ΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Γάτα: Πώς να την σταματήσεις να δαγκώνει και να γρατζουνάει

Είναι συχνό φαινόμενο μια γάτα να δαγκώνει και να γρατζουνάει. Υπάρχουν πολλά βασικά είδη συμπεριφορών δαγκώματος και γρατσουνίσματος που βασίζονται στην επιθετικότητα στις γάτες, και μερικά από αυτά μπορούν να εντοπιστούν από τη συμπεριφορά που έμαθαν από τους ιδιοκτήτες τους ή τις αλληλεπιδράσεις με τους ιδιοκτήτες τους. Τα γατάκια μαθαίνουν να δαγκώνουν και να ξύνουν ως ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους και αν δεν εκπαιδευτούν νωρίς, δεν θα καταλάβουν πότε η χρήση των νυχιών και των δοντιών τους δεν είναι κατάλληλη.

Γιατί οι γάτες δαγκώνουν και γρατζουνάνε;

Το επιθετικό δάγκωμα συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια ενός χαϊδέματος, όταν ο ανθρώπινος είτε δεν καταλαβαίνει είτε αγνοεί τη γλώσσα του σώματος της γάτας. Ενώ ορισμένες γάτες λατρεύουν να τις χαϊδεύουν πολλές ώρες, μερικές φορές μια γάτα υπερδιεγείρεται για τον έναν ή τον άλλον λόγο και θέλει να σταματήσει το χάιδεμα, αλλά δεν ξέρει πώς να σας πει πότε να σταματήσετε.

Και τα χάδια έχουν την ώρα τους και τα όρια τους

Μια γάτα που την ενοχλούν τα χάδια σας, το δείχνει με τα “στενά” μάτια της και τα “τραβηγμένα” αυτιά προς τα πίσω. Αν περιμένετε ως το νευρικό κούνημα χτύπημα της ουράς, περιμένατε πάρα πολύ και μπορεί να ανταμειφθείτε με ένα δάγκωμα. Ο κανόνας εδώ είναι να παρακολουθείτε τα σημάδια που σας δείχνει η γάτας και να σταματήσετε ό,τι κάνετε για να αποτρέψετε μια κλιμάκωση.

Μόλις μάθετε τα σημάδια ενδείξεις επιθετικότητας της γάτας σας, μπορείτε να περιορίσετε αυτές τις αλληλεπιδράσεις ή να τις αποτρέψετε εντελώς. Για μερικές γάτες, μπορεί να είναι εκνευριστικό να τις χαϊδεύετε στην κοιλιά, για άλλες να τις χαϊδεύετε για πολύ ώρα ή στη βάση της ουράς. Μάθετε τι απολαμβάνει και τι όχι η γάτα σας και προσαρμόστε το χάιδεμά σας σε εκείνη.

Μάθετε στη γάτα σας ότι τα χέρια σας δεν είναι παιχνίδι

Ένας από τους πρώτους κανόνες είναι: μην μαθαίνετε στη γάτα σας ότι τα χέρια είναι παιχνίδια. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που πρέπει να διορθώσετε από όταν είναι μικρά γατάκια. Εάν αγνοήσετε αυτή τη συμβουλή, αυτά τα μικροσκοπικά νύχια και τα δόντια σύντομα θα μετατραπούν σε αιχμηρούς «γάντζους» που προκαλούν ουλές. Μην χρησιμοποιείτε τα χέρια σας ως παιχνίδια, γιατί δεν θα σας βλάψουν όταν είναι ακόμα γατάκια, αλλά όταν αναπτυχθούν πλήρως θα πιστεύουν ότι μπορούν ακόμα να παίξουν με αυτόν τον τρόπο παρά το γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερα και πιο δυνατά σαγόνια και νύχια. Τα χέρια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για χάδια και μεταφορά. Θα πρέπει να καταλάβουν από νωρίς ότι οποιαδήποτε ενέργεια με το στόμα τους/νύχια τους προς εσάς είναι επώδυνη για εσάς, ακόμη και όταν μπορεί να μην είναι. Μόλις γίνει αυτό, θα χρειαστεί να κατευθύνετε την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά σε άλλα αντικείμενα.

Αναστάτωση που της προκαλεί άλλη γάτα

Η γάτα σας μπορεί να αναστατωθεί βλέποντας μια ξένη γάτα από ένα παράθυρο και να αντιδράσει επιτιθέμενη στο πρώτο πράγμα που βλέπει μπροστά της – είτε εσείς είτε μια άλλη γάτα – μια κλασική περίπτωση ανακατευθυνόμενης επιθετικότητας. Αυτό το είδος συμπεριφοράς θα απαιτήσει συγκεκριμένες αντιδράσεις από την πλευρά σας.

Αρχικά, μετακινήστε τη γάτα σας σε μια περιοχή όπου δεν μπορεί να δει την παράξενη γάτα. Στη συνέχεια, καθησυχάστε τη γάτα σας. Αφιερώστε επιπλέον χρόνο προσεκτικά χαϊδεύοντας και παίζοντας μαζί της. Δώστε στη γάτα σας επιπλέον λιχουδιές όταν είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει ήρεμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει τη γάτα σας να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχη. Εάν γνωρίζετε σε ποιον ανήκει η γάτα, μπορείτε επίσης να ζητήσετε ευγενικά από τους γείτονές σας να κρατήσουν το ζώο σε εσωτερικό χώρο για να αποτρέψετε τα επεισόδια ανακατευθυνόμενης επιθετικότητας.

Ασθένεια

Όταν προκύπτουν νέα και ασυνήθιστα προβλήματα συμπεριφοράς στη γάτα σας, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού δαγκώματος και του γρατσουνίσματος, μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ασθένειας. Τα ιατρικά αίτια κυμαίνονται από μη ανιχνευμένα τραύματα, σε αγωνία από ακάρεα ή ψύλλους, σε ορμονική ανισορροπία όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Εάν μια κατά τα άλλα πειθήνια γάτα εκδηλώσει ξαφνική και ανεξήγητη επιθετικότητα απέναντί σας, μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας είναι ενδεδειγμένη. Πιθανότατα θα αναζητήσουν πηγές πόνου ή ενόχλησης, καθώς και θα συστήσουν αιματολογική εξέταση.

Μερικές φορές, αν μια γάτα έχει τη συνήθεια να δαγκώνει και να γρατσουνάει, είναι δύσκολο να την εκπαιδεύσετε σε αλλαγή συμπεριφοράς. Θα χρειαστεί υπομονή και χρόνο, αλλά μπορείτε να διδάξετε στη γάτα σας ότι προτιμάτε να μην γίνεστε στόχος των επιθέσεών της, ακόμα κι αν η γάτα το βλέπει ως παιχνίδι.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποστασιοποιηθείτε από το επιθετικό παιχνίδι της γάτας σας:

Κόψε τα νύχια της

Το κόψιμο των νυχιών θα πρέπει να γίνεται τακτικά ούτως ή άλλως, για να μην μεγαλώσουν τα νύχια της γάτας. Η διατήρηση των νυχιών στο σωστό επίπεδο μπορεί να κάνει την επίθεσή τους λιγότερο επώδυνη για εσάς.

Πείτε της “όχι!”

Ή οποιαδήποτε άλλη λέξη που θα χρησιμοποιήσετε για να επαναφέρετε σε τάξη το κατοικίδιό σας. Χρησιμοποιήστε αυτή τη λέξη ως «διορθωτική» λέξη και να είστε συνεπείς στη χρήση της. Μην το ουρλιάζετε, αλλά πείτε το δυνατά και καθαρά. Αυτό μπορεί να τρομάξει τη γάτα, αλλά χρησιμεύει για να διακόψει την εστίασή της. Ενώ έχετε την προσοχή της γάτας σας, αφαιρέστε αργά το χέρι σας από την ‘παγίδα’ της. Μην το τραβήξετε μακριά γιατί η γάτα θα σκεφτεί ότι το παιχνίδι έχει ξεκινήσει και θα το αρπάξει ξανά.

Πιάσε τη γάτα από το τρίχωμα

Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου φοβάστε ότι η γάτα σας μπορεί να συνεχίσει να σας πονάει. Είναι η τιμωρία που δίνει μια μητέρα γάτα σε ένα ατίθασο γατάκι. Πιάστε τη γάτα από το λαιμό, σηκώστε τη και μετάφερε την σε άλλη περιοχή του σπιτιού ή του δωματίου. Αυτό χρησιμεύει για να την αποσπάσει από την επιθετική συμπεριφορά της και για να την απομακρύνετε από την κατάσταση που σας προκαλεί πόνο.

Ανακατευθύνετε την προσοχή της

Το παιχνιδιάρικο δάγκωμα των χεριών ή των ποδιών συμβαίνει συχνά απλώς και μόνο επειδή η γάτα σας βαριέται και ψάχνει για ένα αντικείμενο παιχνιδιού. Δώστε της 15 λεπτά ενεργού παιχνιδιού με ένα διαδραστικό παιχνίδι. Μπορείτε επίσης να την κατευθύνετε σε κάτι άλλο που θα της αποσπάσει την προσοχή. Αυτό ολοκληρώνει την ανάγκη παιχνιδιού και τις δίνει διέξοδο για την κακή συμπεριφορά της.

“Γνωρίστε” τη γάτα σας

Εναπόκειται σε εσάς να γνωρίζετε τις αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη φυσική κατάσταση της γάτας σας. Προσπαθήστε να χαϊδεύετε συχνά τη γάτα σας, ώστε να συνηθίσει να την αγγίζετε σε κάθε περιοχή του σώματός της, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. Κρατήστε πάντα τα μάτια σας δεκατέσσερα για τα προειδοποιητικά σημάδια της επικείμενης επιθετικότητας.

Εάν η γάτα σας εξακολουθεί να δαγκώνει

Κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Πιθανότατα θα έχει πολλές ερωτήσεις να κάνουν σχετικά με το είδος της συμπεριφοράς, τις συνθήκες της συμπεριφοράς, το περιβάλλον του σπιτιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα ζητήσουν να κάνουν αιματολογική εξέταση για συγκεκριμένες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη επιθετικότητα. Εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της συμπεριφοράς, μπορεί να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό συμπεριφοράς.

ΠΗΓΗ:mypet.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button