ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ

Ένα σπάνιο είδος ψαριού εντοπίστηκε στις ακτές της νότιας Καλιφόρνια

Επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν ένα σπάνιο πλάσμα των ωκεάνιων βυθών στις ακτές της Καλιφόρνιας.

Ένα σπάνιο πλάσμα των ωκεάνιων βυθών καταγράφηκε ανοιχτά των ακτών της νότιας Καλιφόρνια. Αυτή η περίεργη είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και του διαδικτύου, καθώς, οι θαλάσσιοι βιολόγοι προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να εντοπίσουν το μοναδικό και σπάνιο αυτό πλάσμα.

Το Bathophilus flemingi, γνωστό και ως δρακόψαρο με ψηλό πτερύγιο, καταγράφηκε σε βίντεο από ομάδα ερευνητών, στο Μοντερέι Μπέι. Το πλάσμα φτάνει τα 16,5 εκατοστά σε μήκος και έχει μακριές λεπτές ακτίνες για πτερύγια. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα πτερύγια αυτά πως μπορούν να ανιχνεύσουν δονήσεις, ενημερώνοντας το ψάρι για πιθανούς κινδύνους γύρω του. Είναι δεινός θηρευτής που ζει στα βάθη του ωκεανού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Ινστιτούτο Έρευνας του Ενυδρείου του Μοντερέι Μπέι (Monterey Bay Aquarium Research Institute – MBARI), το δρακόψαρο ακολουθεί μια τακτική κυνηγιού όπου μένει ακίνητο και περιμένει έως ότου εμφανιστούν ανυποψίαστα καρκινοειδή και ψάρια τα οποία αρπάζει με τα κοφτερά δόντια του. Για να τραφεί το σπάνιο πλάσμα των θαλασσών, χρησιμοποιεί επίσης μια βιοφωταυγή ίνα που προεξέχει από το πηγούνι του.

Ο Μπρους Ρόμπισον, επιστήμονας στο MBARI, εξηγεί:

«Το χρησιμοποιεί αυτό για να προσελκύει το θήραμά του που βλέπει το ίχνος αυτό φωτός και πλησιάζει γιατί νομίζει πως είναι κάτι μικρό που μπορεί να φάει.

Σε πάνω από τρεις δεκαετίες έρευνας των θαλάσσιων βαθών και πάνω από 27.600 ώρες βίντεο, έχουμε δει το συγκεκριμένο είδος μόλις τέσσερις φορές! Εντοπίσαμε αυτό το πλάσμα λίγο έξω από τον κόλπο του Μοντερέι σε βάθος περίπου 300 μέτρων» 

Σε αντίθεση με πολλά πλάσματα των βυθών των ωκεανών, το συγκεκριμένο ψάρι έχει μια χάλκινη απόχρωση. Όπως σημείωσε ο Ρόμπισον:

«Είναι υπέροχα ζώα και ένας από τους λόγους της ομορφιάς τους είναι και το χρώμα τους» 

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η χάλκινη απόδραση μπορεί να δρα σαν ένα είδος καμουφλάζ, καθώς απορροφά το μπλε φως που φτάνει στα βάθη του ωκεανού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το ψάρι να ενσωματώνεται στο σκοτεινό θαλάσσιο περιβάλλον, μοιάζοντας σχεδόν αόρατο.

«Μα όταν ανάβουμε πάνω του τα λευκά μας φώτα, είναι απλώς πανέμορφο»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button