ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Γιατί δεν τρώει ο Σκύλος μου; 15 πιθανοί λόγοι!

Ως γνωστόν, τα περισσότερα σκυλάκια είναι λαίμαργα και ενθουσιώδη με το φαγητό τους. Συχνά καταβροχθίζουν σε δευτερόλεπτα οτιδήποτε φαγώσιμο βρεθεί μπροστά στα μάτια τους. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που χάνεται η όρεξης τους και απορρίπτουν το φαγητό τους είτε πρόκειται για κροκέτες είτε για υγρή τροφή.

Ομολογουμένως, μια τέτοια συμπεριφορά γεννά προβληματισμό, ίσως και φόβο, στους σκυλογονείς που έχουν συνηθίσει το κατοικίδιο να τρώει με όρεξη την τροφή του. Η όλη κατάσταση αναφέρεται και ως ανορεξία, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ζώου μας.

Το πρώτο βήμα είναι να καθοριστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν τρώει το κατοικίδιο μας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολυάριθμοι λόγοι που προκαλούν ανορεξία στους σκύλους. Συνήθως, όμως, η ανορεξία οφείλεται σε προβλήματα υγείας και στη κακή ποιότητα της ξηράς τροφής.

Ανεξαρτήτως της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα, το σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, για να επιστρέψει το κατοικίδιο στη φυσιολογική του ζωή και ρουτίνα.

Ποιοι είναι, όμως, οι κυριότεροι λόγοι που δημιουργούν το πρόβλημα της ανορεξίας στους σκυλάκους μας;

Οδοντικά προβλήματα
Τα προβλήματα στα δόντια είναι σύνηθες φαινόμενο στους σκύλους μας, διότι δεν μπορούν να εκφράσουν τον οδοντικό πόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, συχνά μένει απαρατήρητος από την οικογένεια.

Αν το κατοικίδιο σας έχει πρησμένα ούλα ή ούλα που αιμορραγούν, τότε αυτό είναι σημάδι ότι υποβόσκει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Τα οδοντικά προβλήματα και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, διότι μπορούν να χειροτερέψουν.

Ο καρκίνος του στόματος, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα προκαλούν πόνο κατά το φαγητό. Ειδικά, αν η σκυλοτροφή είναι σε μορφή κροκέτας, ο πονόδοντος είναι χειρότερος.

Επιπλέον, ένα σπασμένο ή χαλασμένο δοντάκι συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ανορεξία. Ο πόνος που προκαλούν είναι αρκετός, ώστε αποτρέπουν το σκυλάκι από το να φάει και να παίξει με τα παιχνίδια μάσησης.

Εμβολιασμός ή φαρμακευτική αγωγή.
Η ιατρική φροντίδα των κατοικίδιων έχει βελτιωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με τη κυκλοφορία εμβολίων και φαρμάκων που απομακρύνουν οποιαδήποτε ανησυχία και φόβο και προλαμβάνουν επικίνδυνες ασθένειες για τα σκυλάκια μας.

Υπάρχουν, βέβαια και φάρμακα που ορισμένες φορές δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς επιφέρουν παρενέργειες στον οργανισμό. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μείωση της όρεξης για φαγητό, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μια προσωρινή κατάσταση.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το κατοικίδιο σας δεν έχει φάει τίποτα για μια ολόκληρη μέρα, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το σύμπτωμα της ανορεξίας θα φύγει προτού καν το καταλάβετε.

Στομαχική διαταραχή.
Τα σκυλάκια έχουν τη τάση να είναι αχόρταγα και να τρώνε τα πάντα, ακόμα και πράγματα που δεν πρέπει. Σε αυτή τη περίπτωση, αν του δώσετε και μια λιχουδιά, το πιθανότερο είναι πως θα προκληθούν κάποια γαστρεντερικά προβλήματα που θα κάνουν μέρες να περάσουν.

Ακόμα και το πιο άρτια εκπαιδευμένο και υπάκουο σκυλί είναι επιρρεπές σε φαινομενικά βρώσιμες τροφές. Συνήθως τα περισσότερα σκυλάκια τρώνε σκουπίδια, έντομα και οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι στομαχόπονοι και το σκυλάκι θα προσπαθήσει να αποβάλλει ό,τι έφαγε από τον οργανισμό του. Αυτό θα γίνει είτε με εμετό, είτε με διάρροια, είτε με το να φάει γρασίδι.

Το γρασίδι βοηθάει πολύ σε γαστρεντερικά προβλήματα, λόγω της χλωροφύλλης που περιέχει στο εσωτερικό του. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συνέχεια νερό στο κατοικίδιο μας κατά την διάρκεια της μέρας με μία ποτίστρα σκύλου!

Ποιότητα φαγητού.
Η ποιότητα της σκυλοτροφής που δίνουμε στα σκυλάκια μας έχει μεγάλο αντίκτυπο στο φαινόμενο της ανορεξίας. Οι πολύ φθηνές σκυλοτροφές είναι φειδωλές στα ποιοτικά συστατικά των τροφών και ειδικά στη πρωτεΐνη. Η πολύ χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης καθιστά τη σκυλοτροφή εξαιρετικά άγευστη.

Η απότομη αλλαγή σε μια νέα ποιοτικότερη ξηρά τροφή μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει προβλήματα στο κατοικίδιο μας. Συνήθως αποφεύγουν το φαγητό τους, μέχρι να το συνηθίσουν, οπότε χρειάζεται να τους δώσουμε λίγο χρόνο προσαρμογής.

Χαλασμένο φαγητό.
Παρόλο που οι σκυλοτροφές έχουν παρασκευαστεί, για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλοιωθούν και να χαλάσουν.

Στις ξηρές σκυλοτροφές είναι δυσκολότερο να διαπιστώσουμε την αλλοίωση των συστατικών απ’ ότι στις κονσέρβες. Το παλιό και μουχλιασμένο φαγητό μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστο στην όσφρηση και τη γεύση για τα μονάκριβα τετράποδα σκυλάκια μας.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι χαλασμένες σκυλοτροφές προσφέρουν μηδαμινή θρεπτική αξία στον οργανισμό του σκύλου. Η υγεία και η μακροζωία εξαρτώνται απόλυτα από τη ποιότητα της σκυλοτροφής.

Αν δείτε, λοιπόν, το κατοικίδιο σας να αποφεύγει το φαγητό του, εξετάστε την ημερομηνία λήξης και τη ποιότητα της τροφής. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει χαλάσει το φαγητό και ο σκύλος είναι απόλυτα ικανός να αναγνωρίσει κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ:petvet24.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button