LIFE STYLEΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΜΙΚΡΟΣΩΜΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

5 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε τον χειμώνα για τα κατοικίδια μας

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

ο καιρός αλλάζει σιγά-σιγά, έφυγε πια το καλοκαίρι κι αρχίζει να κάνει κρύο. Ήδη η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Ο χειμώνας πλησιάζει και, όπως πρέπει να ετοιμαστούμε εμείς για την έλευση του, πρέπει να προετοιμάσουμε και τα κατοικίδια μας. Γιατί όπως κρυώνουμε εμείς, κρυώνουν και αυτά. Ειδικά τα πολύ μικρά σε μέγεθος και όσα έχουν κοντό τρίχωμα. Και θα το αντιληφθούμε ότι κρυώνουν, αρχικά επειδή θα παρατηρήσουμε ότι θα αρχίσουν να τρέμουν αλλά και όταν πιάσουμε τα αυτιά και την μύτη τους, θα νιώσουμε πως είναι παγωμένα.

Πως θα προστατέψουμε λοιπόν τους μικρούς μας φίλους από το κρύο;

Αρχικά θα πρέπει να τους αυξήσουμε λίγο την τροφή τους. Η τροφή τους δίνει ενέργεια κι έτσι έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το κρύο. Φυσικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί δεν πρέπει να αυξηθεί το βάρος τους καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της παχυσαρκίας. Αν το κατοικίδιο μας είναι αρκετά δραστήριο και κινητικό, ακόμα και μέσα στο σπίτι, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Σε περίπτωση που το κατοικίδιο μας είναι πιο οκνηρό, τότε θα πρέπει να βρούμε τρόπους και παιχνίδια ώστε να κινείται αρκετά.

Βασικός παράγοντας είναι και η λήψη νερού και η σωστή ενυδάτωση. Ακόμα και τον χειμώνα τα κατοικίδια κινδυνεύουν από αφυδάτωση. Θα πρέπει λοιπόν να πίνουν αρκετό νερό καθώς το δέρμα τους βοηθάει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος τους. Ο ξηρός και κρύος καιρός αποτελεί ήδη μία απειλή για το δέρμα τους, αν δεν είναι και σωστά ενυδατωμένα, κρυώνουν ακόμα περισσότερο.

Ας δούμε τώρα πως θα ρυθμίσουμε τις εξόδους και τις βόλτες μας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η βόλτα και η έξοδος γενικά, βοηθάει πάρα πολύ στην ψυχολογία του κατοικίδιου μας. Είναι σημαντικό να δραστηριοποιείτε, να παίζει καθώς αυτά το κάνουν χαρούμενο κι ευτυχισμένο. Στα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους κατοικίδια, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να αλλάξουν τις συνήθειες τους. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι οι ώρες που θα βγαίνουμε έξω. Καλό θα είναι να μην είναι πολύ πρωί ή πολύ αργά το βράδυ που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Στα μικρόσωμα κατοικίδια, που κρυώνουν όπως είπαμε περισσότερο από τα άλλα, καλό είναι να περιορίσουμε με κάποιον τρόπο την έξοδο μας. Είναι καλύτερα να γίνεται τις ώρες που η θερμοκρασία είναι κάπως πιο ανεβασμένη και αν βγαίναμε τρείς φορές την ημέρα, να βγαίνουμε δύο φορές. Η χρήση της ειδικής πάνας θα βοηθήσει ώστε να κάνει την ανάγκη του εκεί κι έτσι να αποφύγουμε να το βγάλουμε και τρίτη φορά μέσα στην ημέρα.

Φυσικά μπορούμε να τους φορέσουμε και κάποιο ρούχο το οποίο θα βοηθήσει να κρατήσει το σώμα του ζεστό. Εμείς θα πρέπει να προσέξουμε όταν θα επιστρέψουμε από την βόλτα μας, να του το βγάλουμε γιατί μπορεί να έχει βραχεί και δεν θα είναι καλό να μείνει το κατοικίδιο μας με ένα υγρό ρούχο επάνω του γιατί τότε θα κρυώσει σίγουρα. Ακόμα, πρέπει να του καθαρίσουμε καλά τις πατούσες του. Το νερό, η λάσπη, το χιόνι μπορεί να ερεθίσουν τις πατούσες του. Το αλάτι δε, που ρίχνουν στους δρόμους τον χειμώνα είναι πολύ τοξικό οπότε πρέπει να αφαιρεθεί οπωσδήποτε.

Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σε όποια εποχή και αν είμαστε, είτε είναι χειμώνας, είτε είναι καλοκαίρι, δεν αφήνουμε ποτέ το κατοικίδιο μας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο. Αν το καλοκαίρι κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες, τον χειμώνα κινδυνεύει το ίδιο από τις χαμηλές. Είναι προτιμότερο να το έχουμε στην αγκαλιά μας και να κάνουμε έτσι τις εξωτερικές δουλειές μας, παρά να κινδυνεύσει η ζωή του.

Τέλος, φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον χώρο που κοιμάται. Αποφεύγουμε τα σημεία που μπορεί να έχει ρεύματα, ενισχύουμε με αρκετές κουβέρτες το στρώμα του αλλά αποφεύγουμε να είναι πολύ κοντά σε θερμαντικά σώματα για να προλάβουμε ατυχήματα. Ούτως ή άλλως πάντως, τα θερμαντικά σώματα πρέπει να είναι ασφαλή και προστατευμένα ώστε να μην κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του κατοικίδιου μας.

Γενικά, πρέπει πάντα είμαστε πολύ προσεκτικοί και να φροντίζουμε ώστε το κατοικίδιο μας να είναι προφυλαγμένο από το κρύο και τις κακές καιρικές συνθήκες, υγιές και χαρούμενο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button