ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΥΜΒΟΥΛΕΣΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Έχουν οι γάτες προστατευτική συμπεριφορά προς τους κηδεμόνες τους;

Οι σκύλοι είναι γνωστοί για την απόλυτη αφοσίωσή τους στους κηδεμόνες τους, όμως ισχύει το ίδιο και για τις γάτες; Μάθετε αν η γάτα σας έχει προστατευτική διάθεση απέναντί σας και με ποιον τρόπο το εκδηλώνει.

Τα στερεότυπα συνήθως εμφανίζουν τις γάτες ως ψυχρές και απόμακρες, ακόμη και απέναντι στους ανθρώπους που τις φροντίζουν. Ωστόσο στην πραγματικότητα οι γάτες είναι συχνά προστατευτικές απέναντι στους ανθρώπους τους, όσο ακριβώς και οι σκύλοι. Με άλλα λόγια, οι γάτες ανταποδίδουν την αγάπη που δέχονται από την οικογένειά τους. Μια πρωτοποριακή έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2011, έδειξε για πρώτη φορά ότι οι δεσμοί μεταξύ γάτας και κηδεμόνα είναι εξίσου ισχυροί με εκείνους μεταξύ ανθρώπων.

Ίσως να μην το αντιλαμβάνεστε πλήρως, όμως η γάτα σας δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο που ακριβώς βρίσκεστε και στο τι κάνετε χρησιμοποιώντας την εξαιρετική της ακοή και όσφρηση προκειμένου να είστε ασφαλείς. Το BBC παραθέτει περιστατικά όπου γάτες ανίχνευσαν καρκίνο και καρδιακές παθήσεις ή προειδοποίησαν τους κηδεμόνες τους για καρδιακό επεισόδιο, όπως επίσης και περιπτώσεις όπου προστάτευσαν τους νεαρούς ιδιοκτήτες τους από νταήδες ή υπηρέτησαν στο πλευρό των ανθρώπων στο Βασιλικό Ναυτικό!

Συνήθως, οι γάτες φροντίζουν να προστατέυουν τους ιδιοκτήτες τους από ανθρώπους που θεωρούν επικίνδυνους. Αν και πρόκειται για σκληρούς κυνηγούς, ο άνθρωπος φαίνεται τεράστιος και τρομακτικός στα μάτια τους. Οι γάτες υπερασπίζονται ενστικτωδώς τόσο την περιοχή τους όσο και τη δική σας.

Ίσως η εικόνα της γάτας σας να επεμβαίνει σωτήρια σε περίπτωση κινδύνου να φαίνεται χαριτωμένη, ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά από τη δική της σκοπιά. Ο διάσημος συμπεριφοριστής ζώων Δρ John Bradshaw, του National Geographic, διατυπώνει επιφυλάξεις απέναντι στην τάση κάποιων ανθρώπων να φαντάζονται ότι οι «σκέψεις και προθέσεις των ζώων μοιάζουν με τις δικές μας». Αν η γάτα σας επιχειρήσει να σας προστατέψει από κάτι (ή κάποιον), το πιθανότερο είναι ότι ακολουθεί το ένστικτό της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερπροστατευτικότητα μιας γάτας μπορεί να φτάσει σε σημείο επιθετικότητας. Δώστε προσοχή στη μη λεκτική επικοινωνία της γάτας σας, ώστε να προσδιορίσετε ευκολότερα τους λόγους που προκαλούν την αμυντική της συμπεριφορά.

Για να διαπιστώσετε αν η γάτα σας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αναζητήστε τα ακόλουθα σημάδια της γλώσσας του σώματος:

  • Διασταλμένα μάτια
  • Τεντωμένα αυτιά στραμμένα προς τα έξω, σαν δορυφορικά πιάτα
  • Απότομες, γρήγορες κινήσεις της ουράς
  • Σκυμμένη στάση
  • Εκτεθειμένα δόντια ή/και νύχια
  • Σφύριγμα, γρύλισμα ή τσιρίδα
  • Μάσημα ή ξύσιμο

Η υπερπροστατευτικότητα οφείλεται στο φόβο και ο φόβος μετατρέπεται σε επιθετικότητα. Πριν, όμως, βγείτε να αγοράσετε μια πινακίδα «Προσοχή! Επιθετική γάτα» για την εξώπορτά σας, αναζητήστε τρόπους για να ησυχάζετε την επιθετική γάτα σας και δείξτε της ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή.

Να ξέρετε ότι τόσο η επιβράβευση όσο και η τιμωρία της γάτας που εκδηλώνει επιθετικότητα θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται. Η RSPCA επισημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να καταλάβει η γάτα σας τους λόγους για τους οποίους τη μαλώνετε ή την τιμωρείτε Αντί να αποτρέψετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ενδέχεται να την επιδεινώσετε προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα ή φόβο στη γάτα σας. Η καλύτερη στάση σε τέτοιου είδους καταστάσεις; Αγνοήστε την και απομακρυνθείτε, ενθαρρύνοντας και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.

Είναι οι γάτες προστατευτικές; Το κατοικίδιο ζώο σας αντιδρά ενστικτωδώς όταν μυρίζει, ακούει ή αισθάνεται κάτι παράξενο ή ασυνήθιστο. Είναι επίσης στο DNA τους να αμύνονται όταν φοβούνται. Τουλάχιστον γνωρίζετε έτσι πως σε περίπτωση κινδύνου, η γάτα σας θα είναι δίπλα σας.

ΠΗΓΗ: mycat.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button