LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΜΙΚΡΟΣΩΜΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑΥΓΕΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Η τριχόπτωση στα κατοικίδιά μας: Γιατί συμβαίνει, πώς την αντιμετωπίζουμε και πότε να μας προβληματίσει

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Είναι η τριχόπτωση του κατοικίδιου μας. Είναι μία κατάσταση την οποία την ζούμε όλοι μας, την αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο σπίτι μας. Μερικές φορές είναι ήπια άλλες φορές πιο έντονη. Ας δούμε λοιπόν μαζί, τι συμβαίνειγιατί και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Η τριχόπτωση για τους μικρούς μας φίλους είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν αλλάζουν δηλαδή οι εποχές, παρατηρείται πιο έντονα. Το τρίχωμα βρίσκεται στο σώμα για να το βοηθάει να διατηρεί μια σωστή θερμοκρασία. Έτσι τους χειμερινούς μήνες η τριχόπτωση είναι μικρότερη από εκείνη στους θερινούς.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά είναι τα χαρακτηριστικά της φυλής του κατοικίδιού μας. Υπάρχουν φυλές που έχουν μεγαλύτερη τριχόπτωση από ότι άλλες. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά της, είμαστε σχετικά προετοιμασμένοι για αυτό που θα αντιμετωπίσουμε. Αν όμως, παρόλα αυτά παρατηρούμε εντονότερη τριχόπτωση, που ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε κι άλλους λόγους.

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις και μολύνσεις που οδηγούν σε τριχόπτωση. Τα παράσιτα είναι μία από αυτές, οι μυκητιάσεις, δερματίτιδες, ψωρίαση, αλλεργίες, ακόμα και ερεθισμοί από συνεχόμενο γλείψιμο σε ένα σημείο. Αν το δέρμα έχει και άλλα σημάδια όπως κοκκινίλες, στίγματα, πληγές ή φαλακρά σημεία, τότε θα πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο μας ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και να προχωρήσουμε στην κατάλληλη θεραπεία.

Ακόμα, η έντονη τριχόπτωση είναι ένδειξη για αρκετά σοβαρές νόσους, όπως νεφρική, ηπατική, καρκίνου, παθήσεων του θυρεοειδούς ή και αυτοάνοσων νοσημάτων. Οπότε, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, η έντονη τριχόπτωση θα πρέπει να μας προβληματίσει αρκετά κι όχι για το πρακτικό του θέματος αλλά για την διασφάλιση της καλής υγείας του κατοικίδιου μας. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι ζωτικής σημασίας καθώς και ο τακτικός έλεγχος της υγείας του, ο εμβολιασμός, η προστασία με αντιπαρασιτικό κολάρο, αμπούλες κι ό,τι άλλο προτείνει ο κτηνίατρος για πρόληψη και θεραπεία.

Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μπορέσουμε να μειώσουμε την έντονη τριχόπτωση.

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντική είναι η διατροφή του κατοικίδιου μας. Θα πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε τροφές που βοηθούν στην καλή υγεία του τριχώματος του. Αυτές είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε Ω3 λιπαρά, όπως ο σολομός για παράδειγμα. Επίσης, το ελαιόλαδο βοηθάει πάρα πολύ στο υγιές τρίχωμα. Προσθέτοντας καθημερινά, λίγες σταγόνες στην τροφή του την εμπλουτίζουμε σημαντικά. Ακόμα μπορεί να υπάρχει έλλειψη σε κάποια βιταμίνη οπότε, εφόσον ενημερωθούμε από τον κτηνίατρο, επιλέγουμε την κατάλληλη τροφή αλλά και τα αναγκαία συμπληρώματα βιταμινών.

Άλλη μία λύση είναι το καθημερινό βούρτσισμα. Θα πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη για το μέγεθος και την φυλή, βούρτσα και να αφιερώνουμε λίγο χρόνο. Αν το κάνουμε κάθε μέρα και οι νεκρές τρίχες θα συγκεντρωθούν στο σημείο που θα επιλέξουμε και δεν θα βρίσκονται σε όλο το σπίτι αλλά και το κατοικίδιο μας θα έχει ένα όμορφο και λαμπερό τρίχωμα.

Μια συνήθεια που θα πρέπει να ακολουθείτε τουλάχιστον κάθε 20 μέρες είναι το μπάνιο. Επιλέξτε ένα ειδικό σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης και βοηθήστε έτσι την υγεία του τριχώματος. Δεν φεύγουν μόνο οι νεκρές τρίχες αλλά καθαρίζεται και το δέρμα από τους ρίπους και το σμήγμα.

Γενικά, το υγιές και λαμπερό τρίχωμα είναι ένδειξη της γενικότερης καλής υγείας του κατοικίδιου μας. Φροντίζουμε γι αυτό, και προσέχουμε κάθε τι που μπορεί να το επηρεάσει. Ναι, ίσως μερικές φορές να είναι δύσκολο να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τρίχες που βρίσκονται παντού μέσα στο σπίτι μας αλλά, είναι μία κατάσταση που μπορούμε να διαχειριστούμε. Με προσοχή, φροντίδα και πολλή αγάπη θα είναι ήρεμο και χαρούμενο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button