υπερβολικά σάλια

Η υπερσιελόρροια προκαλείται όταν συσσωρεύεται πολύ σάλιο στο στόμα του σκύλου σας και στη συνέχεια τρέχει ανάμεσα στα χείλη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να βγάζει σάλια, αν και για ορισμένες ράτσες, είναι απλώς ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής τους. Για κάποια άλλα όμως μπορεί να υπάρχει ένας άλλος λόγος που συμβαίνει αυτό.

Αιτίες υπερβολικού σάλιου σε σκύλους

Διάφοροι λόγοι μπορούν να αναγκάσουν έναν σκύλο, ο οποίος συνήθως δεν βγάζει τα σάλια, να αρχίσει να έχει άφθονα. Αυτοί είναι είτε προσωρινοί και άσχετοι ή ενδείξεις ότι ο σκύλος σας χρειάζεται κτηνιατρική φροντίδα.

Πείνα

Εάν ο σκύλος σας βλέπει φαγητό ή μυρίζει κάποια τροφή μπορεί να αρχίσει να γουργουρίζει έντονα και να βγάλει σάλια. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό και δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Ναυτία

Εάν ο σκύλος σας έχει στομαχικές διαταραχές, μπορεί να αρχίσει να βγάζει υπερβολικά σάλια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ναυτία αυτοκινήτου, κάτι που έφαγε, ή άλλα προβλήματα που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Οδοντικά προβλήματα

Η ουλίτιδα, οι ρίζες των δοντιών με απόστημα, τα σπασμένα δόντια και άλλα οδοντικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν στοματικό πόνο και σιελόρροια. Αυτά τα ζητήματα απαιτούν κτηνιατρική φροντίδα και συχνά στοματική χειρουργική επέμβαση για να επιλυθούν.

Όγκος

Οι όγκοι στο στόμα, τον οισοφάγο και το στομάχι μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικό σάλιο. Θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους εάν είναι χειρουργικά.

Ξένο σώμα

Εάν ένας σκύλος φάει κάτι που δεν πρέπει, ίσως αυτός μετατραπεί σε εμπόδιο και αναφέρεται ως «ξένο σώμα». Ένας σκύλος με απόφραξη ξένου σώματος μπορεί να κάνει σάλια λόγω της αδυναμίας του να μετακινήσει σωστά τα φαγητά μέσω του πεπτικού σωλήνα. Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή ενδοσκόπηση για την αφαίρεση του ξένου σώματος εάν ο σκύλος σας δεν μπορεί να το εξαφανίσει με φυσικό τρόπο

Τοξίνες

Ορισμένες τοξίνες, όπως αυτές που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου ή μέσα και πάνω σε φρύνους—είναι ερεθιστικές για το στόμα και θα προκαλέσουν την υπερσιελόρροια ενός σκύλου εάν τα γλείφει ή τα φάει.

Χτύπημα

Εάν ο σκύλος σας έχει τραυματισμό στο στόμα του, όπως έγκαυμα, έλκος ή κάτι κολλημένο ανάμεσα στα δόντια, μπορεί να προκληθεί υπερβολικό σάλιο λόγω πόνου.

Ράτσες με έντονη σιελόρροια

Κάποιες ράτσες σκύλων παράγουν από τη φύση του πολλά σάλια. Τέτοιες είναι οι:

Saint Bernards, Dogues de Bordeaux, Bloodhounds, Μπουλντόγκ, Newfoundlands, Neopolitan mastiffs, Bernese mountain dogs,Bull mastiffs, Boxers και Great Danes.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με τη βασική αιτία του υπερβολικού σάλιου, ο σκύλος σας μπορεί να μην χρειάζεται καμία θεραπεία. Αν η σιελόρροια οφείλεται σε ιατρικό πρόβλημα, θα πρέπει να το διορθώσετε ούτως ώστε να σταματήσει. Φάρμακα για τη μείωση της ναυτίας, του πόνου αλλά και την εξουδετέρωση των τοξικών χημικών μπορεί να είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του σάλιου. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Ράτσες με έντονη σιελόρροια

Κάποιες ράτσες σκύλων παράγουν από τη φύση του πολλά σάλια. Τέτοιες είναι οι:

  • Αγίου Βερνάρδου
  • Λαγωνικά
  • Μπουλντόγκ
  • Μαστίφ
  • Μπόξερ

ΠΗΓΗ:mypet

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button